Energiezuinige klimaatbeheersing voor Frisse scholen

Pers
Gepubliceerd op:
Energiezuinige klimaatbeheersing voor Frisse scholen

Nieuwbouwscholen worden standaard uitgerust met milieuvriendelijke installaties. Over het algemeen zetten opdrachtgevers in op klasse B. Onderzoek wijst echter uit dat 80% van de installaties hun beloftes op termijn niet kan waarmaken. Dit artikel is verschenen in het vakblad Onderwijs&Bouw.

Met klasse B kiezen opdrachtgevers voor deugdelijke installaties waarbij alles op scherp staat. Omstandigheden, CO2-uitstoot, ventilatie en verwarming & koeling zijn haarfijn op elkaar afgestemd, zodat een milieuvriendelijk en plezierig werk- en leefklimaat ontstaat. Klasse A is de milieuklasse met een gouden randje. De prestaties zijn geweldig, maar daar hangt een prijskaartje aan. Inzicht en regelmatig onderhoud zijn noodzakelijk om de hoge prestaties te blijven leveren. Klasse C is gedateerd en achterhaald.

Van goede wil

In de regel zijn scholen enthousiast over de milieuvriendelijke Klasse B-installaties. Zij dragen graag een steentje bij aan het milieuvriendelijk beheer van hun pand. Het ontbreekt echter nogal eens aan de technische kennis om hier goed mee om te gaan, waardoor onderhoud en de juiste instellingen achterwege blijven. "We hebben zo vaak gezien dat verwarming en koeling tegelijkertijd op de maximale stand stonden te loeien", vertelt Harry Vaatstra, directeur/eigenaar van Klimaatgroep Holland. Het Scholen°Concept van Klimaatgroep Holland, ontwikkeld in samenwerking met het onderwijs, maakt dit onmogelijk. 

Alles-in-één klimaatoplossing

Het Scholen°Concept is een alles-in-één klimaatoplossing die ventilatie combineert met koelen en verwarmen. Door constante meting van CO2, temperaturen en luchtvochtigheid wordt het binnenklimaat afgestemd op de wensen van de gebruiker. Zonder dat iemand hier iets voor hoeft te regelen, ontstaan het maximale comfort en gemak. Als de waarden eenmaal zijn ingesteld, zorgt de installatie ervoor dat deze niet meer worden overschreden. 

Meldingen

"De meetresultaten worden continu doorgespeeld naar de meldkamer van Klimaatgroep Holland", legt Vaatstra uit. "Wijken de gemeten waarden af van de ingestelde waarden, dan wordt hiervan melding gedaan. Daalt bijvoorbeeld de temperatuur onder de ingestelde 20°C en dat gedurende meer dan een uur, dan krijgen wij hiervan een melding binnen. Zo is onmiddellijk duidelijk waardoor de beloofde prestaties niet worden geleverd en hoe dit kan worden opgelost."

Blijven meedenken

Hiermee worden de gebruikers van het pand niet op non-actief gesteld. Zij kunnen op eenvoudige wijze blijven aangeven of het leefklimaat naar hun zin is. Vaatstra: "Dit gebeurt met een vraag/antwoord-systeem. Vinden zij dat hun welbevinden achteruit gaat? Dan kunnen zij dit aangeven met een duimpje naar beneden. Zijn ze tevreden over temperatuur, frisheid en ventilatie? Dan kunnen zij het duimpje omhoog aanklikken."

Ventilatie, koeling en verwarming vinden alles plaats als het nodig is. Aanwezigheidsdetectie en koppeling met verlichting en zonwering voorkomen energieverspilling. 

Tekst: Liliane Verwoolde

Misschien ook interessant:

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen
Pers

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen

De Groene Amsterdammer en OneWorld onderzochten hoe de luchtkwaliteit er voor staat in scholen met veel verkeer in de buurt. En wat blijkt: gifdeeltjes worden vaak onvoldoende weggefilterd.

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw
Pers

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw

Afgelopen jaar is een gesloten leidingnet aangelegd in de wijk, waarop het datacenter, IKC Triade, zwembad de Waterlelie en potplantenexporteur Fertiplant zijn aangesloten.

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen
Pers

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen

Omgevingsgeluiden zijn voor kinderen op het speciaal onderwijs erg vervelend. Sommige kinderen raken erdoor afgeleid en overprikkeld.