Beter leren door beter ventileren - artikel in Clique Magazine

Pers
Gepubliceerd op:
Beter leren door beter ventileren - artikel in Clique Magazine

Voor Clique Magazine, een bijlage van Elvesier Weekblad, werd oprichter en eigenaar van Klimaatgroep Holland, Harry Vaatstra, geïnterviewd over onderwijs en binnenklimaat. Hieronder lees je het hele artikel.

Bron: Clique Magazine, een bijlage van Elvesier Weekblad


Beter leren door beter ventileren

We weten dat goede ventilatie cruciaal is in scholen en gebouwen. En als het gaat om concentratie en leervermogen speelt ook de temperatuur in een klaslokaal een belangrijke rol.  Je behaaglijk voelen draagt bij aan je schoolprestaties en dat is uiteindelijk precies wat moderne ventilatie doet.

“CO2 is een prima indicator van de luchtkwaliteit in een afgesloten verblijfsruimte. Wel vreemd is dat onze huidige ventilatienorm nog uit 1850 stamt”, begint Harry Vaatstra, directeur van Klimaatgroep Holland. “Het is ooit bedacht door de Duitse wetenschapper Max von Pettenkofer. Hij hanteerde voor CO2, stof en bacteriën in een ruimte de norm van 1000 parts per milion (1000 p.p.m.), mede ook door de geur die die mensen toen in een ruimte produceerden. Diezelfde 1000 p.p.m. is nog steeds de gouden regel voor CO2, al gaan we nu liever iets lager zitten.”

Frisse scholen

“Idealiter moet je 40m3 per persoon, per uur ventileren, en dat is in rust. Maar dat wordt  al vaak bij lange na niet gehaald. Zodra je gaat bewegen moet dat al snel meer worden, tot zelfs 100m3 per persoon. Als je kijkt naar scholen voldoet de helft eigenlijk niet aan de minimale norm. Oude schoolgebouwen en scholen uit de jaren 60 en 70 zijn vaak matig geïsoleerd en hebben bijvoorbeeld nog enkel glas. Die scholen ventileren van nature best lekker”, lacht Vaatstra, “maar je moet ook enorm stoken om het behaaglijk te krijgen en dat staat weer haaks op de  klimaatdoelstellingen. In 2030 moeten we met z’n allen een CO2-reductie hebben gerealiseerd van 50%. Daartegenover staan de nieuwere schoolgebouwen, die wordt steeds luchtdichter, dus daar is mechanische ventilatie van levensbelang. De overheid heeft voor beide  prima richtlijnen neergelegd in het “Programma van Eisen (PvE) Frisse Scholen 2021”. Voor het onderwijs ligt de lat hoog en dat moet ook."

Goed luisteren

“Wij ontwikkelen en produceren onze eigen klimaatbeheersingssystemen. Daarvoor gaan we continu  in gesprek met verschillende vertegenwoordigers vanuit een branche om te kijken. In de basis zijn de verschillende branches onderling vergelijkbaar en daar ontwerpen en maken wij branche-specifieke concepten voor.  Dus, wij luisteren. Wat zijn de wensen en eisen, waar lopen ze tegenaan met een bestaand klimaatsysteem? Waar zit de rode draad? Een winkelcentrum in Groningen is niet anders dan in Leiden, of Arnhem. Hetzelfde geldt voor scholen en zelfs voor productiebedrijven. Wat ons sterk maakt is het samenvoegen van de juiste mensen en informatie uit de verschillende branches om samen met hen de beste oplossing te bedenken voor klimaatbeheersing. We halen de beste punten eruit en samen ontwikkelen we zo een nieuw branchespecifiek concept.”

“Onze kracht", vervolgt Vaatstra ,"is om de techniek zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te houden, met name voor de eindgebruiker. Verwarmen, koelen, ventileren, ontvochtigen, bevochtigen, het zit bij ons allemaal in “1 doos”. De conciërge is op veel scholen verleden tijd, dus dan hebben we te maken met leerkrachten. Die willen we niet opzadelen met ingewikkelde techniek. Een thermostaat moet eenvoudig te bedienen zijn en doen wat ervan verlangd wordt. Punt.” 

24/7 vinger aan de pols

“Scholen kunnen zich eenvoudigweg geen verstoringen en uitval veroorloven. Alle installaties kunnen wij op afstand monitoren, wij kijken 24/7 mee en als er ergens een filter vervangen moet worden zien wij dat in onze meldkamer. We kunnen ook het energieverbruik monitoren en als wij constateren dat dat uit de pas loopt, gaan we helpen met het energiemanagement”, vertelt Vaatstra enthousiast. "Wij hebben het geluk dat we zelf produceren en alles kunnen testen voordat we het installeren en onderhouden. Door gebruik van hoogwaardige materialen hebben we bovendien lage exploitatiekosten en  zeer lage uitval. Eigen R&D betekent ook dat we kunnen schaven om waar nodig te verbeteren en dat we snel kunnen inspelen op veranderende wensen en eisen. Dat maakt ons uniek.”

Comfort

“Als je heel veel moet ventileren kun je in die lucht ook een beetje warmte stoppen of een beetje kou. Zo kan die lucht je ruimte ook op een comfortabele temperatuur brengen. Staat er nu nog een CV te loeien om het water te verwarmen tot 70 graden, met lucht van maximaal 30 graden bereik je hetzelfde resultaat. En in de zomer kun je makkelijk koelen. Met lucht kun je dus heel goed klimatiseren, maar alleen met optimale isolatie. Goed ventileren betekent ook aandacht besteden aan  dakbedekking, isolatie en dubbelglas. Zet daar zonnepanelen en een warmtepomp bij en we kunnen van het gas af. Dat is initieel een stevige investering, maar op termijn ben je veel voordeliger uit. Beter voor de school en beter voor de leerlingen. Het is een schitterend mooi proces om dat samen te doen", zegt Vaatstra.

Misschien ook interessant:

Basisschool Pius X in vakblad SchoolDomein
Pers

Basisschool Pius X in vakblad SchoolDomein

Een duurzaam gebouw, gezond en met een goed binnenklimaat. Dat heeft de Pius X in Oss in hun oudbouw gerealiseerd. Van muffe lucht en te koud of te warm naar aangename frisse lokalen.

Hoe investeer je verantwoord in een Frisse School? - artikel in Schooldomein
Pers

Hoe investeer je verantwoord in een Frisse School? - artikel in Schooldomein

Met de toegezegde 360 miljoen euro staan scholen aan de vooravond van een flink pakket met keuzes dat hun binnenklimaat snel en met duurzaam resultaat moet gaan verbeteren.

Veilig leren en werken in monumentaal pand door grondige renovatie
Pers

Veilig leren en werken in monumentaal pand door grondige renovatie

In Scholen en Bouwen aan de Toekomst een artikel over een renovatie die laat zien dat niet alleen nieuwbouw scholen een Frisse School kunnen realiseren voor hun leerlingen.

Offerte aanvragen