Groene school nóg groener met led en zonnepanelen

Pers
Gepubliceerd op:
Groene school nóg groener met led en zonnepanelen

Op de website van het Installatie Journaal verscheen een artikel over het Wellantcollege in Montfoort. Zonnepanelen en ledverlichting maken deze school aanzienlijk duurzamer. Het Wellantcollege in Montfoort biedt groen onderwijs aan haar scholieren. Leerlingen kunnen er kennismaken met beroepen in de groene sector, zoals het hoveniersvak of tuinbouw. Met de verbouwing en uitbreiding van de school wordt de school zelf ook een stuk groener.

Forse uitbreiding

Naast een verbouwing van de oudbouw realiseert aannemer KlaassenGroep uit Arnhem een uitbreiding van zo’n 1.900 m2. De E-installaties zijn de verantwoordelijkheid van de Montfoortse installateur Van den Pol Elektrotechniek.

Op het dak worden 253 zonnepanelen van Trina Solar geplaatst. Deze polychristallijne panelen hebben een vermogen van 270 Wattpiek. De panelen zijn bevestigd op een montagesysteem van Sunbeam.

Stringomvormer

Het dak van de school was geschikt voor een oost-west oriëntatie. Daarom koos Van Den Pol voor een stringomvormer. “Voor het behalen van het juiste rendement uit de panelen is een stringomvormer een goede oplossing”, vertelt Simon Smits van Van Den Pol. “De omvormer is van fabrikant SMA, type Sunny Tripower 9000TL-20. We verwachten dat de jaarlijkse opbrengst van de panelen zo’n 9.000 kWh is.”

TL wordt led

In de gangen van de oudbouw zijn de TL-inlegbakken vervangen voor lederlichting. Momenteel branden er 63 ledspots van Philips met een vermogen van 22 Watt. Dit is zuiniger dan de oude traditionele verlichting, die een wattage van 58 Watt had.

Philips & Norton

Ook de nieuwbouw is van ledverlichting voorzien. In de lokalen zijn in totaal 165 Ledarmaturen van Norton geplaatst. In de gangen van de nieuwbouw zijn verschillende Philips ledspots van Philips geplaatst, in totaal 131.

Bewegingssensoren

De verlichting is gekoppeld aan de 22 klimaatunits, type Comfort°Plus CP1532, inclusief bewegingssensoren, die door Klimaatgroep Holland uit Groningen geleverd zijn. Zowel in de nieuw gebouwde als de reeds bestaande klaslokalen zijn Klemko bewegingsschakelaars van het type PLF-IB-PIR/80 bevestigd. Tot slot is ook de zonwering aan de Comfort˚Plus-units gekoppeld, waardoor een comfortabel binnenklimaat in de ruimtes gewaarborgd is.

Klaar voor de toekomst

De uitbreiding en verbouwing was nodig wegens de groeiende toestroom van leerlingen. Het project is medio 2017 gedeeltelijk opgeleverd. Eind 2017 was het project helemaal af.

(Bron: Installatie Journaal)

Misschien ook interessant:

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen
Pers

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen

De Groene Amsterdammer en OneWorld onderzochten hoe de luchtkwaliteit er voor staat in scholen met veel verkeer in de buurt. En wat blijkt: gifdeeltjes worden vaak onvoldoende weggefilterd.

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw
Pers

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw

Afgelopen jaar is een gesloten leidingnet aangelegd in de wijk, waarop het datacenter, IKC Triade, zwembad de Waterlelie en potplantenexporteur Fertiplant zijn aangesloten.

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen
Pers

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen

Omgevingsgeluiden zijn voor kinderen op het speciaal onderwijs erg vervelend. Sommige kinderen raken erdoor afgeleid en overprikkeld.