Verspreiding via aerosolenroute pleit voor extra ventileren

Nieuws
COVID-19
Gepubliceerd op:
Verspreiding via aerosolenroute pleit voor extra ventileren

Er wordt steeds meer gepubliceerd over de aerosolenroute van het coronavirus. Eerst werd gedacht dat deze route een minimaal risico was en de verspreiding veel sneller en makkelijker gaat door direct contact en ‘grotere’ druppels. Nu lijken steeds meer experts te wijzen op de aerosolenroute.

Wat is de aerosolenroute?

Wanneer iemand uitademt, hoest of niest blaast men druppeltjes uit. De grotere druppels vallen maximaal 1,5 meter voor degene op de grond. Dit komt doordat ze zwaarder zijn. Op deze druppels is de 1,5 meter afstand maatregel geënt. Naast de grote druppels stoot een mens ook kleinere (miniscule) druppels uit, deze blijven veel langer in de lucht hangen. Hoe beter de ruimte geventileerd is, hoe sneller deze kleine druppels uit de lucht zijn.

Wetenschappers pleiten voor betere ventilatie

Afgelopen week hebben ongeveer 239 wetenschappers van over de hele wereld een brandbrief geschreven aan de WHO. Zij benadrukken het belang van ventilatie en maatregelen die hiervoor genomen moeten worden.

Ook het RIVM is naar aanleiding hiervan naar buiten gekomen met een onderzoek waarin inderdaad blijkt dat in niet of onvoldoende geventileerde ruimtes mensen worden blootgesteld aan de aerosolen die eventueel besmetting kunnen veroorzaken.

Voldoende ventileren volgens bouwbesluit

Voor alsnog adviseert het RIVM te ventileren volgens bouwbesluit. Of alle gebouwen überhaupt hieraan voldoen is de vraag, daarnaast is het de vraag of het ventileren volgens bouwbesluit voldoende is in geval van corona.

Advies extra ventileren

Ons advies is daarom om waar mogelijk extra en zo veel mogelijk te ventileren, want beter te veel geventileerd dan te weinig. We houden de onderzoeken en ontwikkelingen nauwlettend in te gaten.

Wilt u weten of uw pand voldoet en hoe het beter kan? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag en kunnen direct de verbetermogelijkheden in kaart brengen.

Misschien ook interessant:

De hele wereld roept op om meer te ventileren, maar Nederland niet
Blog
COVID-19

De hele wereld roept op om meer te ventileren, maar Nederland niet

Daar waar het in buitenland ventileren tot de basisregels behoord, moet je in de communicatie in Nederland op zoek naar de rol en regels omtrent ventilatie met corona.

De SUVIS: van aanleiding tot aanvraag
Blog
COVID-19

De SUVIS: van aanleiding tot aanvraag

Binnenklimaat op scholen is lang een ondergeschoven kindje geweest. Vanaf 4 januari 2021 kunnen gemeente aanspraak maken op de Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen.

“Maak van ventilatie een prioriteit” - artikel in RenovatieTotaal
Pers
COVID-19

“Maak van ventilatie een prioriteit” - artikel in RenovatieTotaal

RenovatieTotaal besteedt speciale aandacht aan ventilatie, wij werden gevraagd om te reageren op de geldende RIVM adviezen.

Offerte aanvragen