De industrie staat voor een grote opgaaf: Pragmatisch verduurzamen

De industrie staat voor een grote opgaaf: Pragmatisch verduurzamen

De Nederlandse industrie moet in 2030 minimaal 14,3 megaton minder CO2 uitstoten en minstens 50% van de grondstoffen van de productie circulair gebruiken. Het is de bedoeling dat de Nederlandse industrie koploper wordt in het verduurzamen van de productie door technologische en innovatieve oplossingen. Als motor van onze economie, in zowel werkgever als export, is de industrie een belangrijke sector voor de verduurzamingstransitie.

De stand bij Sylvaphane Group

Wij peilen de stand van de industrie bij Sylvaphane Group, producent van flexibele verpakkingen en folie, van broodzakken tot pallethoezen, die voornamelijk worden ingezet in de voedingsmiddelenindustrie. De basisgrondstoffen die ze hier inzetten zijn verschillende soorten polyetheen, een kunststofsoort. Ze zijn als producent onzichtbaar voor de normale consument, maar een grote naam in de wereld waar ze actief zijn.

“We kijken pragmatisch naar duurzaamheid,” vertelt Peter Kieneker, bedrijfsleider bij Sylvaphane. “We doen het meest mogelijke om energie te besparen, binnen de productie die we moeten halen. We willen graag, maar niet alles wat we willen is haalbaar.”

Energievraag

33% van de verbruikte energie in Nederland wordt verbruikt door de industrie. Peter: “We hebben hier een grote energievraag door de grote machines die we hebben draaien. Ik heb hier vijf trafo’s staan om onze fabriek van elektriciteit te voorzien. Waar het kan hebben we energiebesparende maatregelen getroffen, zoals overal ledverlichting en goede isolatie. Maar omdat wij dag en nacht in continudienst draaien, blijft de energievraag groot.”

"We producteren voldoende warmte zelf."

Gas

“We gebruiken eigenlijk alleen gas voor het drogen van de inkt in de drukkerij,” gaat Peter verder. “We hebben deels vloerverwarming en deels directe verwarming, maar die staan eigenlijk maar een paar weken per jaar aan. We produceren voldoende warmte zelf. Dat kan een warmtepomp niet leveren, dus daar zijn we gebonden aan gas. Ik ben wel aan het kijken naar alternatieven en de meest voor de hand liggende lijkt nu propaangas.”

Klimatiseren pand

Sylvaphane wil haar pand zo efficiënt en comfortabel klimatiseren. Peter stelt: “Het klimatiseren van het pand is niet makkelijk. We produceren veel warmte, dat is handig omdat we die warmte in de winter, voorjaar en herfst kunnen gebruiken voor het verwarmen van de hal. Maar ook lastig want de hoeveelheid warmte daar valt niet tegen op te koelen op warme dagen. We hebben veel ventilatielucht nodig om het hier comfortabel te krijgen. Daarnaast moeten we zorgen dat de luchtvochtigheid op peil is, want een te lage luchtvochtigheid zorgt voor een statisch folie. Waardoor het product voor sommige toepassingen niet bruikbaar is.”

"We moeten zorgen dat de luchtvochtigheid op peil is."

“De expertise van Klimaatgroep Holland komt hier goed van pas. We hebben gekozen voor het regelen op overdruk. Door veel gefilterde buitenlucht op werkniveau naar binnen te brengen wordt het comfortabel werken. De buitenlucht wordt gefilterd met speciaal ontwikkelde filters die ook op Schiphol worden gebruikt voor het afvangen voor kerosine uitstoot. Dit is omdat wij folie produceren voor voedsel en zorgtoepassingen. De lucht wordt in de luchtbehandelingskast bevochtigd waardoor er geen waterdamp maar lucht met een hoge luchtvochtigheid naar binnen wordt gebracht.”

Zonnepanelen

“Om de energievraag te compenseren door zelf energie op te wekken zou ik graag het dak hier helemaal volleggen met zonnepanelen,” vertelt Peter. “Sterker nog, we hadden de subsidie al aangevraagd, maar de verzekeraar adviseert om geen zonnepanelen te installeren. Ons machinepark is zeer kapitaalsintensief door de machines en de voorraad van het product. Waardoor de verzekeraar de zonnepanelen als een groot risico bestempeld. De premie kan gewoon niet uit en het maakt ons mogelijk haast onverzekerbaar tegen brand in de toekomst. Dat vinden we erg jammer en ik hoop dat dat nog gaat veranderen.”

Recyclen

“Alle productie uitvallen worden bij ons volledig gerecycled,” gaat Peter trots verder. “We hebben een paar jaar geleden twee recyclemachines aangeschaft die van rollen folie weer granulaat korrels maakt. Dit kon al heel snel uit en met de prijsstijgingen in grondstoffen helemaal. We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk bij te dragen aan de recycling van plastic.”

Blijven investeren

“We blijven investeren in mensen en machines,” stelt Peter tot slot. “We zijn altijd alert op ontwikkelingen in ons product, het productieproces en de werkomgeving. Zo experimenteren we met bio plastic en kijken we hoe we onze footprint kunnen verminderen.”

“Werknemers zijn voor ons een belangrijke drijfveer hierin. Iedereen verdient een kans om te werken en wij willen dat in een zo goed mogelijk omgeving aanbieden.”

Misschien ook interessant:

Op de grens van het technisch mogelijke

Zeton

Enschede

Productie°Concept

Uitgekiend binnenklimaat maakt uiterst nauwkeurige productie mogelijk

Industrial parts te Booy B.V.

's Heerenberg

Productie°Concept

Binnenklimaat belangrijke factor bij productie van precisie onderdelen

Gerimex

Hengelo

Productie°Concept

Offerte aanvragen