Ventileren op basis van de aanwezige concentratie ozon van levensbelang

Ventileren op basis van de aanwezige concentratie ozon van levensbelang

Prolyte Products Group is een begrip in de entertainment wereld. Als wereldmarktleider leveren zij topkwaliteit mobiele aluminium constructies. Deze producten worden wereldwijd ingezet bij o.a. concerten, theatervoorstellingen, tv-producties en beurzen.

Kenmerkend voor het lassen van aluminium is het vrijkomen van ozon (O3). Ozon is een vorm van zuurstof (O2), veroorzaakt door een reactie van UV-licht met zuurstof. Het is een bijtende en giftige stof en dus ongezond. De stof kan in het lichaam worden opgenomen door inademing en is irriterend voor de ogen en luchtwegen. Reden genoeg voor wettelijk gestelde grenswaarden en verplichte onderzoeken. Doordat ozon zwaarder is dan lucht, blijft deze stof hangen op de werkplek van de lasser. Een perfect klimaatsysteem is dus letterlijk van levensbelang.

Borging van gezond en aangenaam werkklimaat

Dominique Duijn, kwaliteitsmanager bij Prolyte Products Group, kreeg de uitdaging: Ga, voor de - nieuw te bouwen - hypermoderne lashal, op zoek naar een klimaatsysteem met als voorwaarden: borging van een gezond en aangenaam werkklimaat, maar met een laag energieverbruik. De heer Duijn is in contact gekomen met Klimaatgroep Holland door een kennis. “Deze gaf aan dat ik bij Harry Vaatstra moest zijn. Hij heeft de kennis en ervaring en is beter dan de grote landelijke partijen.”

De verschillende betrokkenen zijn in gesprek gegaan over de situatie, de vraagstelling en de mogelijkheden. Al vanaf het beginstadium van het bouwproces is Klimaatgroep Holland nauw betrokken geweest, zodat al bij de bouw rekening werd gehouden met wensen en eisen t.a.v. het binnenklimaat en het beoogde klimaatsysteem.

Korte en direct lijnen

“Al snel bleek dat de aanbeveling een juiste was. De reden dat ook ik een goed gevoel kreeg bij deze partij, is dat ik door de adviseurs nuchter en persoonlijk werd benaderd. Er heerste daardoor een ongedwongen sfeer, het zijn gewoon echte “vakidioten”. Daarnaast is Klimaatgroep Holland een kleinere organisatie, waardoor er korte, directe en duidelijke lijnen zijn.”

Ventileren op basis van de aanwezige concentratie ozon

Uiteraard was bij dit project het item ‘ozon’ een hot issue en uitgangspunt voor het op maat te leveren klimaatsysteem. Er is dan ook niet voor niets gekozen voor de oplossing: ventileren op basis van de aanwezige concentratie ozon. Maar hoe doe je dit energiezuinig? Door gebruik te maken van de warmte die vrijkomt bij het lasproces. Deze warmte wordt ingezet om de ventilatielucht op te warmen, dus een hergebruik van warmte die toch geproduceerd wordt. Mocht de aanwezige warmte ontoereikend zijn voor een aangename temperatuur, dan bestaat ook de mogelijkheid om energiezuinig, mechanisch bij te verwarmen.

Bovenstaande oplossing is gerealiseerd middels het ProductieConcept. Omdat de hal een behoorlijke grootte heeft, wordt er per zone geklimatiseerd. Dit betekent dat de concentratie ozon per zone gemeten en afgezogen wordt.

Energiezuinig koelen

Naast de mogelijkheid tot verwarmen, bestond er – voor de zomerse dagen – natuurlijk ook de wens om te kunnen koelen. Om ook tijdens warme dagen een aangenaam werkklimaat te realiseren, is het systeem uitgebreid met een actief zomernacht koelsysteem: de (gratis) koelte van de zomernacht wordt ingezet om energiezuinig te koelen. Verder is het klimaatsysteem optimaal geïsoleerd, zowel thermisch als akoestisch. De installatie is dus fluisterstil en geeft geen geluidshinder op de werkplek.

Gezonde, geurloze en aangename werkplek

De heer Duijn is zeer tevreden over het resultaat: “Het systeem bevalt super, ik kan niet anders zeggen. Wij hebben precies dat gekregen waarnaar we op zoek waren: wij kunnen onze medewerkers nu een gezonde, geurloze en aangename werkplek bieden en onze organisatie een energiezuinige oplossing! Daarnaast heeft Klimaatgroep Holland meegedacht over zaken waaraan we zelf nog niet gedacht hadden en heeft daarom ook tijdens de bouwfase zeker een toegevoegde waarde gehad. Ook over de montage van de installaties zijn wij zeer tevreden. We hebben de monteurs amper gezien; we zagen en hoorden ze praktisch niet. Ze wisten duidelijk goed waar ze mee bezig waren en deden gewoon hun werk. Het systeem draait geweldig, dus hebben we er praktisch geen omzien naar. Het onderhoud wordt door Klimaatgroep Holland vakkundig en netjes uitgevoerd. Wanneer dit nodig is, kunnen we zelf eenvoudig de filters vervangen. Klimaatgroep Holland staat dus voor ons klaar wanneer dit nodig is, maar wijst ons ook op de zaken die we zelf kunnen uitvoeren en zadelt ons dus niet met onnodige kosten op.”

Meer informatie over het Productie°Concept

Misschien ook interessant:

De industrie staat voor een grote opgaaf: Pragmatisch verduurzamen

 Sylvaphane Group

 Tolbert

 Productie°Concept

Op de grens van het technisch mogelijke

Zeton

Enschede

Productie°Concept

Uitgekiend binnenklimaat maakt uiterst nauwkeurige productie mogelijk

Industrial parts te Booy B.V.

's Heerenberg

Productie°Concept

Offerte aanvragen