Ons concept in Scholen en Bouwen aan de Toekomst

Pers
Gepubliceerd op:
Ons concept in Scholen en Bouwen aan de Toekomst

Toekomst bestendig totaalconcept Frisse School

Intensieve samenwerking met het onderwijs en een jarenlange ervaring resulteert in een totaal installatieconcept dat scholen omtovert tot een frisse en volhoudbare school: het Scholenconcept. Comfort, gemak en energiebesparing staan centraal. ‘Een volhoudbare, frisse school is alleen te bewerkstelligen in samenspraak met het onderwijs zelf en nauw aanverwante partijen.’ Dat was tien jaar geleden bij de ontwikkeling van het Scholenconcept het uitgangspunt. Het Scholenconcept werd daardoor, conform de wensen en eisen van de diverse betrokkenen, een uniek totaalconcept dat in de afgelopen jaren zeer succesvol bleek. Nog steeds speelt het onderwijs zelf een grote rol in de doorontwikkeling van het concept. Direct betrokken partijen, zoals architecten en installatieadviseurs, brengen hun expertise in. Daarmee staat het Scholenconcept garant voor comfort, energiebesparing, minimale onderhoudskosten, volhoudbaarheid en eenvoud in toepassing en gebruik.

Integratie van technieken

Het Scholenconcept is vanaf het begin af aan een totaalconcept dat koelen, verwarmen en ventileren in één systeem integreert. In de afgelopen tien jaar heeft het systeem echter niet stilgestaan. In de praktijk bleek de verbinding van technieken steeds meer een behoefte te zijn. Ook kwam er, naast het binnenklimaat, de vraag naar integratie met onder meer verlichting, zonwering, energieopwekking, sturing op energieverbruik, managementinformatie en exploitatiebeheer. Dit verzoek resulteerde in een optimale samenwerking met diverse partijen. Het samenbrengen van meerdere expertises wierp zijn vruchten af en leidde uiteindelijk tot een nóg completer, beter en eenvoudiger totaalconcept.

Concept met ambitie

De lat werd daarna nog hoger gelegd. Naast integratie van de toegepaste technieken, moesten deze een minimale levensduur van 25 jaar hebben. Het Scholenconcept is dan ook een systeem met ambitie. Het klimaatconcept kent een lange levensduur en er wordt alleen betaald voor het gebruik van comfort, lucht en licht. Dat er niet alleen is nagedacht over het beoogde resultaat van het Scholenconcept, een fris en comfortabel binnenklimaat, maar ook over de slimme technieken en installatie daarvan, bewijst een kijkje achter de schermen. Bij het Scholenconcept krijgt elk lokaal een eigen unit, ComfortPlusgenaamd. Hiermee wordt decentraal elke ruimte op de meest energiezuinige wijze voorzien van een aangenaam binnenklimaat. Comfort en energieverbruik zijn perfect op elkaar afgestemd door de vergaande integratie van verlichting- en zonweringsturing in het unieke beheers- en besturingssysteem. Ook nevenruimten waar geen ComfortPlus unit is geïnstalleerd worden moeiteloos bestuurd. Dit door de zgn. LogiConnectmodule. Deze module bestuurt ook de energieopwekking bestaande uit een Cv-installatie en/of een warmtepompsysteem. Door bovenstaande koppeling van technieken, wordt een optimale werking én onderlinge afstemming gegarandeerd. De besturingsmodules zijn eenvoudig in te stellen. High Tech montage en programmeerwerk zijn daarmee verleden tijd.

Onderwijs maximaal ontzorgen

Om het onderwijs volledig te ontzorgen wordt het Scholenconcept standaard aangesloten op de meldkamer van Klimaatgroep Holland. Deze meldkamer registreert 24/7 alle functies en handelingen en stuurt indien nodig bij. Dit verzekert een optimale werking. Eventuele storingen worden vroegtijdig gesignaleerd en op afstand verholpen. Deze meldkamerfunctionaliteit is uniek in zijn soort als het gaat om binnenklimaatbeheersing en is van grote waarde door de ongekende mogelijkheden. Door bovenstaande eigenschappen en functionaliteiten waarborgt het Scholenconcept de werking en voldoet daarmee aan het ‘Programma van Eisen Frisse Scholen’ klasse B.

Laagste energieverbruik onderwijsgebouw

Het onderhoud van het Scholenconcept is tot een minimum beperkt. Door de meldkamerfunctionaliteit is op ieder moment inzichtelijk wat het resultaat van elke unit is. Wanneer deze performance te wensen overlaat, zal het systeem zich automatisch melden voor onderhoud. Het Scholenconcept kent het laagste energieverbruik voor het realiseren en borgen van een goed en fris comfort in een onderwijsgebouw.

Project uitgelicht: Schoonhovens College

Het Schoonhovens College is een middelgrote openbare school voor voortgezet onderwijs te Schoonhoven. Om een optimaal binnenklimaat te creëren heeft het Schoonhovens College vorig jaar gekozen voor het Scholenconcept van Klimaatgroep Holland: een klimaatinstallatie die speciaal is ontwikkeld voor scholen en onderwijsinstellingen.

Nieuwe generatie ComfortPlus

Vanuit het Schoonhovens College kwam het verzoek om in de zomervakantie van 2016 extra ComfortPlus units te plaatsen in de aangelegen gangen. Hierdoor kan het Schoonhovens College de gangen ook voor andere toepassingen gebruiken. De ComfortPlus units zorgen voor energiezuinige ventilatie, koeling en verwarming. Het binnenklimaat wordt volledig vraag- en CO2gestuurd dankzij de unieke maat- en regeltechniek. ICT- en gebouwcoördinator Folkert van der Glas: “Ik constateer dat de CO2waardes bij het Schoonhovens College aanmerkelijk lager zijn geworden na toepassing van het Scholenconcept. De effectiviteit, evenwichtige verdeling van warmte en bedieningsgemak van het klimaatsysteem maken van het Schoonhovens College een Frisse School.”

Bron: Scholen en Bouwen aan de Toekomst nr. 2 - 2016

Misschien ook interessant:

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen
Pers

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen

De Groene Amsterdammer en OneWorld onderzochten hoe de luchtkwaliteit er voor staat in scholen met veel verkeer in de buurt. En wat blijkt: gifdeeltjes worden vaak onvoldoende weggefilterd.

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw
Pers

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw

Afgelopen jaar is een gesloten leidingnet aangelegd in de wijk, waarop het datacenter, IKC Triade, zwembad de Waterlelie en potplantenexporteur Fertiplant zijn aangesloten.

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen
Pers

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen

Omgevingsgeluiden zijn voor kinderen op het speciaal onderwijs erg vervelend. Sommige kinderen raken erdoor afgeleid en overprikkeld.