Binnenklimaat belangrijke factor bij productie van precisie onderdelen

Binnenklimaat belangrijke factor bij productie van precisie onderdelen

Gerimex in Hengelo is een toonaangevende leverancier op het gebied van precisie onderdelen ten behoeve van matrijzenbouw en stempelmakerijen. Het bedrijf bestaat ruim 40 jaar, maar heeft met name de laatste jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt door te investeren in verfijnde technologie en specialistische kennis. De groei van Gerimex vertaalt zich in een verdere uitbreiding van capaciteit en productieruimte.

Ten behoeve van deze uitbreiding heeft Gerimex een productiehal van ruim 500m2 bijgebouwd. Een van de belangrijkste onderwerpen bij de ontwikkeling van deze hal was de klimaatbeheersing. De aandachtspunten voor de klimaatbeheersing waren: laag energieverbruik, ruimtetemperatuur van maximaal 24°C, zomerwarmte beperken, voldoende verse ventilatielucht en binnen de grenzen van stofbelasting

Gekozen voor de meest innovatieve oplossing

Louis Wilbrink, directeur Gerimex: “Voor mij was het belangrijkste criterium voor het klimaatsysteem dat het een energiezuinige oplossing zou worden, maar waarmee wel gekoeld kan worden. Op het moment dat ik me aan het oriënteren was, ontving ik een nieuwsbrief van Klimaatgroep Holland waarna ik contact met ze opgenomen heb. Tevens heb ik een andere partij benaderd voor een offerte. Dit betrof twee verschillende oplossingen waarbij de oplossing van Klimaatgroep Holland mij het meeste aansprak. Klimaatgroep Holland heeft mij een innovatieve oplossing aangeboden.”

Continue meting wat de verontreiniging van de lucht is

Voor de nieuwe productiehal is gekozen voor het ProductieConcept. De concept is een klimaatsysteem dat ventileert, verkoelt en verwarmt naargelang de behoefte. Door de machines in de productiehal komt er veel stof en vet vrij in de ruimte. Om dit zo snel mogelijk af te voeren, wordt er constant gemeten wat de verontreiniging van de lucht is op verschillende locaties in de hal. Wanneer deze verontreiniging het toegestane gehalte dreigt te overschrijden, gaat het systeem automatisch ventileren. Met een capaciteit van 17.000m3 per uur is er altijd voldoende gezonde lucht in de ruimte aanwezig.

Stabiliteit van de temperatuur was een belangrijk aandachtspunt

Een belangrijk aandachtspunt is dat de temperatuur gelijk blijft. Grote temperatuursveranderingen zijn namelijk nadelig voor de producten die er geproduceerd worden. Door te kiezen voor het ProductieConcept, kiest men voor een totaaloplossing. Het systeem ventileert, maar houdt hierbij ook rekening met de temperatuur. Wanneer de buitenlucht te koud is wordt deze eerst verwarmd en daarna tochtvrij in de productiehal verspreid.

Doordat er zeer veel warmte vrijkomt van de machines is ervoor gekozen om het systeem te voorzien van mechanische koeling. Om onnodig energieverbruik te voorkomen maakt het systeem hier alleen gebruik van, wanneer de frisse buitenlucht niet meer toereikend is om de temperatuur in de productiehal op het gewenste niveau te houden.

Voldoet aan de normen van dit soort productiehallen

“Het klimaatsysteem van Klimaatgroep Holland bevalt uitstekend. Het voldoet aan de normen die van toepassing zijn voor dit soort productiehallen en de koeling is voldoende. De temperatuur is vrijwel constant op hetzelfde niveau. Zowel tijdens de bouw als na de oplevering kunnen we vertrouwen op een goede service van Klimaatgroep Holland,” aldus Louis Wilbrink.

Naast de nieuwbouw van de productiehal is er ook een nieuwe kantine bijgekomen en is het kantoor gemoderniseerd. Zowel voor de kantine als het kantoor is er gekozen voor een warmtepompsysteem welke kan koelen en verwarmen met daarbij een ventilatiesysteem.

Meer informatie over het Productie°Concept

Misschien ook interessant:

De industrie staat voor een grote opgaaf: Pragmatisch verduurzamen

 Sylvaphane Group

 Tolbert

 Productie°Concept

Op de grens van het technisch mogelijke

Zeton

Enschede

Productie°Concept

Uitgekiend binnenklimaat maakt uiterst nauwkeurige productie mogelijk

Industrial parts te Booy B.V.

's Heerenberg

Productie°Concept

Offerte aanvragen