5 stappen om erachter te komen of het ventilatiesysteem voldoet

Blog
COVID-19
Gepubliceerd op:
5 stappen om erachter te komen of het ventilatiesysteem voldoet

Het is volop in het nieuws: de rol van ventilatie in de verspreiding van corona. Er wordt door deskundigen en het RIVM opgeroepen om voldoende te ventileren. Maar hoe kom je erachter of het in jouw kantoor, winkel, fabriek of school goed geregeld is? Wat zijn de zaken waar een ventilatiesysteem minimaal aan moet voldoen?

Hoe weet ik of mijn ventilatiesysteem voldoet?

De eerste stap is de juiste persoon vinden die je verder kan helpen. De facilitair beheerder van het pand, je vaste installateur of de leverancier zijn waarschijnlijk de aangewezen personen om bij aan te kloppen.

Aan de hand van vijf criteria kom je erachter of de ventilatie in jouw pand in orde is.

5 punten om te controleren dat er voldoende geventileerd wordt

 1. Controleer wat de functie van het aanwezige systeem is
  Wat voor systeem voor ventilatie is er aanwezig in het pand? Is er überhaupt een mechanisch systeem aanwezig of wordt de ventilatie handmatig geregeld via roosters? En vervolgens, als er een mechanisch systeem is, welke functie heeft dit systeem: uitsluitend koelen, uitsluitend ventileren of een alles-in-één systeem voor verwarmen, koelen en ventileren?
  Indien de ventilatie handmatig geregeld is, is dit het belangrijk dat alle gebruikers van het pand hiervan bewust zijn en instructie krijgen om zoveel en zo vaak mogelijk de roosters (en/of ramen en deuren) open te zetten. Er is een risico dat dit in de herfst en winter te weinig wordt gedaan doordat er dan tocht en kou ontstaan. Om te controleren of er voldoende geventileerd wordt, kan er een CO2-meter worden geplaatst. Wanneer er mechanisch geventileerd wordt, zijn er (globaal genomen) drie soorten systemen: koelsystemen, ventilatiesystemen en alles-in-één systemen. Enkel een koelsysteem (airco) voldoet niet, deze recirculeert namelijk alleen binnenlucht. Een ventilatiesysteem en alles-in-één systeem halen wel verse lucht van buiten. Lees meer over verschillende soorten systemen in deze blog: Het verschil tussen klimaatbeheersing en airco.
 1. Ga na wat voor type mechanische ventilatie er is
  Er zijn veel verschillende soorten systemen die op verschillende manieren werken. Het belangrijkste is dat er verse lucht van buiten wordt gehaald en dat er gesloten luchtstromen zijn. Een centraal systeem dat binnen- en buitenlucht mengt en vervolgens weer over verschillende ruimtes verdeeld, is niet veilig genoeg. Ook een systeem met een ingebouwd warmtewiel is een risico: door de vochtuitwisseling tussen af- en toevoerlucht, wat onder andere plaats vindt in het wiel, is overdracht van het virus mogelijk. Zowel centrale systemen met gesloten luchtstromen als decentrale systemen hebben gescheiden luchtstromen en ventileren met buitenlucht, deze zijn wel veilig.
 1. Achterhaal of er zaken aan de ruimte zijn veranderd
  Wanneer er een systeem wordt geïnstalleerd, wordt er berekend op basis van de bezetting, gebruiksfunctie, verblijfsduur en oppervlakte wat de ventilatiebehoefte is. Is er sindsdien iets veranderd, zoals gebruik door meer personen of het plaatsen (of weghalen) van een tussenwand, dan is de ventilatiebehoefte waarschijnlijk ook veranderd. Is dit het geval, laat dan opnieuw berekenen wat voldoende ventilatie voor de ruimte is.
 1. Check of het systeem juist is ingesteld
  Er moet ten tijde van corona meer geventileerd worden. Per persoon moet er minimaal 30 kuub geventileerd worden, dit volgens het huidige bouwbesluit. In scholen staat de hygiënische grenswaarde van CO2 percentage normaal op 950 ppm (op basis van 30 leerlingen en één leraar). Wij adviseren de grenswaarde nu (tijdelijk) naar beneden bij te stellen naar 800 ppm CO2. Op deze manier wordt er sneller en meer geventileerd. Daarnaast moet een systeem eerder aan gaan, niet pas als de CO2 oploopt, maar direct wanneer er één persoon (of meerdere personen) in de ruimte aanwezig is.
 1. Kijk na of er periodiek onderhoud gepleegd is
  Tijdens het onderhoud wordt de werking van het systeem gecontroleerd. Het is niet nodig om extra onderhoud uit te voeren, maar het is wel nodig om het periodieke geadviseerde onderhoud uit te laten voeren. Wat goed is om te weten, is dat filters niet extra vervangen hoeven te worden. Vooral filters die de buitenlucht filteren hoeven niet extra vervangen te worden, deze hebben namelijk geen effect op de verspreiding van corona. Via de buitenlucht wordt het virus namelijk niet verspreid. Ook blijkt uit onderzoek dat het (extra) reinigen van ventilatiekanalen niet nodig is.
  Vraag na elke onderhoudsbeurt naar een rapportage van de luchtvolumes, dit biedt inzicht in de prestatie van het ventilatiesysteem.

Wat te doen wanneer er niet voldoende of onjuist geventileerd wordt

Gaan er op basis van deze vijf punten alarmbellen rinkelen? Neem dan contact op met je vaste installateur of leverancier. Zij kunnen helpen om problemen aan het huidige systeem te verhelpen.

Uiteraard kunnen wij ook helpen om één en ander te controleren en wij kunnen adviseren wat het beste is in een specifieke situatie.

Neem contact met ons op voor hulp en advies

Misschien ook interessant:

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'
Blog

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'

Iemand die alles van de klimaatverandering weet is meteoroloog en boegbeeld van RTL Reinier van den Berg. Hij schetst voor ons een beeld van de huidige situatie én de mogelijkheden om het tij te keren. 

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd
Blog

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Meter geven via een stoplicht aan of de binnenlucht in orde is. Klinkt recht toe, recht aan, is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

‘Ik pak regelmatig een flatgebouw’
Blog

‘Ik pak regelmatig een flatgebouw’

Gezond leven, alles uit jezelf halen, samen met een team presteren. Drievoudig olympisch kampioene schaatsen, Marianne Timmer, en voormalig directeur van FC Groningen, Hans Nijland, weten als geen ander hoe je dat voor elkaar krijgt.

Offerte aanvragen