Artikel Installatie & Bouw Belgiƫ: het Scholenconcept binnen UWC Maastricht

Pers
Gepubliceerd op:
Artikel Installatie & Bouw België: het Scholenconcept binnen UWC Maastricht

In oktober vorig jaar opende de internationale onderwijsinstelling UWC een vestiging in Maastricht. Ruim negenhonderd leerlingen van negentig verschillende nationaliteiten krijgen dagelijks les in dit bijzondere gebouw. De organisatie besteedt veel aandacht aan maatschappelijke onderwerpen zoals duurzaamheid en energiebesparing. Daarom is ook voor de opdracht en ontwikkeling van het UWC Maastricht een uitermate hoog duurzaamheidsniveau nagestreefd.

Nood aan flexibele oplossing

Bij het ontwerp van het gebouw en de keuze voor de zonwering en klimaatinstallatie hield de architect continu rekening met de ambities van de opdrachtgever: “Leerlingen krijgen vaak les in de moedertaal, waardoor de bezetting van de klassen sterk kan variëren. Hierdoor was er nood aan een flexibele oplossing om een optimaal binnenklimaat te bereiken. Ventileren naar behoefte én energiebesparing waren hierbij belangrijke uitgangspunten, uiteraard gebaseerd op de reële koude- en warmtevraag. Om verspilling van energie te voorkomen en een binnenklimaat te scheppen dat bij het dynamische karakter van de school aansloot, was al snel duidelijk dat een centraal klimaatsysteem niet zou voldoen,” legt Peter Scholl van Frencken Scholl Architecten uit.

Speciaal voor scholen

Nog voor de ontwerpfase hebben de betrokken partijen een referentiebezoekgebracht aan een locatie waar een klimaatoplossing van Klimaatgroep Holland is gebruikt, die speciaal voor scholen en onderwijsinstellingen werd ontwikkeld. Dit ‘Scholenconcept’ is een totaaloplossing voor het binnenklimaat in scholen. Het omvat een decentraal klimaatsysteem dat vraaggestuurd kan ventileren, koelen én verwarmen (onder meer op basis van het CO2-gehalte en de temperatuur in de verschillende ruimtes). De klimaatunit is gelinkt aan aanwezigheidssensoren, verlichting en zelfs zonwering. De perfecte afstemming van alle elementen, het uitsluitend functioneren bij vraag en de decentrale werking zorgen voor een optimaal binnenklimaat en lage exploitatiekosten. Niet voor niets voldoet dit systeem aan de Nederlandse Frisse Scholen (klasse A en B), een certificatie die het AgentschapNL in het leven heeft geroepen. Inmiddels zijn ruim tweehonderd scholen (bestaande gebouwen en nieuwbouw) uitgerust met ‘Het Scholenconcept’.

"Het nastreven van een optimaal binnenklimaat gaat verder dan enkel ventileren"

Decentrale, vraaggestuurde klimaatoplossing

Curvers Raadgevende Ingenieurs was als EW-adviseur in een vroeg stadium bij het UWC-project betrokken. Marco Severens: “Hoge isolatiewaarden en luchtdichtheid leiden enerzijds wel tot een besparing op verwarming, waardoor het energieverlies van de ventilatie-installatie de grootste factor wordt. Gezien de hoge bezettingen in de lokalen hebben scholen sowieso al eerder een koude- dan warmtebehoefte, en bij goed geïsoleerde gebouwen is dat nog meer het geval. Traditionele klimaatoplossingen zijn in dergelijke  omgevingen niet wenselijk. Zo is vloerverwarming minder geschikt omwille van het na-ijleffect en de hoge interne warmtelast. Uiteindelijk hebben we beslist om een decentrale klimaatoplossing in combinatie met koude-warmteopslag als uitgangspunt te nemen. In het verleden werkten we al vaker samen met Klimaatgroep Holland, die ons heeft overtuigd van zijn kennis over de materie, en dit van ontwerp en advies over installatie tot service en onderhoud. Vooral het feit dat het totaalconcepten kan uitwerken en  implementeren, is een hele grote troef. Voor ons was het dan ook logisch om het ‘Scholenconcept’ samen met deze klimaatbeheersingspecialst verder uit te werken in het kader van UWC-project.”

Het project verliep erg succesvol, mede doordat de betrokken partijen in een vroeg stadium bijeenkwamen, een integrale visie en aanpak hanteerden en goed samenwerkten. Dit heeft geleid tot een klimaatoplossing die aan de wensen van de opdrachtgever voldoet, in het ontwerp past en op de behoeften inspeelt. In het UWC zijn in totaal 58 klimaatunits geïnstalleerd. De slimme meet- en regeltechniek houdt alles in de gaten en regelt het binnenklimaat automatisch op basis van de wensen van de gebruikers per klaslokaal.

"Het ‘Scholenconcept’ is een totaaloplossing voor het binnenklimaat in scholen. Het omvat een decentraal klimaatsysteem dat vraaggestuurd kan ventileren, koelen en verwarmen."

Misschien ook interessant:

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen
Pers

De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen

De Groene Amsterdammer en OneWorld onderzochten hoe de luchtkwaliteit er voor staat in scholen met veel verkeer in de buurt. En wat blijkt: gifdeeltjes worden vaak onvoldoende weggefilterd.

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw
Pers

Ingenieus klimaatsysteem IKC Triade in magazine Installatie & Bouw

Afgelopen jaar is een gesloten leidingnet aangelegd in de wijk, waarop het datacenter, IKC Triade, zwembad de Waterlelie en potplantenexporteur Fertiplant zijn aangesloten.

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen
Pers

In 'scholen en bouwen aan de toekomst': stille klimaatbeheersing voor alle klaslokalen

Omgevingsgeluiden zijn voor kinderen op het speciaal onderwijs erg vervelend. Sommige kinderen raken erdoor afgeleid en overprikkeld.