Specialistisch binnenklimaat: het systeem past goed bij de duurzame en gezonde koers

Specialistisch binnenklimaat: het systeem past goed bij de duurzame en gezonde koers

Wie een patatje mét bestelt, heeft grote kans de sauzen van Oliehoorn daarop aan te treffen. De sauzen van Oliehoorn worden namelijk veel gebruikt in de horeca. Maar ook in vele keukenkastjes is tegenwoordig iets van Oliehoorn terug te vinden. De sauzenfabrikant levert naast kant en klare sauzen ook diverse basissauzen en spijsoliën aan de industrie. Om de toenemende vraag naar producten op Oliehoorn-waardige wijze het hoofd te kunnen bieden, realiseerde de onderneming in 2008 een gloednieuw bedrijfspand aan de Compagnie te Zwaag. Bij de nieuwbouw werd veel aandacht besteed aan de energiezuinige inrichting van het binnenklimaat.

Omdat het werken vanuit twee panden nodige praktische problemen met zich meebracht, bleef de wens bestaan om alle activiteiten onder een dak te brengen. Deze wens werd in 2008 werkelijkheid wanneer het nieuwe bedrijfspand van Oliehoorn in gebruik wordt genomen. Het nieuwe pand meet bijna 4500m2 en is onderverdeeld in productie-, magazijn- en kantoorruimte. Bij de bouw van het pand is er veel gedaan om een zo optimaal en efficiënt mogelijk verblijfsklimaat te creëren. Niet alleen zijn er op het gebied van hygiëne veel nieuwe technieken geïmplementeerd, ook aan de inrichting van het binnenklimaat is veel aandacht besteed.

Specialistisch binnenklimaat

Wim Dijk: “We wilden in ons nieuwe pand alles meteen goed voor elkaar hebben. Ook op het gebied van binnenklimaat. Dit is echter specialistisch werk, dus ik besloot contact op te nemen met Klimaatgroep Holland.” Er werd een afspraak gemaakt en enkele dagen later stond Harry Vaatstra van Klimaatgroep Holland bij Oliehoorn op de stoep. Uitgebreid werd er gesproken over de wensen en eisen ten aanzien van het binnenklimaat.

"Dit is echter specialistisch werk, dus ik besloot contact op te nemen met Klimaatgroep Holland."

“Wim Dijk wist exact wat hij wilde,” vertelt Vaatstra. “Hij wilde een energiezuinige installatie, dat stond voorop. Dit om het milieu zo min mogelijk te belasten. Daarnaast lag er een eis voor constante overdruk in de gehele productieruimte. Want hoewel de productie van sauzen voornamelijk een gesloten proces is, komt de saus gedurende de productie één klein moment in aanraking met de lucht: tijdens het vullen. Wim Dijk eiste daarom naast overdruk zeer goede hygiënefilters en het hele jaar door dezelfde constante temperatuur. Deze eisen lagen bewust op een heel hoog niveau.”

Energiezuinig en sensoren die de voedselveiligheid garanderen

Normaal gesproken kost de combinatie van overdruk, fijne filtratie, koeling en verwarming erg veel energie. Klimaatgroep Holland ontwikkelde echter een energiezuinige oplossing: het FoodConcept, dat speciaal is toegespitst op de voedingsmiddelenindustrie. Aangevuld met een overdrukinrichting en extra filtersecties. Een perfecte oplossing voor Oliehoorn Sauzen. Met name omdat het klimaatsysteem te allen tijde de ge-eiste constante overdruk en hygiëne garandeert. Om de temperatuur energiezuinig op het juiste niveau te houden, werd gekozen voor een slimme manier van koelen en verwarmen. Vaatstra: “Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, hebben we voorgesteld de luchtbehandelingkast te voorzien van een Hoog Rendements koeling. Hierdoor kan de ruimte energiezuinig worden gekoeld. Daarnaast maakt het FoodConcept voor het verwarmen van de ruimte standaard gebruik van de restwarmte die vrijkomt tijdens het productieproces. Dit voorkomt veel onnodig energieverbruik en -verlies.”

Om het geheel compleet te maken, stelden de klimaatadviseurs van Klimaatgroep Holland voor het besturingssysteem van de klimaatinstallatie te voorzien van verschillende sensoren. Met deze sensoren kunnen zaken als overdruk, temperatuur en luchtvochtigheid constant worden gemeten en geregeld. Hierdoor is de voedselveiligheid te allen tijde gegarandeerd.

Ook energiezuinig kantoor gerealiseerd

Wim Dijk was na een uitgebreide presentatie meteen enthousiast over het idee. Dijk: “Het ontwerp was goed en daarnaast hadden we meteen een klik met elkaar. Ik heb Klimaatgroep Holland daarom gevraagd ook na te denken over de klimatisering van de nieuwe kantoorruimtes.” Vaatstra: “Ook voor de kantoorruimtes stond een laag energieverbruik voorop. Dit mocht echter niet ten koste gaan van het comfort van de medewerkers. Onze klimaatadviseurs kwamen daarom met de optie om gebruik te maken van een warmtepompinstallatie die onafhankelijk per ruimte te regelen is. Voor de benodigde ventilatielucht wordt gebruik gemaakt van een balansventilatie- unit met een hoog rendements warmte- en koudewisselaar.”

"Het systeem past goed bij de duurzame en gezonde koers van ons bedrijf"

Dijk was wederom enthousiast en het ontwerp werd vervolgens in nauw overleg op detailniveau aangepast en geïmplementeerd. “We hebben als het ware samen de beste binnenklimaatoplossing bedacht voor onze medewerkers en onze producten,” zegt Dijk.

Beide partijen kijken dan ook met trots terug op de uitstekende samenwerking. Vaatstra: “Klimaatgroep Holland werd uiteindelijk toegevoegd aan het bouwteam. Samen hebben we zo een prachtig project gerealiseerd dat past bij het hoge ambitieniveau van Oliehoorn.” Ook Wim Dijk is erg tevreden: “Het werkt goed en de communicatie verloopt prima. Daarnaast past het systeem goed bij de duurzame en gezonde koers van ons bedrijf.”

Meer informatie over het Food°Concept

Misschien ook interessant:

Binnenkijken bij familiebedrijf Eierhandel Van Zetten: 'Ons werk is niet alleen werk.'

 Eierhandel Van Zetten

 Ommeren

Food°Concept

Brood bakken is topsport: ‘altijd foutloos en op tijd leveren’

 Bakker Goedhart

 Veenoord

Food°Concept

Klimaatbeheersing in de kaasfabriek

 Friesland Campina

 Gerkesklooster

Food°Concept

Offerte aanvragen