Geluidsarme klimaatbeheersing voor speciaal onderwijs JZOC Roosendaal

Geluidsarme klimaatbeheersing voor speciaal onderwijs JZOC Roosendaal

Omgevingsgeluiden zijn voor kinderen op het speciaal onderwijs erg vervelend. Of het nu gaat om geluiden van buitenaf of het gezoem van installaties, sommige kinderen raken erdoor afgeleid en overprikkeld. Het Scholen°Concept van Klimaatgroep Holland is een geluidsarm systeem voor de beheersing van het binnenklimaat dat daarom ook op deze onderwijsinstellingen zeer goed toegepast kan worden.

Het Jeugd Zorg Onderwijs Centrum (JZOC) in Roosendaal is een multifunctioneel schoolgebouw waar twee instellingen voor speciaal onderwijs onder één dak zitten. Kinderen die naar de basisscholen De Sponder of De Fakkel gaan, zijn kinderen met een achterstand in ontwikkeling of op cognitief gebied. "Ze zijn sneller overprikkeld en het is voor hen dus prettig om in een rustige omgeving te kunnen werken", vertelt John Poels van Klimaatgroep Holland. "Van installatieadviseur Vintis uit Zoetermeer kregen wij het verzoek te zorgen voor een klimaatbeheersing die vrijwel geluidloos was zodat kinderen niet worden afgeleid door het geluid van de installaties."

Vrijwel geluidloos, slechts 32 dB(A)

Het Scholen°Concept van Klimaatgroep Holland voldeed aan deze eis. Het systeem staat erom bekend erg stil te zijn en produceert slechts 32 dB(A). Klimaatgroep Holland heeft veel onderzoek gedaan naar hoe het systeem zo geluidloos mogelijk kon worden gemaakt. Het resulteerde in een klimaatbeheersing waarvan het geluidsniveau
stukken lager is dan de wettelijke regels. Voor kinderen die moeite hebben met het verwerken van prikkels is dat ideaal. Poels: "Ze worden niet afgeleid door gezoem of getik in de ruimte. Voor deze doelgroep is dat natuurlijk hartstikke fijn, maar eigenlijk geldt dat voor álle schoolgebouwen. Hoe minder afleiding, hoe beter dat is voor de leerprestaties en de concentratie."

Ventileren, verwarmen, koelen en het regelen van verlichting en zonwering

Het systeem bestaat uit een unit waarin alles met betrekking tot klimaatbeheersing samenkomt. Er zijn geen aparte verwarmingen of airco’s nodig, het Scholen°Concept biedt een totaaloplossing binnen de onderwijsinstelling. Ventileren, verwarmen, koelen en het regelen van verlichting en zonwering: alles wordt door één unit geregeld. Het systeem is zeer energiezuinig. "Het onderwijscentrum in Roosendaal hebben we samen met Brabant Installatietechniek gasloos kunnen bouwen", legt Poels uit. "Dat doen we overigens nu al standaard bij alle nieuwbouw, maar ook bij renovatie van scholen is dat al grotendeels mogelijk. In Roosendaal gebruiken we de restwarmte van een nabijgelegen afvalbrander om het gebouw te verwarmen."

Nachtkoelregeling in plaats van koelsysteem

In het pand is geen koelsysteem aanwezig, om het gebouw af te koelen wordt gebruik gemaakt van een zogeheten nachtkoelregeling. Hierbij wordt de koudere nachtlucht gebruikt om te koelen. Poels: "Zelfs in de zomermaanden is dat prima te regelen, in Nederland zijn de nachten zelden warmer dan twintig graden. Door hier gebruik van te maken, wordt veel energie bespaard en het biedt ook een financieel voordeel." Het Scholen°Concept voldoet aan de eisen die er gelden voor frisse scholen waarbij een laag energieverbruik en een gezond binnenklimaat centraal staan. "Het is bewezen dat leerlingen van een school met een goed georganiseerd klimaatsysteem zich beter kunnen concentreren en beter in hun vel zitten. We helpen scholen graag om dit ook in hun gebouw te realiseren", meldt Poels.

Beheer op afstand zorgt voor ontlasting van schoolleiding

Het zuinige systeem wordt door Klimaatgroep Holland op afstand beheerd en werkt decentraal. Er wordt ingespeeld op de bezetting per lokaal, in elke afzonderlijke ruimte kan de temperatuur, verlichting en zonwering worden geregeld. Het wordt dus helemaal afgestemd op de wens van de gebruikers. "De sensoren registeren de hele dag door hoeveel mensen er aanwezig zijn en het systeem past zich daar op aan", vertelt Poels. "Omdat we alles op afstand zelf kunnen regelen, worden de scholen ontlast. Dankzij ons systeem hoeft de schoolleiding nergens meer aan te denken, we nemen hen dat allemaal uit handen. Ze worden echt ontlast." Het Scholen°Concept wordt standaard aangesloten op de meldkamer van Klimaatgroep Holland. Het systeem wordt 24/7 gemonitord op comfort, prestatie en onderhoudsbehoefte. Alles functioneert automatisch en de medewerkers van Klimaatgroep Holland kunnen indien nodig ingrijpen. "Dat hoort bij ons totaalpakket", aldus Poels. Poels sluit af: "Geluidsarm, energiezuinig en decentraal: het is eigenlijk een must voor elke school."

Meer informatie over het Scholen˚Concept

Misschien ook interessant:

“Samen moeten we het doen” - interview met schoolbestuurder Tiemen Oosterhoff

GBS de Wiekslag

Schildwolde

Scholen°Concept

Razendsnel naar Frisse Scholen klasse B met koeling voor OBS de Zandplaat

OBS de Zandplaat

't Zand

Scholen°Concept

Pius X gezond op verschillende gebieden: op onze school doen we het samen

Basisschool Pius X

Oss

Scholen°Concept

Offerte aanvragen