CO2 metingen, filtering en WTW voor Prinses Beatrixschool te Nijverdal

CO2 metingen, filtering en WTW voor Prinses Beatrixschool te Nijverdal

Het nieuwe schoolgebouw voor de P.C. basisschool ‘Prinses Beatrix’ is opgeleverd. Het betreft een school met zeven leslokalen en een speellokaal.

Hans van Petersen, directeur beheer bij de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) Hellendoorn was als opdrachtgever nauw bij het project betrokken. “Rond 2005 ben ik voor het eerst in contact gekomen met Klimaatgroep Holland. Ik raakte overtuigd van het concept en we hebben het toen bij de Jan Barbierschool te Hellendoorn toegepast. Doordat we hier zo tevreden over waren, hebben we besloten dit concept ook toe te passen bij de nieuwbouw voor de Prinses Beatrix school”, aldus Hans van Petersen. Men is met name enthousiast over de dynamische manier van warmteterugwinning (WTW), verwarming en ventilatie.

"Men is met name enthousiast over de dynamische manier van warmteterugwinning (WTW), verwarming en ventilatie."

Innovatieve dynamische warmteterugwinning

Balansventilatie met dynamische WTW zorgt ervoor dat de CO2 grens in het lokaal niet wordt overschreden en waarborgt frisse lucht. Verwarming en eventuele koeling van het lokaal wordt verzorgd door een uniek samengestelde batterij, met een zeer lage luchtweerstand. De batterij is geschikt voor energiezuinige verwarming en koelopwekkingssystemen zoals een HR cv-ketel en/of warmtepomptechniek. “De unit heeft een zeer lage geluidproductie wat als een groot voordeel wordt ervaren door de gebruikers. Je moet heel goed luisteren wil je de ventilator horen”, zo meent Hans van Petersen.

Ramen hoeven niet meer open voor frisse lucht

Geerit van Heemskerk, directeur van de Prinses Beatrixschool vult aan: “Vieze lucht in lokalen, muffe lucht, is natuurlijk al lang een item. En toen we deze school nieuw mochten bouwen, hebben we dat natuurlijk gelijk in ons achterhoofd meegenomen. We willen frisse lucht in de school hebben en met een nieuw gebouw kun je die nieuwe dingen ook realiseren. Veel mensen begrijpen niet dat er geen ramen open kunnen, maar doordat er via de roosters in het plafond frisse gezonde lucht naar binnen wordt geblazen en de vervuilde lucht wordt afgezogen, hóeven er ook geen ramen open en dat is wel zo prettig. Zo heb je in de winter geen last van de koude lucht die naar binnenkomt of in de zomer de warme lucht”.

Nauwkeurige filtering voor een Frisse School

De frisse gezonde buitenlucht wordt goed gefilterd alvorens deze het lokaal tochtvrij ingeblazen wordt. Dit is van wezenlijk belang, zeker voor personen die problemen met de luchtwegen hebben. De luchtstromen die in aanraking komen met de buitenomgeving worden in de unit geleid door een hygiënisch ontworpen mengkamer, dit ter voorkoming van condensatie en schimmelvorming. De luchttoevoer naar het lokaal wordt gefilterd met een EU7 filter met lange standtijd. Zo houdt het ScholenConcept de lucht schoon van stofdeeltjes.

CO2 metingen zorgen voor een aangenaam lokaal

Kinderen en docenten geven aan minder vaak last te hebben van hoofdpijn: "Ik heb minder vaak last van hoofdpijn. Ik kan me beter concentreren. Er zijn minder kinderen ziek.”

"Ik heb minder vaak last van hoofdpijn. Ik kan me beter concentreren. Er zijn minder kinderen ziek.”

Klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen, worden mede veroorzaakt door een te hoge CO2-concentratie in de ruimte. Wanneer een klaslokaal bezet is, loopt het CO2-gehalte al snel op. Het ScholenConcept is CO2-gestuurd en zal de balansventilatie automatisch starten wanneer de, vooraf ingestelde, maximaal toegestane CO2-concentratie wordt overschreden. Ook Geerit van Heemskerk geeft aan dat de klachten over hoofdpijn afgenomen zijn sinds zij in het nieuwe schoolgebouw zitten en hij wijdt dit zeker aan de frisse lucht in de school.

Frisse Scholenproject van de GGD

De Prinses Beatrix school is als voorbeeld in de regio gebruikt voor het Frisse Scholenproject van de GGD. RTV-Oost heeft een bezoek gebracht aan de school, waarbij Geerit van Heemskerk uitleg geeft over het ScholenConcept. Naast een gezond binnenklimaat is ook het milieu een belangrijk onderdeel van het Frisse Scholenproject. Het Scholenconcept werkt hier ook aan mee. Het voorkomt onnodig energieverbruik. In de ochtend wordt per lokaal berekend hoeveel tijd de unit nodig heeft om het lokaal exact op de juiste binnentemperatuur te brengen. Dat betekent geen overschot en dus geen onnodig energieverlies.

Wanneer er geen personen aanwezig zijn in het lokaal, wordt de gewenste dagtemperatuur automatisch verlaagd met enkele graden. Wanneer opnieuw personen het lokaal betreden, wordt de regeling automatisch weer geschakeld naar dagregeling. Op de bediening van het Scholenconcept is bovendien eenvoudig aan te geven wanneer het een vakantieperiode betreft. Dit kan per lokaal, maar ook centraal ingesteld worden.

Meer informatie over het Scholen˚Concept

Misschien ook interessant:

"Ik merk dat de kinderen meer actief betrokken zijn bij de lessen"

CBS de Fontein

 Harmelen

Scholen°Concept

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade maakt optimaal gebruik van restwarmte

IKC Triade

Aalsmeer

Scholen°Concept

Twee scholen in één kindcentrum bij IKC Groote Veen

Kindcentrum Groote Veen

Eelde

Scholen°Concept