Slimme klimaatbeheersing met unieke meet- en regeltechniek voor IKC Lisse

Pers
Gepubliceerd op:
Slimme klimaatbeheersing met unieke meet- en regeltechniek voor IKC Lisse

Op vrijdag 1 juli jongstleden is het nieuwe Integraal KinderCentrum (IKC) Ruishornlaan in Lisse officieel geopend. Het gebouw beschikt over het Scholenconcept, een alles-in-een klimaatoplossing van Klimaatgroep Holland dat voldoet aan Frisse Scholen klasse B. Volgens Harry Vaatstra van Klimaatgroep Holland bespaart het Scholenconcept op installatiekosten en zijn de resultaten verbluffend: maximaal comfort en minimale exploitatiekosten.

IKC Lisse vervangt de Don Boscoschool en de Cardea Campus. In het gebruik van het nieuwe IKC vormen Cardea en Kinderopvang De Theepot belangrijke samenwerkingspartners. Deze samenwerking is gericht op een integrale aanpak van onderwijs, zorg en opvang voor kinderen in de leeftijd tussen 3 en 13 jaar, die meer ondersteuning nodig hebben. Twee gymzalen vormen enerzijds een geïntegreerd geheel met de brede school, maar anderzijds zijn het ook voorzieningen die zelfstandig gebruikt kunnen worden.

ComfortPlus-unit

Het Scholenconcept is een alles-in-een klimaatoplossing voor ventileren, koelen en verwarmen. “Door constante meting van CO2, temperatuur en luchtvochtigheid per lokaal wordt het binnenklimaat optimaal aangepast aan de wensen van de gebruiker,” zegt Vaatstra. “Ventilatie, koeling en verwarming vindt alleen plaats wanneer nodig. De ComfortPlus-unit kan bovendien de verlichting en zonwering automatisch aansturen. Alle veertien units in de lokalen van IKC Lisse zijn aangesloten op onze meldkamer die de variabelen met behulp van een slim softwarepakket 24/7 monitort. Bij afwijkingen wordt automatisch ingegrepen. Geen leerkracht of conciërge hoeft lokaal iets te regelen; zo wordt maximaal comfort en gemak gegarandeerd. Als een mogelijke storing niet op afstand kan worden opgelost, komt een servicemonteur ter plaatse. Dat geeft scholen de waarborging dat ze altijd kunnen voldoen aan de eis van Frisse Scholen en het comfort dat daaraan wordt gesteld. Bovendien houdt het de exploitatiekosten in de hand, doordat op afstand kan worden ingegrepen. Onderhoud kan tot een minimum worden beperkt en precies op maat worden uitgevoerd; de unit meldt zichzelf.”

Forse EPC-reductie

Klimaatgroep Holland heeft het Scholenconcept ruim tien jaar geleden op de markt gebracht, dat met de eisen/normen van Frisse Scholen door de jaren heen verder is geëvolueerd. Vaatstra: “De ingestelde maximale CO2 concentratie zorgt voor een hoge luchtkwaliteit en temperatuurfluctuaties en hinderlijke luchtstromen zijn verleden tijd en dit verhoogt het thermisch comfort. Gratis nachtkoeling resulteert in een heerlijk fris klaslokaal zonder energieverspilling. Met het alles-in-een systeem kan bovendien een EPC-reductie van bijna 0.9 bereikt worden. Niet voor niets dat al meer dan 300 scholen vertrouwen op ons Scholenconcept.”

Door de opmars van het succesvolle Scholenconcept en het enthousiasme onder installateurs en eindgebruikers is de vraag gekomen om ook de overige ruimtes in een schoolgebouw, zoals algemene ruimtes, gangen, etc. te besturen en klimatiseren. “De ComfortPlus-units worden immers alleen in lokalen toegepast. Die vragen uit de markt hebben geleid tot de ontwikkeling van de LogiConnect, een besturingslijn die kan koppelen met het Scholenconcept. Zo wordt het klimaat, maar ook zonwering, verlichting, etc. in de hele school op een eenvoudige manier bestuurd. En met behulp van additionele modules kunnen ook de cv-ketel en/of warmtepomp op afstand bestuurd en beheerd worden.”

Bron: www.installatie360.nl

Misschien ook interessant:

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen
Pers

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen

De Groene Amsterdammer en OneWorld onderzochten hoe de luchtkwaliteit er voor staat in scholen met veel verkeer in de buurt. En wat blijkt: gifdeeltjes worden vaak onvoldoende weggefilterd.

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw
Pers

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw

Afgelopen jaar is een gesloten leidingnet aangelegd in de wijk, waarop het datacenter, IKC Triade, zwembad de Waterlelie en potplantenexporteur Fertiplant zijn aangesloten.

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen
Pers

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen

Omgevingsgeluiden zijn voor kinderen op het speciaal onderwijs erg vervelend. Sommige kinderen raken erdoor afgeleid en overprikkeld.