Richtlijn RIVM aangepast: aerosolen ook over grote afstand van belang in besmetting corona

Nieuws
COVID-19
Gepubliceerd op:
Richtlijn RIVM aangepast: aerosolen ook over grote afstand van belang in besmetting corona

Vorige week heeft het RIVM op hun website de officiële richtlijn aangepast. Er wordt nu expliciet gesteld dat mensen ook via aerosolen over grotere afstand besmet kunnen raken met het coronavirus.

Tot voor kort was de richtlijn dat het niet duidelijk was of de kleine druppeltjes die in de lucht hangen een rol spelen bij de verspreiding. Wel waren er aanbevelingen die voor de zekerheid extra ventileren voorschreven. De verspreidingsroute via kleine druppels werd als minder belangrijk omschreven ten opzichte van de grotere druppels. Het RIVM stelde: ‘Ondanks dat het coronavirus (Sars CoV-2) nog een vrij nieuw virus is waarvan nog lang niet alles bekend is, weten we dat andere mensen vooral via de wat grotere druppels besmet worden.’

Aangepast advies met betrekking tot ventilatie

Sinds vorige week is dit advies dus aangepast. Het RIVM heeft nu op de website staan: ‘Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes die in de kleine druppeltjes (aerosolen) een grotere afstand kunnen afleggen. Bijvoorbeeld in ruimtes waar geen of te weinig ventilatie is en/of veel mensen, vooral voor een langere tijd, bij elkaar zijn.’

België en Duitsland

In België en Duitsland is ventilatie een belangrijk onderdeel van de strategie tegen corona. Bijvoorbeeld gaan in België op 9 juni de restaurants, cafés en sportscholen weer open. Maar deze gebouwen moeten dan wel voorzien zijn van CO2-meter. Zo kan iedere bezoeker zien of er voldoende geventileerd wordt.

In Duitsland is het ventileren gelijk qua prioriteit als handen wassen, afstand houden en testen. In alle communicatie worden deze dus ook naast elkaar genoemd.

Ventileren nu ook in beleid?

Het RIVM heeft trouwens nooit het belang van aerosolen en ventilatie ontkent. Echter ligt de nadruk in communicatie en beleid hier duidelijk niet op. Wetenschappers en deskundigen op het gebied van ventilatie roepen al lange tijd op om dit te veranderen. Op dit moment is de wijziging in richtlijn niet meer dan een aanpassing op de website. Goede ventilatie en luchtverversing zou nu ook moeten worden doorgevoerd in beleid. De vraag is of we dat ook terug gaan zien?

Bron: Algemeen Dagblad, 19-05-2021

Misschien ook interessant:

Maak voor kinderen een ziekenhuis dat een beetje voelt als thuis
Nieuws

Maak voor kinderen een ziekenhuis dat een beetje voelt als thuis

Uit school lekker spelen met vriendjes, een leuk uitje of spelen in de speeltuin. Voor kinderen die in het ziekenhuis liggen, zijn dit helemaal geen vanzelfsprekendheden.

Ventileren wordt vierde basisregel
Nieuws
COVID-19

Ventileren wordt vierde basisregel

Gisteren kondigde Mark Rutte aan dat ventileren wordt toegevoegd aan de basisregels om corona te bestrijden. Het aanmerken van het belang van ventileren liet op zich wachten, er werd al maanden opgeroepen om meer in te zetten op ventileren.

PvE Frisse Scholen vernieuwd
Nieuws

PvE Frisse Scholen vernieuwd

In de nieuwe versie van 2021 is er meer aandacht voor fijnstof, licht en temperatuur. Belangrijke toevoeging zijn de eisen voor kwaliteitsborging en monitoring. 

Offerte aanvragen