Subsidies maakten gezond binnenklimaat mogelijk in multifunctioneel centrum

Subsidies maakten gezond binnenklimaat mogelijk in multifunctioneel centrum

Eind 2009 is het Multifunctioneel Centrum, MFC, in Gieterveen opgeleverd. In het MFC zijn de Samenwerkingsschool Oostermoer, het dorpshuis met gymzaal en de kantine van de voetbalvereniging ondergebracht. Aan de totstandkoming van dit project is jaren hard gewerkt, vooral door mensen uit de Gieterveense dorpsgemeenschap.

Het gebouw is verbouwd en aangepast aan de huidige eisen. Met het toevoegen van de nieuwbouw van het basisonderwijs, de Samenwerkingsschool “Oostermoer”, is een prachtig multifunctioneel centrum gerealiseerd in het dorp Gieterveen.

Subsidies maakten gezond binnenklimaat mogelijk

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij verschillende subsidies. Waaronder een subsidie van de Provincie Drenthe ter bevordering van een energiezuinig en gezond binnenklimaat voor het schoolgedeelte binnen het Multifunctioneel Centrum. Om te voldoen aan de eisen van de provincie gekozen voor het ZalenConcept. Hiermee wordt een gezond binnenklimaat in combinatie met lage energiekosten gerealiseerd. Door de decentrale werking en het optimaal gebruik van de energie is het verbruik zeer laag.

Radiotoren zijn overbodig geworden

Gerard Vogelvanger, directeur Samenwerkingsschool: “Oorspronkelijk was er gekozen voor het toepassen van alleen vloerverwarming, maar hiermee heb je nog geen gezond binnenklimaat. Via de adviseur zijn wij in contact gekomen met Klimaatgroep Holland en hun ZalenConcept. We hebben ervoor gekozen om de zes klaslokalen te voorzien van het concept. Een groot voordeel is dat het radiatoren overbodig maakt. Hierdoor is het mogelijk om het vloeroppervlak optimaal te benutten en ben je van de stofnesten verlost.”

Gezonde lucht wordt automatisch geregeld

“De leerkrachten ervaren het klimaat in de lokalen als zeer prettig en fris. Bij het in gebruik nemen van de installatie hebben we een uitleg gehad over de bediening en hoe deze te gebruiken. Hierdoor kan iedere leerkracht zelf bepalen wat voor temperatuur ze in de klas willen,” aldus Gerard Vogelvanger. Vooraf wordt de MAC-waarde, Maximaal Aanvaarde Concentratie, CO2 bepaald en ingesteld, deze staat vaak op 1000 ppm, Parts Per Million. Het ZalenConcept zorgt er automatisch voor dat deze waarde niet overschreden wordt door op tijd voldoende te gaan ventileren. Er is dus altijd sprake van gezonde en frisse lucht in het klaslokaal. Daar komt bij dat er veel aandacht besteed is aan de filtering van de binnenlucht en de betrokken buitenlucht. Deze filtering verhoogt de luchtkwaliteit dusdanig dat de praktijk heeft uitgewezen dat astmatische klachten sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Meer informatie over het Zalen°Concept

Misschien ook interessant:

Prettig binnenklimaat, ook wanneer de bezetting sterk wisselt

Dorpshuis Trefpunt

Thesinge

Zalen°Concept

Multifunctionele TT-hall efficiƫnt geklimatiseerd met nachtkoeling

TT-Hall

Assen

Zalen°Concept