Prettig binnenklimaat, ook wanneer de bezetting sterk wisselt

Prettig binnenklimaat, ook wanneer de bezetting sterk wisselt

Stichting Dorpshuis Thesinge heeft met behulp van de inwoners, gemeente en provincie een budget samengesteld om hun gebouw volledig te renoveren en uit te breiden. Door het enthousiasme en de behulpzaamheid van de inwoners was het gebouw binnen zes maanden volledig klaar.

Het resultaat is een modern gebouw met een aansprekende eigentijdse vormgeving, met behoud van de historische gevel. Het dorpshuis bestaat uit een grote zaal met bar en podium, een kleine vergaderruimte en een peuterspeelzaal. Het dorpshuis wordt ingezet voor o.a. toneelvoorstellingen, vergaderingen, bruiloften en partijen.

Vloerverwarming was niet toereikend

Jan Mollema, beheerder van het dorpshuis en penningmeester van de stichting: “In het ontwerp was oorspronkelijk gekozen voor het toepassen van alleen vloerverwarming. Nadeel van vloerverwarming is de lange opwarmtijd en het tussentijds aanpassen van de temperatuur gaat zeer moeizaam. Wanneer ik ’s morgens de ruimte op temperatuur wil hebben zou ik eigenlijk ’s nachts de verwarming aan moeten gaan zetten. Dit doe ik dan maar de avond van te voren, maar dit is niet bevorderlijk voor de energierekening.

Ventileren op basis van CO2

Jan Mollema vertelt verder: "Daarnaast werd tijdens de werkzaamheden duidelijk dat er natuurlijk ook geventileerd dient te worden. De installateur heeft toen de hulp van Klimaatgroep Holland ingeschakeld. Er is gekozen om het ZalenConcept te plaatsen. Het systeem zorgt voor voldoende ventilatie op basis van de aanwezige CO2. Om de opwarmtijd te verlagen is het systeem voorzien van verwarming. Ook is het concept uitgevoerd met een klimaatbeheersysteem, waardoor ik vanuit huis de verwarming aan kan zetten en niet meer ter plaatse hoef te zijn”.

Ideaal voor ruimten waarin de bezetting sterk kan wisselen

Het ZalenConcept is ontwikkeld voor ruimten waarin de bezetting sterk kan wisselen en waar men een gezond en comfortabel binnenklimaat wenst, tegen de laagst mogelijke energiekosten. Het dorpshuis is hier een goed voorbeeld van en vraagt dus om extra aandacht voor het binnenklimaat. Bij een hoge bezetting moet er voldoende geventileerd kunnen worden, maar bij een lage bezetting hoeft er niet onnodig veel geventileerd te worden. Dit kost alleen maar onnodig veel energie.

Wanneer er veel personen in het dorpshuis aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij een toneelvoorstelling, dan neemt de CO2-concentratie toe. Het ZalenConcept wordt vooraf ingesteld op een maximale concentratie en meet deze constant. Wanneer deze overschreden dreigt te worden zal het systeem automatisch gaan ventileren waardoor de CO2-concentratie niet verder zal stijgen.

De installatie is in staat om ruim 120 personen te voorzien van verse ventilatielucht en om de grote zaal effectief te verkoelen zonder dat dit energie behoeft.

Proactief storingssysteem

Het systeem is tevens uitgerust met een proactief storingssysteem. Dit betekent dat de beheerder een signaal per e-mail of sms kan ontvangen, wanneer een mogelijke storing zal optreden. Men krijgt de mogelijkheid om op afstand in te loggen en het systeem technisch te beoordelen of te wijzigen. Dit kan ook vanuit Klimaatgroep Holland gedaan worden, zodat er altijd op tijd hulp op afstand is.

Meer informatie over het Zalen°Concept

Misschien ook interessant:

Subsidies maakten gezond binnenklimaat mogelijk

Multifunctioneel Centrum te Gieterveen ervaart het binnenklimaat als zeer prettig en fris.

Multifunctionele TT-hall efficiƫnt geklimatiseerd

Een aangenaam klimaat tijdens eender welk evenement tegen de laagst mogelijke energiekosten mét nachtkoeling.