Verspreiding via aerosolenroute pleit voor extra ventileren

COVID-19
Gepubliceerd op:
Verspreiding via aerosolenroute pleit voor extra ventileren

Er wordt steeds meer gepubliceerd over de aerosolenroute van het coronavirus. Eerst werd gedacht dat deze route een minimaal risico was en de verspreiding veel sneller en makkelijker gaat door direct contact en ‘grotere’ druppels. Nu lijken steeds meer experts te wijzen op de aerosolenroute.

Wat is de aerosolenroute?

Wanneer iemand uitademt, hoest of niest blaast men druppeltjes uit. De grotere druppels vallen maximaal 1,5 meter voor degene op de grond. Dit komt doordat ze zwaarder zijn. Op deze druppels is de 1,5 meter afstand maatregel geënt. Naast de grote druppels stoot een mens ook kleinere (miniscule) druppels uit, deze blijven veel langer in de lucht hangen. Hoe beter de ruimte geventileerd is, hoe sneller deze kleine druppels uit de lucht zijn.

Wetenschappers pleiten voor betere ventilatie

Afgelopen week hebben ongeveer 239 wetenschappers van over de hele wereld een brandbrief geschreven aan de WHO. Zij benadrukken het belang van ventilatie en maatregelen die hiervoor genomen moeten worden.

Ook het RIVM is naar aanleiding hiervan naar buiten gekomen met een onderzoek waarin inderdaad blijkt dat in niet of onvoldoende geventileerde ruimtes mensen worden blootgesteld aan de aerosolen die eventueel besmetting kunnen veroorzaken.

Voldoende ventileren volgens bouwbesluit

Voor alsnog adviseert het RIVM te ventileren volgens bouwbesluit. Of alle gebouwen überhaupt hieraan voldoen is de vraag, daarnaast is het de vraag of het ventileren volgens bouwbesluit voldoende is in geval van corona.

Advies extra ventileren

Ons advies is daarom om waar mogelijk extra en zo veel mogelijk te ventileren, want beter te veel geventileerd dan te weinig. We houden de onderzoeken en ontwikkelingen nauwlettend in te gaten.

Wilt u weten of uw pand voldoet en hoe het beter kan? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag en kunnen direct de verbetermogelijkheden in kaart brengen.

Misschien ook interessant:

RIVM adviseert: ventileren volgens Bouwbesluit
COVID-19

RIVM adviseert: ventileren volgens Bouwbesluit

Goed ventileren, wat is dat eigenlijk? Beheerders zijn verantwoordelijk voor een goed werkend ventilatiesysteem, het RIVM adviseert daarom wat te doen, met name in het licht van het coronavirus.

NOS onderzoekt: hoe veilig is de sportschool, het café en de vergaderzaal?
COVID-19

NOS onderzoekt: hoe veilig is de sportschool, het café en de vergaderzaal?

Daar waar mensen samenkomen, daar hangen aerosolen. De NOS onderzocht hoelang en hoeveel aerosolen in de ruimte bleven nadat er mensen waren samengekomen.

Ventilatie in coronatijd: veelgestelde vragen m.b.t. het Scholen°Concept
COVID-19

Ventilatie in coronatijd: veelgestelde vragen m.b.t. het Scholen°Concept

Hoe ventileert het Scholen°Concept in normale bedrijfstand? Hoe wordt er gezorgd voor voldoende en extra ventilatie? Is extra onderhoud en extra vervanging van filters nodig? Wat dient u te doen?