Heerlijk eten én toeven in McDonald’s vestiging Hoendiep Groningen

Heerlijk eten én toeven in McDonald’s vestiging Hoendiep Groningen

In 2012 heeft McDonald’s vestiging Hoendiep in Groningen een grondige verbouwing ondergaan. Hierbij is niet alleen het interieur vervangen, maar ook het restaurantgedeelte flink uitgebreid. Dit had gevolgen voor de airco-installatie, die op de nieuwe situatie moest worden aangepast, vertelt Willie de Groot, Franchisenemer van McDonald’s in Groningen. “Omdat de bestaande installatie onvoldoende capaciteit bood om de complete vestiging te klimatiseren, hebben we besloten om de installatie om te bouwen voor specifiek het keukengedeelte. Hier verzorgt de klimaatinstallatie sinds enkele jaren de ventilatie, afzuiging, koeling en verwarming. Voor het restaurantgedeelte zijn we op zoek gegaan naar een alternatief systeem, die we vonden bij Klimaatgroep Holland.”

Behalve voldoende capaciteit en een continu, comfortabel binnenklimaat waren een optimale duurzaamheid én energiezuinigheid leidend in de zoektocht naar het juiste binnenklimaatsysteem, vertelt De Groot. “We wilden graag van het gas los, wat voor die tijd (2012, red.) zeer vooruitstrevend was. Het Comfort°Top concept van Klimaatgroep Holland was één van de weinige systemen die hierin kon voorzien. De gunstige prijs-kwaliteitverhouding van het systeem, het feit dat Klimaatgroep Holland een lokale partij is én dat ik directeur Harry Vaatstra al kende uit zijn studententijd, waarin hij als bijbaantje voor McDonald’s werkte, gaven de doorslag.”

Hoog voelbaar koelvermogen

In restaurants zoals McDonald’s is de klimaatbeheersing van groot belang, weet Harry Vaatstra. “De snelle wisseling van en grote variatie in aantallen bezoekers zorgen voor een grote fluctuatie in warmtebelasting in het restaurant. Om voor de bezoekers een continu, hoog comfort te kunnen garanderen, is goede ventilatie, afgestemd op de behoeften en geregeld op basis van CO₂ dan ook onontbeerlijk.” In vergelijkbare restaurants wordt het binnenklimaat door de aanwezige, traditionele airconditioning vaak als te koel ervaren, weet hij. “Om dit te voorkomen, hebben we voor McDonald’s vestiging Hoendiep een oplossing met een hoog voelbaar koelvermogen geadviseerd, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van koele buitenlucht. In de zomermaanden, wanneer de buitentemperaturen oplopen, springt een hoog rendement mechanisch koelsysteem bij. Doordat het systeem een relatief hoge uitblaastemperatuur borgt, worden tochtklachten en koude luchtstroomervaringen voorkomen. Een zeer comfortabel binnenklimaat is het resultaat.”

Dynamisch warmteterugwinsysteem

Het Comfort°Top concept met dynamisch warmteterugwinsysteem (D-WTW) klimatiseert op overdruk, waardoor zeer snel op wisselingen van personen (binnen) of weersomstandigheden (buiten) geanticipeerd kan worden, vertelt Vaatstra. “De afvoer van ventilatielucht is op natuurlijke wijze in dit klimaatconcept geïntegreerd, met een aanzienlijke energiebesparing op de primaire luchtstromen als resultaat. In het systeem zijn alle klimaatfuncties in één unit ondergebracht (verwarmen, ventileren en koelen). Relatieve vochtigheid, temperatuur, luchtdruk en vervuiling van de atmosfeer worden 24/7 gemeten. Doordat het systeem alleen warmte terugwint wanneer dit energetisch voordeel oplevert, wordt een maximaal rendement gegarandeerd.”

"Doordat het systeem een relatief hoge uitblaastemperatuur borgt, worden tochtklachten en koude luchtstroomervaringen voorkomen"

Hoog rendement koeling

Voor de counter van McDonald’s vestiging Hoendiep is een separate klimaatzone ingericht middels het Comfort°Plus concept, dat een vergelijkbare werking en functie heeft als het Comfort°Top concept, vertelt Vaatstra. “Voor de keuken hebben we de bestaande airco-installatie grondig gereinigd, aangepast en voorzien van de nieuwste technieken. In het systeem is onder andere een energiezuinige, hoog rendement koeling geïntegreerd, om tegemoet te komen aan de grote koelvraag in de ruimte. Door extra veel lucht van buiten toe te voeren – ter compensatie van de afzuigkappen – en het restant op natuurlijke wijze de keuken te laten verlaten, is een geweldige luchtbalans ontstaan die nooit onder- of overdruk in de keuken veroorzaakt.”

Zes jaar na de oplevering toont Willie de Groot zich nog altijd zeer tevreden met het binnenklimaatsysteem. “In de toekomst, wanneer de andere McDonald’s vestigingen in Groningen worden aangepakt, gaan we zeker opnieuw met Klimaatgroep Holland in gesprek.”

Misschien ook interessant:

Binnenkijken bij familiebedrijf Eierhandel Van Zetten: 'Ons werk is niet alleen werk.'

 Eierhandel Van Zetten

 Ommeren

Food°Concept

Brood bakken is topsport: ‘altijd foutloos en op tijd leveren’

 Bakker Goedhart

 Veenoord

Food°Concept

Klimaatbeheersing in de kaasfabriek

 Friesland Campina

 Gerkesklooster

Food°Concept

Offerte aanvragen