Renovatie van Agrifirm Meppel in het belang van medewerkers

Renovatie  van Agrifirm Meppel in het belang van medewerkers

Jarenlang vormde het grote betonnen gebouw van de Coöperatieve Landbouwbank-Raiffeissenbank Meppel (kortweg CLM) voor inwoners van Meppel en passanten hét gezicht van Agrifirm (´de poort van Meppel´). In het jaar 2009 werd het toenmalige hoofdkantoor van Agrifirm echter grondig gerenoveerd. Sindsdien siert een hip en modern kantoorgebouw het Meppeler straatbeeld. Ook van binnen werd het gebouw fors aangepakt. Bouwkundig projectmanager Gerrit Vlieger leidde het project namens Agrifirm en kijkt tevreden terug.

Verbouwing van kantoorruimte

Agrifirm is als coöperatie de laatste decennia flink gegroeid. Vandaag de dag telt de coöperatie voor boeren en tuinders meer dan 20.000 leden, voor wie de materiële belangen worden behartigd via gezamenlijke inkoop, verkoop, kennisontwikkeling en advisering. De groei maakte extra kantoorruimte noodzakelijk. In het jaar 2009 werd daarom besloten het fabriekskantoor te renoveren en daar extra kantoorruimte te creëren. Dit resulteerde in een fraai gebouw dat voorzien was van de nieuwste installatietechnische voorzieningen. Zelfs zo fraai dat ook het voormalige bankgebouw gerenoveerd moest worden.

Renoveren voor de gezondheid van de medewerkers

“Na de renovatie van het fabriekskantoor stak het aangrenzende bankgebouw er schril bij af,” vertelt Vlieger. “Het had niet alleen van buiten een flinke opknapbeurt nodig; ook de isolatie en ventilatie was niet op orde. In het belang van de gezondheid van onze medewerkers moest hier dan ook snel wat aan gedaan worden.” Vlieger besloot de boel grondig te renoveren. Nieuwbouw was voor hem geen optie. “Als je op een prima plek zit en het gebouw in de basis nog van goede kwaliteit is, dan hoef je geen compleet nieuw gebouw te bouwen. Renoveren is dan de meest voor de hand liggende keuze," aldus Vlieger.

"In het belang van de gezondheid van onze medewerkers moest hier dan ook snel wat aan gedaan worden."

Het belangrijkste doel van de renovatie was het verbeteren van de isolatie en het binnenklimaat. Hierbij werd gebruik gemaakt van vele nieuwe technieken. Gerrit Vlieger: “Om het pand beter te isoleren, besloten we de ramen en kozijnen uit het gebouw te halen en het gebouw te voorzien van nieuwe, geïsoleerde gevelbekleding met eigentijdse kozijnen en glas. Hierdoor kreeg het gebouw bovendien gelijk een andere smoel.”

Hoge eisen aan juiste klimaatbeheersing

Voor de inrichting van het binnenklimaat riep Vlieger de hulp in van Klimaatgroep Holland. “Klimaatgroep Holland had in het verleden al veel van onze gebouwen (waaronder veel Welkoop winkels) van een goed werkend klimaatsysteem voorzien. Dit beviel zo goed dat ik besloot hen ook voor dit project te benaderen.” Vlieger gaf een duidelijke opdracht mee: “Het moest een toekomstgerichte, overzichtelijke, praktische en energiezuinige klimaatoplossing worden. Daarnaast moest het klimaat per ruimte regelbaar zijn. Elke medewerker heeft immers een ander gevoel over de juiste temperatuur. De gepresenteerd oplossing sloot perfect aan op de vooraf gestelde voorwaarden, evenals de flexibele werkwijze.”

Modern, gezond en fris kantoorpand

"Vanwege de renovatiewerkzaamheden konden de monteurs van Klimaatgroep Holland overdag vaak niet in het pand terecht. Om te voorkomen dat het project hierdoor onnodig vertraagd werd, besloten ze de installatiewerkzaamheden voornamelijk in de avonduren en weekenden uit te voeren. Dat is natuurlijk geweldig.” Gerrit Vlieger kijkt al met al dan ook tevreden terug op het renovatieproject. “Alles verliep volgens plan en zodoende hebben we in Meppel de beschikking over een prachtig modern, gezond en fris kantoorgebouw dat zowel van binnen als van buiten nog vele jaren meekan,” aldus de ervaren projectmanager.

Meer informatie over het KantorenĖšConcept

Misschien ook interessant:

Optimaal werkklimaat in nieuwbouw kantoor Elzinga Groep

"Werknemers kunnen zelf per ruimte bepalen welke temperatuur ze willen, hierdoor zijn ze zeer tevreden en zijn er geen klachten meer."

Kantoorgebouw Messchenveld maakt gebruik van passieve energie

Gezien de transparantie van dit gebouw maakt dit systeem ongekend veel gebruik van passieve energie, geleverd door de zon.

Aangename koeling voor Notariskantoor Huitsing

De kantoorruimte wordt, onafhankelijk van andere ruimtes, op de gewenste temperatuur gebracht. Als het systeem ingeschakeld wordt, is het vertrek heel snel op de gewenste temperatuur.