Beatrixschool in Nijverdal als voorbeeldschool op RTV Oost

Pers
Gepubliceerd op:

RTV Oost maakte een reportage over Frisse School de Beatrixschool in Nijverdal. Dankzij het ScholenConcept is er meer frisse lucht en is het ziekteverzuim gedaald.

De Prinses Beatrixschool in Nijverdal is een half jaar oud. Alles is tot in de puntjes geïsoleerd, maar een klapraampje ontbreekt. Gerrit van Heemskerk van de Beatrixschool vertelt hoe dat werkt: “Mooie ramen, dubbel glas, maar geen raam dat open kan. Dus u zal denken, hoe kunnen we dan frisse lucht in de school hebben en ventileren? Dan moeten we kijken naar het plafond, want daar hebben we roosters in op vier plaatsen. Twee roosters zijn om lucht af te blazen: vieze lucht gaat naar buiten en CO2 gehalte blijft prima. Schone lucht wordt weer naar binnen geblazen, voorverwarmd zodat de kinderen toch in een warm en fris lokaal komen te zitten.”

Minder vaak hoofdpijn

En daar zijn ze blij mee, al is het alleen al vanwege het teruggelopen ziekteverzuim. “Je hebt minder vaak hoofdpijn en nu ben je gewoon wat vaker op school”, zegt leerling Rick. Medeleerlinh Romée vult aan: “Ja, nu gaat het gewoon beter, er zijn niet zoveel kinderen ziek meer”.

Gerrit van Heemskerk legt uit: “Deze meter zorgt ervoor dat de lucht in het lokaal schoon blijft: hij zuigt af als er teveel CO2 in zit (de hoeveelheid PPM) en schone lucht komt naar binnen toe en het is perfect op temperatuur”

Voorbeeld voor de regio

De Beatrixschool is een voorbeeld voor de regio, maar er moet elders nog veel gebeuren. Bij 90% van de 180 onderzochte scholen is het nog muf in de klas. Nellie van der Stouwe, GGD IJsselland, vertelt: “Het schort toch vaak aan de samenwerking van verschillende partijen. Op papier wordt alles netjes getekend maar in de praktijk wordt het toch anders uitgevoerd of wordt er bezuinigd. Zodoende is de situatie toch eigenlijk minder goed dan men had verwacht van te voren.”

Maar een goed binnenklimaat kan niet alles...

Haal je ook betere cijfers nu? “Haha nee, dat niet,” zegt Sanne. Het project Frisse Scholen in Overijssel wordt binnenkort in het hele land opgepakt.

Misschien ook interessant:

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen
Pers

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen

De Groene Amsterdammer en OneWorld onderzochten hoe de luchtkwaliteit er voor staat in scholen met veel verkeer in de buurt. En wat blijkt: gifdeeltjes worden vaak onvoldoende weggefilterd.

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw
Pers

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw

Afgelopen jaar is een gesloten leidingnet aangelegd in de wijk, waarop het datacenter, IKC Triade, zwembad de Waterlelie en potplantenexporteur Fertiplant zijn aangesloten.

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen
Pers

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen

Omgevingsgeluiden zijn voor kinderen op het speciaal onderwijs erg vervelend. Sommige kinderen raken erdoor afgeleid en overprikkeld.