Richtlijn RIVM aangepast: aerosolen ook over grote afstand van belang in besmetting corona

Nieuws
COVID-19
Gepubliceerd op:
Richtlijn RIVM aangepast: aerosolen ook over grote afstand van belang in besmetting corona

Vorige week heeft het RIVM op hun website de officiële richtlijn aangepast. Er wordt nu expliciet gesteld dat mensen ook via aerosolen over grotere afstand besmet kunnen raken met het coronavirus.

Tot voor kort was de richtlijn dat het niet duidelijk was of de kleine druppeltjes die in de lucht hangen een rol spelen bij de verspreiding. Wel waren er aanbevelingen die voor de zekerheid extra ventileren voorschreven. De verspreidingsroute via kleine druppels werd als minder belangrijk omschreven ten opzichte van de grotere druppels. Het RIVM stelde: ‘Ondanks dat het coronavirus (Sars CoV-2) nog een vrij nieuw virus is waarvan nog lang niet alles bekend is, weten we dat andere mensen vooral via de wat grotere druppels besmet worden.’

Aangepast advies met betrekking tot ventilatie

Sinds vorige week is dit advies dus aangepast. Het RIVM heeft nu op de website staan: ‘Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes die in de kleine druppeltjes (aerosolen) een grotere afstand kunnen afleggen. Bijvoorbeeld in ruimtes waar geen of te weinig ventilatie is en/of veel mensen, vooral voor een langere tijd, bij elkaar zijn.’

België en Duitsland

In België en Duitsland is ventilatie een belangrijk onderdeel van de strategie tegen corona. Bijvoorbeeld gaan in België op 9 juni de restaurants, cafés en sportscholen weer open. Maar deze gebouwen moeten dan wel voorzien zijn van CO2-meter. Zo kan iedere bezoeker zien of er voldoende geventileerd wordt.

In Duitsland is het ventileren gelijk qua prioriteit als handen wassen, afstand houden en testen. In alle communicatie worden deze dus ook naast elkaar genoemd.

Ventileren nu ook in beleid?

Het RIVM heeft trouwens nooit het belang van aerosolen en ventilatie ontkent. Echter ligt de nadruk in communicatie en beleid hier duidelijk niet op. Wetenschappers en deskundigen op het gebied van ventilatie roepen al lange tijd op om dit te veranderen. Op dit moment is de wijziging in richtlijn niet meer dan een aanpassing op de website. Goede ventilatie en luchtverversing zou nu ook moeten worden doorgevoerd in beleid. De vraag is of we dat ook terug gaan zien?

Bron: Algemeen Dagblad, 19-05-2021

Misschien ook interessant:

Vernieuwd kwaliteitskader voor huisvesting van primair en voortgezet onderwijs
Nieuws

Vernieuwd kwaliteitskader voor huisvesting van primair en voortgezet onderwijs

Onder andere de eisen voor Frisse Scholen, voor de gezondheid van een gebouw, zijn aangescherpt.

Klimaatgroep Holland zet stap voor de toekomst met nieuwe directeur
Nieuws

Klimaatgroep Holland zet stap voor de toekomst met nieuwe directeur

Arnoud van Spijk is sinds 1 mei aangesteld als directeur van Klimaatgroep Holland. Harry Vaatstra blijft aan en gaat zich meer focussen op innovatie en ontwikkeling.

Wijzigingen Bouwbesluit 2012 in 2021
Nieuws

Wijzigingen Bouwbesluit 2012 in 2021

Per 1 januari 2021 zijn er enkele wijzigingen in Bouwbesluit 2012 in werking getreden. Daarnaast worden in de eerste helft van 2021 nog meer wijzigingen in het Bouwbesluit verwacht.