De Benedictusschool wil behoren tot de scholen met het laagste energieverbruik

De Benedictusschool wil behoren tot de scholen met het laagste energieverbruik

De Benedictusschool in Heiloo is officiële geopend! Het betreft een brede school waarin ook een peuterspeelzaal en kinderopvang zijn gevestigd. De school valt onder het beheer van de stichting Flore, samen met nog 33 andere scholen. Bijzonder is dat het ontwerp van de technische installaties door de stichting in eigen beheer is gemaakt.

In tegenstelling tot waar de architect en de gemeente eerst van uit gingen, wilde Cor Altena, beleidsmedewerker huisvesting van de stichting Flore, voor de nieuwe school geen conventioneel concept. Dus geen traditioneel verlichtingssysteem, geen verwarmingssysteem met radiatoren, geen natuurlijke ventilatie of een mechanisch afzuigsysteem. “Ik wil een energiezuinige en frisse school”, aldus Cor Altena. De Benedictusschool wil behoren tot de 20% van scholen in Nederland met het laagste energieverbruik.

"De Benedictusschool wil behoren tot de 20% van scholen in Nederland met het laagste energieverbruik."

De touwtjes in handen van het ontwerp

“Het inschakelen van externe adviseurs kost geld, en ook is men nog lang niet altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen”, zo meent Cor Altena, van stichting Flore. Hij heeft daarom zelf de stoute schoenen aangetrokken. Er werd een bestek met bijbehorende tekeningen en documenten gemaakt op basis waarvan aannemers konden inschrijven. Voor het installatieontwerp is veel informatie bij kennisinstituten en verschillende fabrikanten verzameld. Dit om tot een goede oplossing te komen, waar zowel de leerkrachten, leerlingen als de stichting Flore tevreden mee kunnen zijn.

Tevreden met de keuze voor het ScholenConcept

Uiteindelijk is er gekozen voor het Scholenconcept van Klimaatgroep Holland. Mede door het uitvoeren van een aantal pilots. “Het is een energiezuinig klimaatsysteem dat zorgt voor een prettig binnenklimaat. En het was goed toepasbaar in het ontwerp van de school. Ik had nog niet heel veel ervaring met het ScholenConcept en ik vond het dan ook wel spannend. Maar inmiddels is het geruime tijd in werking en zijn we dik tevreden. Er staat nog een aantal schoolprojecten op stapel en ook hier willen we voor het ScholenConcept kiezen”, aldus Cor Altena.

Het frisse klimaat houdt de leraar en leerling fitter

Door de constante CO2-meting blijft het klimaat in het lokaal zeer aangenaam. Wanneer de CO2-concentratie te hoog dreigt te worden gaat het systeem automatisch ventileren. Het systeem houdt hierbij ook de temperatuur in de gaten, deze wordt op hetzelfde niveau gehouden.

"Frisse lucht, geen bedompt lokaal, geen raam hoeft meer open en kinderen zitten niet meer op de tocht."

“Kinderen en leerkrachten zijn enthousiast over de prima klimaatbeheersing op onze school. Frisse lucht, geen bedompt lokaal, geen raam hoeft meer open en kinderen zitten niet meer op de tocht. Er zijn geen radiatoren meer in het gebouw en daardoor benutten wij ook de maximale vloeroppervlakte! Het meest opvallende is dat wij heel snel een afzonderlijk lokaal kunnen verwarmen als er bijv. een ouderavond is. Het gezonde klimaat houdt leerkracht en leerling fitter en wij merken nu pas het verschil. Iedere school heeft het recht om een frisse school te worden. Fris en ook schoon omdat er geen ophoping van stof en vuil meer is zoals voorheen achter de radiatoren”, aldus Theresia Ruijter directeur van de Benedictusschool.

Laagste energieverbruik

De brede school bestaat uit 12 lokalen, en per lokaal is er één unit geplaatst. Voor de gemeenschappelijke ruimten zijn drie units geplaatst. Cor Altena heeft het energieverbruik van de Benedictusschool vergeleken met een vergelijkbare school van dezelfde omvang en komt tot de conclusie dat het Scholenconcept hier het beste uitkomt. Door de aanwezigheidsdetectoren wordt een lokaal niet onnodig verwarmd of verlicht waardoor er minder energie wordt verbruikt. Daarnaast wordt de warmte die vrijkomt in het lokaal van o.a. de kinderen, het digitaal schoolbord en de verlichting, gebruikt om de frisse gezonde aanvoerlucht mee te verwarmen. Pas wanneer deze warmte niet toereikend is gaat het systeem gebruik maken van warm water.

Ook de kinderen van de school zijn erg enthousiast over hun nieuwe frisse school. “We kunnen ons beter concentreren, hebben geen last van hoofdpijn en zijn minder snel vermoeid.”

Meer informatie over het Scholen˚Concept

Misschien ook interessant:

"Ik merk dat de kinderen meer actief betrokken zijn bij de lessen"

CBS de Fontein

 Harmelen

Scholen°Concept

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade maakt optimaal gebruik van restwarmte

IKC Triade

Aalsmeer

Scholen°Concept

Twee scholen in één kindcentrum bij IKC Groote Veen

Kindcentrum Groote Veen

Eelde

Scholen°Concept