Het verschil tussen klimaatbeheersing en airco

Blog
Gepubliceerd op:
Het verschil tussen klimaatbeheersing en airco

Het is zomer, eindelijk echt een hele periode warm weer. Veel mensen genieten van het mooie weer; lekker naar het strand, een terrasje en ontspannen in Tuinesië. Hoewel, er zijn natuurlijk ook genoeg mensen aan het werk en warmte werkt contraproductief. Werk je inmiddels alweer op kantoor of werk je nog thuis? Ik kan me voorstellen dat het lang niet overal prettig werken is, want buiten is het warm maar binnen zo mogelijk nog warmer.

Op zoek naar verkoeling

Dus je gaat op zoek naar airco. Lekker werken in een koele ruimte waarna er buiten genoten kan worden van het warme weer. In de zoektocht naar een geschikte airco kom je ook de term klimaatbeheersing tegen. Wat is eigenlijk het verschil? Een airco koelt en klimaatbeheersing beheerst het klimaat? Dat is eigenlijk precies waar het op neer komt, maar wat dat betekent dat leg ik graag uit.

Hoe werkt een airco?

Een airco haalt de warmte uit de lucht, hij produceert zelf geen koude lucht, maar dit is het resultaat van de warmte eruit halen. De airco doet dit door middel van verdamping. In het apparaat verdampt (meestal) koudemiddel en deze neemt de warmte op, de warmte van de lucht zit daarna dus in het koudemiddel in plaats van in de lucht. De verkoelde lucht wordt vervolgens weer de ruimte ingeblazen. Kortom, een airco neemt lucht uit de ruimte, verkoelt het en blaast het weer terug de ruimte in.

Wat is het verschil met klimaatbeheersing?

Klimaatbeheersing is veel omvattender dan airco. Een klimaatsysteem kan koelen, maar ook verwarmen en ventileren. Het beheerst letterlijk de aspecten van het klimaat in de ruimte. Een airco recirculeert lucht, een klimaatsysteem zorgt er ook voor dat er voldoende toevoer is van schone, frisse lucht. Die schone lucht zorgt er voor dat er goede luchtkwaliteit aanwezig is en blijft.

De afweging tussen airco en een klimaatsysteem

In een thuissituatie, met name wanneer je alleen de thuiskantoorruimte bezet, is een airco waarschijnlijk voldoende. Wanneer je even een luchtje gaat scheppen, zet dan ook een raampje open zodat er schone lucht toevoer is.

Echter in een kantoor is dit anders, hier deel je de lucht met collega’s (ook al zitten zij in een andere ruimte). Het is altijd al aan te bevelen om een goed klimaatsysteem te installeren. Een onvoldoende werkend klimaatsysteem leidt namelijk tot verminderde productiviteit, verzuim en zelfs uitval.

Voldoende ventileren in verband met corona

Er is de laatste maanden een extra reden gekomen om te investeren in een goed klimaatsysteem: corona. Ventileren, mechanisch en gecontroleerd, is door corona een must geworden. Vervuilde lucht moet snel en voldoende worden afgevoerd om besmetting tegen te gaan. Lees hier meer over het belang van ventileren.

Kiezen tussen airco en klimaatbeheersing

De afweging wat voor welke situatie toereikend is, kan eigenlijk alleen besloten worden op basis van alle factoren in een ruimte. Hiervoor kan een adviseur worden ingeschakeld.

Uiteraard helpen wij u hier graag verder mee. Lees hier meer over het klimatiseren van kantoren.

Neem contact op voor gericht advies

Misschien ook interessant:

CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes
Blog

CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes

De kwaliteit van lucht in binnenruimtes is belangrijk in de bestrijding van COVID-19. Als er te weinig geventileerd wordt, is het risico op besmetting groter. Hoe zit dit en wat is de relatie met CO2?

BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw
Blog

BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw

Sinds 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen BENG. Dit pakket vervangt de EPC-eis.

Kantoren naar Energielabel C in 2023
Blog

Kantoren naar Energielabel C in 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. 2023 lijkt nog ver weg, maar over twee jaar alle kantoorgebouwen in Nederland op energielabel C lijkt nog best een uitdaging.

Offerte aanvragen