Teleurstelling over de luchtkwaliteit op scholen voorkomen?

Nieuws
Gepubliceerd op:
Teleurstelling over de luchtkwaliteit op scholen voorkomen?

Voor de overheid, eigenaren en gebruikers van scholen is het teleurstellend dat de investering in ventilatie op scholen niet garandeert dat het binnenklimaat gezond is óf blijft. Door de jarenlange ervaring als ventilatie- en klimaatspecialist in scholen is dit geen nieuws meer voor ons. Wij hebben dit met ons succesvolle ventilatie- en totaaloplossing voor het onderwijs, het Scholenconcept, gewaarborgd. U bent én blijft verzekerd van goede prestaties van het ventilatiesysteem en een gezond en duurzaam binnenklimaat!

BNR Nieuwsradio besteedde in een uitzending op 18 augustus jl. aandacht aan de luchtkwaliteit op scholen. Lees hieronder het artikel. Via de link is de uitzending terug te luisteren.

CDA wil opheldering over luchtkwaliteit scholen

Het CDA in de Tweede Kamer wil van het kabinet weten hoe het kan dat de luchtkwaliteit op veel scholen niet in orde is, terwijl daar wel in is geïnvesteerd. De lucht in klaslokalen is nog steeds ongezond, ondanks de ruim 250 miljoen euro aan investeringen van het Ministerie van Onderwijs. Dat zeggen controleurs en experts in de sector, op de dag dat de eerste scholen beginnen aan een nieuw schooljaar. “De eerste school in Nederland die goed is, moet ik nog tegenkomen”, zegt Frans Rasenberg, adviseur op het gebied van luchtkwaliteit in gebouwen. Hij controleerde de luchtkwaliteit in honderden scholen. “Ik heb zelfs een keer in Leiden meegemaakt dat de huisdokter belde: ‘Ik heb nu al veertig kinderen met aspirines. Zou je voor ons even willen meten wat er aan de school aan de hand is?’ Dat was gewoon schrikbarend slecht.”

Rendement

Het ministerie van Onderwijs investeerde ruim 250 miljoen euro in de verbetering van schoolgebouwen, waarbij ook de binnenlucht in de lokalen van de ongeveer 10.000 schoolgebouwen in ons land schoner moest worden. Maar dat geld wordt volgens Rasenberg maar al te vaak besteed aan verkeerde installaties. “In de nieuwbouwscholen is vloerverwarming, het modernste van het modernste, er staat zelfs een Rolls-Royce op het dak qua luchtbehandelingskast. Nou, het rendement van zo’n installatie is nog geen tien procent. En dan spreek ik het nog positief uit. De meeste installaties halen de vijf procent nog niet eens.”

Rasenberg kent voorbeelden van miljoenen kostende luchtinstallaties op schooldaken, terwijl daar uiteindelijk toch maar de ramen worden opengezet omdat het niet uit te houden is. Soms blijkt een luchtinstallatie ongeschikt voor een schoolgebouw.

Toch lijken scholen zich niet altijd bewust van het probleem. Het aantal verkochte CO2-meters is sterk gedaald. Ook meetexperts krijgen van scholen nog maar zelden een opdracht. “Het is een inmiddels bekend probleem, een bijna geaccepteerd probleem”, zegt Frits Wolters van het vakblad Schoolfacilities. “Het lijkt wel window-dressing. We doen net alsof, maar er gebeurt niet echt wat.”

Reactie CDA

Kamerlid Michel Rog (CDA) zegt "geschokt" te zijn. Hij benadrukt dat het juist de bedoeling was dat met een deel van het extra geld van het kabinet CO2-meters zouden worden aangeschaft. Hij wil dan ook dat de minister onderzoekt in hoeverre dit gebeurd is, en wat er verder is gebeurd met geld dat bestemd was voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. “Dat is een belofte geweest van het kabinet.” Rog vindt een gezond luchtklimaat in scholen van groot belang. “Uiteindelijk moeten ook je hersens kunnen functioneren. Dat kan alleen wanneer de lucht van goede kwaliteit is.” 

Bron: BNR

Misschien ook interessant:

Ventilatie in coronatijd: veelgestelde vragen m.b.t. het Scholen°Concept
Nieuws

Ventilatie in coronatijd: veelgestelde vragen m.b.t. het Scholen┬░Concept

Hoe ventileert het Scholen°Concept in normale bedrijfstand? Hoe wordt er gezorgd voor voldoende en extra ventilatie? Is extra onderhoud en extra vervanging van filters nodig? Wat dient u te doen?

Corona-protocol voor collega's in het veld
Nieuws

Corona-protocol voor collega's in het veld

 Om de veiligheid tijdens het werken voor zowel collega's als onze klanten te borgen werken we volgens een strikt protocol.

Advies voor uw binnenklimaat tijdens de coronamaatregelen
Nieuws

Advies voor uw binnenklimaat tijdens de coronamaatregelen

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft omtrent het juist functioneren en instellen van uw ventilatie- en/of klimaatbeheersingssysteem van Klimaatgroep Holland.