Duurzaamheid en comfort gaan hand-in-hand in Paviljoen van De Dame

Duurzaamheid en comfort gaan hand-in-hand in Paviljoen van De Dame

Een volledig van glazen puien voorzien restaurant van 1.200 m2 met een terras rondom én een groot dakterras op een aangename en constante binnentemperatuur houden, is een hele uitdaging. Klimaatgroep Holland slaagde er op het project Paviljoen van De Dame in met een slim uitgedacht concept, dat ook nog eens ‘all electric’ is. “Voor de horeca is dit een behoorlijk uniek project.”

Op een mooie locatie aan het Paterswoldse meer, op een paar minuten van de stad Groningen, ligt het Paviljoen van De Dame. Dit strak ontworpen restaurant, geopend sinds maart 2016, biedt plaats aan zo’n 300 gasten. Op de bovenverdieping zijn zalen voor feesten en evenementen gesitueerd. Vanuit het paviljoen hebben de bezoekers door de ruim vier meter hoge raampartijen uitzicht op het meer en de omringende natuur. Gasten kunnen het etablissement ook vanaf het water bereiken: er is een steiger waar ze hun boot kunnen aanleggen.

Klimatiseren op overdruk om tocht te voorkomen

Klimaatspecialist Klimaatgroep Holland werd al in de planvormingsfase bij het project betrokken. De eigenaren, het echtpaar Bert Westerhof en Imogen Wills, hadden een duidelijke visie. Ze wilden een energiezuinig gebouw neerzetten met een comfortabel binnenklimaat. “Dat is nogal een dingetje in de horeca”, vertelt directeur Harry Vaatstra. “In horecagelegenheden heb je snel last van tocht, die ontstaat doordat het gebouw op onderdruk is gezet. Wij hebben er daarom voor gekozen om te klimatiseren op overdruk. We drukken de lucht als het ware naar buiten toe. Dat levert een hoger comfort voor de gasten op.”

Andere denkwijze voor temperatuurverdeling in horeca

Klimatiseren op overdruk is niet gebruikelijk in de markt. “We praten altijd over balansventilatie, nooit over overdrukventilatie. Echter het is bewezen dat de temperatuurverdeling in een pand beter beheersbaar is en gelijkmatiger wordt verdeeld dan wanneer je het gebouw in balans houdt”, vertelt Vaatstra. Het vereist volgens hem een andere denkwijze. “Je moet vanuit het ontwerp als het ware door het pand lopen en bedenken wat er gebeurt als de zon schijnt in het voorjaar, wanneer het ’s avonds afkoelt, etc.. Een aangenaam binnenklimaat is van zoveel factoren afhankelijk, die allemaal in kaart moeten worden gebracht. Op al die veranderingen moet je met het klimaatsysteem snel kunnen inspelen.”

“Het is bewezen dat de temperatuurverdeling in een pand beter beheersbaar is en gelijkmatiger wordt verdeeld met overdruk dan wanneer je het gebouw in balans houdt”

Volledig verwarmen en koelen met een warmtepomp

Gekozen is voor vloerverwarming als basis. De topverwarming en -koeling wordt geregeld met lucht. Langs de beglazing is een strook vloerverwarming aangelegd om in de winter de kouval op te kunnen vangen. De klimaatinstallatie draait op een lucht/water-warmtepomp en is gasloos. “Ik ben er heel trots op dat we erin zijn geslaagd om zo’n groot en uitdagend pand volledig te verwarmen en koelen met een warmtepomp”, zegt Vaatstra. “Wij hebben als bedrijf zo’n twee à drie jaar geleden de keuze gemaakt om geen gasinstallaties meer te maken. De eigenaren van het Paviljoen van De Dame wilden een zo duurzaam en energiezuinig mogelijk gebouw. Een vooruitstrevende gedachte in de horecawereld, waar de meesten nog niet zover zijn. Zij hebben bewust gekozen om deze investering te doen. Uiteindelijk gaat het hen een besparing opleveren van richting de 45% ten opzichte van een conventionele gasinstallatie.”

Alles-in-één klimaatoplossing

Klimaatgroep Holland staat bekend om zijn ‘alles-in-één’ klimaatoplossing. Ventilatie, verwarming en koeling zijn geïntegreerd in één systeem. Een geavanceerd regeltechnieksysteem, standaard voor alle installaties van de in Groningen gevestigde klimaatspecialist, zorgt ervoor dat de luchtbehandelingsinstallatie automatisch varieert door het monitoren van de luchtkwaliteit op verschillende plekken in een gebouw. Scholen vormen een belangrijke doelgroep. Daarnaast richt Klimaatgroep Holland zich vooral op retail, industrie, kantoren, voedingsmiddelen en de sportbranche.

Neem contact op voor meer informatie

Misschien ook interessant:

Luchtvochtigheid en voldoende zuurstof belangrijk voor Thermen Bussloo

Thermen Bussloo

Voorst

Modulaire oplossing

Referentiebezoeken gaven Attractiepark Sprookjeshof een goed beeld

Attractiepark Sprookjeshof

Zuidlaren

Modulaire oplossing

Offerte aanvragen