Energiezuinig en kwaliteit waren de eisen van M. Bouw & Zonen Logistic Services

Energiezuinig en kwaliteit waren de eisen van M. Bouw & Zonen Logistic Services

M. Bouw & Zonen Logistic Services B.V. te Nijkerk is een familiebedrijf, opgericht in 1932. Vanuit Nijkerk verzorgt het bedrijf het voortransport, de warehousing, orderpicking en distributie van goederen door heel Europa, met de Benelux als specialisme. In 2006 heeft de directie van M. Bouw & Zonen Logistic Services besloten tot het bouwen van een nieuw pand. Voor de klimatisering hiervan is Klimaatgroep Holland in de hand genomen.

Kenmerkend voor het nieuwe pand, is de diversiteit in vertrekken. Naast een groot distributiecentrum (een groot oppervlak, met een behoorlijke hoogte), werden er kantoren gebouwd (dus meerdere, kleinere vertrekken). Kortom: ruimten met een totaal verschillende inhoud, maar ook met een totaal verschillende gebruiksfunctie.

Energiezuinigheid en kwalliteit waren de eisen

De twee belangrijkste peilers bij het klimatiseren van het nieuw te bouwen pand waren voor de heer Martien Bouw, directeur bij M. Bouw & Zonen Logistic Services, duidelijk: energiezuinigheid en kwaliteit. De heer Bouw: “Deze peilers waren voor ons een vaststaand feit en de basis voor onze selectie. Ons nieuwe klimaatsysteem moest enorm energiezuinig zijn en kwalitatief van zeer goede huize komen. Zodoende zijn we uiteindelijk bij Klimaatgroep Holland terecht gekomen. Dit bedrijf kon ons die energiezuinigheid en kwaliteit garanderen. Gelukkig bevestigt de praktijk dat nu ook.”

Verwarming door aanwezig warmte in plaats van mechanische warmte

Het distributiecentrum kenmerkt zich door een groot oppervlak en een behoorlijke hoogte. Vanuit het natuurlijke proces, zou de aanwezige warmte zich ophopen onder het plafond, met als gevolg dat het op de vloer koud blijft. Vaak wordt er dan gekozen voor mechanische verwarming van de werkvloer. Klimaatgroep Holland maakt echter gebruik van het natuurlijke proces, door de opgehoopte warmte onder het plafond naar beneden te brengen. Op die manier is geen mechanische verwarming noodzakelijk, maar wordt gebruik gemaakt van de aanwezige warmte. Resultaat: een ongekend energiezuinig binnenklimaat. De heer Bouw: “Wat ik heel opvallend vind, is dat de temperatuurgradiënt in het distributiecentrum (zo’n 12 tot 15 meter hoog!) overal minder is dan 1°C, echt onvoorstelbaar.”

"De temperatuurgradiënt in het distributiecentrum is overal minder dan 1°C, echt onvoorstelbaar.”

De geïnstalleerde en evenredig verspreide units maken optimaal gebruik van de aanwezige warmte en mengen de aanwezige lucht tot de gewenste temperatuur doordat er op verschillende punten continue metingen worden uitgevoerd. Ook is het systeem zo ingeregeld, dat de koudestroom bij de dock shelters zoveel mogelijk beperkt wordt.

Energie wordt tussen verschillende ruimte uitgewisseld

De verschillende kantoren zijn voorzien van warmtepompsystemen, die de koeling, verwarming en ventilatie verzorgen. Tussen de diverse vertrekken wordt onderling energie uitgewisseld, zodat er geen energie verspild wordt. Waar vraag is, wordt van een overschot gebruik gemaakt. Resultaat: een zeer laag energieverbruik.

“Het systeem werkt naar volle tevredenheid, zowel in het distributiecentrum als ook in de kantoren. Groot voordeel is dat het systeem centraal in te stellen is. Met name in de kantoren voorkomt dit een hoop problemen. Daarnaast kan Klimaatgroep Holland ons systeem op afstand beheren, dit is echt een voordeel.” aldus de heer Bouw.

Eisen en wensen als uitgangpunt

Het klimaatsysteem bij M. Bouw & Zonen Logistic Services is maatwerk: een oplossing waarbij de wensen en eisen van de opdrachtgever als uitgangspunt hebben gediend. Daarbij is niet alleen gekeken naar de oplossing zelf, maar ook naar de toekomst: “Het gebruik en onderhoud van dit klimaatsysteem schittert werkelijk van eenvoud! Wij redden ons er prima mee.” geeft de enthousiaste heer Bouw aan.

Over de samenwerking met Klimaatgroep Holland vertelt de heer Bouw het volgende: “De samenwerking – destijds met de nieuwbouw en nu nog steeds – ervaar ik als plezierig en professioneel. Eerlijk is eerlijk: bij Klimaatgroep Holland geldt afspraak is afspraak”.

Meer informatie over het Productie°Concept

Misschien ook interessant:

De industrie staat voor een grote opgaaf: Pragmatisch verduurzamen

 Sylvaphane Group

 Tolbert

 Productie°Concept

Op de grens van het technisch mogelijke

Zeton

Enschede

Productie°Concept

Uitgekiend binnenklimaat maakt uiterst nauwkeurige productie mogelijk

Industrial parts te Booy B.V.

's Heerenberg

Productie°Concept

Offerte aanvragen