Energiezuinige totaaloplossing met constante temperatuur voor Multimate

Energiezuinige totaaloplossing met constante temperatuur voor Multimate

Na een bouwtijd van ongeveer 9 maanden, opende de familie Van de Wal hun nieuwe bedrijfspand in Oirschot. Het bedrijfspand van 6.000m2 bestaat uit een Multimate-bouwmarkt en een bouwmaterialen-groothandel, BouwPartnerGroep (BPG). Piet van de Wal heeft de dagelijkse leiding over BPG en zijn zoon, Tim van de Wal, ontfermt zich over de Multimate.

Ruim 175 jaar geleden is de familie Van de Wal uit Oirschot begonnen met de handel van steenkool en houtmaterialen. In de loop der jaren zijn ze uitgegroeid tot een bedrijf voor de doe-het-zelf markt en de bouwsector. Doordat het pand in het centrum van Oirschot niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd en de familie Van de Wal verder wilde groeien, werd er besloten om een nieuw en groter pand te gaan bouwen net buiten het centrum van Oirschot, op bedrijventerrein De Stad.

Totaaloplossing met gebruik van warmtepompen

In het gehele bedrijfspand zijn in totaal vijf units toegepast met elk een verschillende capaciteit afgestemd op de inhoud van de ruimte. Voor de kantoren en de kantine zijn in totaal drie warmtepompsystemen geïnstalleerd. De systemen kenmerken zich doordat ze een totaaloplossing zijn. Geen aparte installatie voor verwarming en koeling, maar één systeem wat kan verkoelen, verwarmen en ventileren. Dit voorkomt dat de functies elkaar tegenwerken en onnodig energie verbruiken.

Constante temperatuur essentieel voor bijvoorbeeld houtmaterialen

Tim van de wal: "Belangrijk bij de keuze voor de klimaatinstallatie was de constante temperatuur. Wanneer de temperatuur in korte tijd te veel verandert, heeft dit negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld de houtmaterialen: deze kunnen dan namelijk vervormen. Door DGN Retail, overkoepelende organisatie van Multimate, werden wij geattendeerd op het RetailConcept. Om vervolgens dit systeem in werking te zien en het bijbehorende binnenklimaat te ervaren, hebben we een bezoek gebracht aan de Multimate in Bergeijk, waar het concept al enige tijd in bedrijf is. Dit beviel ons prima en heeft mede de doorslag gegeven om zelf ook voor deze oplossing te kiezen. Daarnaast is het de meest energiezuinige oplossing. En de energierekening tot het minimum beperken, is een mooie besparing en goed voor het milieu."

"De energierekening tot het minimum beperken, is een mooie besparing en goed voor het milieu."

De warmte welke vrij komt in de ruimte van bijvoorbeeld verlichting, wordt teruggewonnen om de ruimte weer mee te verwarmen. Door de geconditioneerde lucht laag in te blazen en goed te laten circuleren zal de warmte niet bovenin blijven hangen, maar juist daar komen waar het ook nodig is. De temperatuur laag in de winkel zal hooguit een paar graden afwijken van de temperatuur bovenin.

Klanten ervaren de winkel als lekker koel op warme zomerdagen

“Bij de wisseling van het seizoen, van winter naar lente, was het in het begin even zoeken naar de juiste instellingen, maar met de ondersteuning van Klimaatgroep Holland hebben we dit zelf kunnen regelen en weten we dit voor de volgende keer. De klanten ervaren de winkel als lekker koel op warme zomerdagen”, aldus Piet van de Wal.

Het concept is standaard uitgerust met zomernachtkoeling. In de zomermaanden wordt gedurende de nacht gebruik gemaakt van gratis koele buitenlucht om het binnen mee te verkoelen. De materialen slaan deze koele lucht op en gedurende de dag staan ze dit af aan de omgeving. Het blijft dus heel lang lekker koel in de winkel, zonder een actieve airco-installatie, die veel meer energie verbruikt en dus meer kosten met zich meebrengt.

Meer informatie over het Retail˚Concept

Misschien ook interessant:

“Betere klimaatbeheersing en besparen op je energie rekening”

Home Center Wolvega

Wolvega

Retail°Concept

Verduurzamen van Welkoop & Boerenbond winkels: dit is specialistisch werk

Welkoop en Boerenbond

Meerdere locaties

Retail°Concept

Design, stoffiltering en low noice voor optimale winkelbeleving

Pon Dealer

Barneveld

Retail°Concept

Offerte aanvragen