Sporthallen moeten voldoen aan aanvullende normen ventilatie

Nieuws
COVID-19
Gepubliceerd op:
Sporthallen moeten voldoen aan aanvullende normen ventilatie

Sporthallen hebben aan strengere eisen te voldoen dan het bouwbesluit. Dit omdat sportende mensen meer aerosolen, miniscule druppels, uitblazen dan mensen in ruststand. Het OMT adviseert om te voldoen aan de aanvullende normen die het NOC-NSF stelt.

Bouwbesluit en aanvullende normale voor sportaccommodaties

Sportverenigingen moeten in ieder geval voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit. Dat geldt eigenlijk voor alle gebouwen, dat is niet anders voor sportverenigingen. Daarnaast heeft het NOC-NSF aanvullende normen voor overdekte sportaccommodaties, deze zijn strenger zijn dan het bouwbesluit.

Sporthal zonder ventilatie

Onlangs werden er zaalvoetbalwedstrijden in Antwerpen afgelast omdat de sporthal geen ventilatie heeft. Het risico op een mogelijke besmettingshaard werd door de stad daarom te groot geacht. Zo wordt er in het artikel gesteld: “In coronatijden is die ventilatie van cruciaal belang om een mogelijke besmettingshaard tegen te gaan.”

Normen NOC-NSF voor ventilatie in sporthallen

Sportaccommodaties moeten dus aan meer dan het bouwbesluit voldoen. Wat houdt dat in? Per sporter moet er minimaal 40 m3 verse lucht per uur worden geventileerd en per toeschouwer minimaal 20 m3 verse lucht per uur. Dit met een minimum van 7 m3 per m2 sportvloer per uur. Daarbij is het belangrijk dat als de sportzaal op te delen is, dat ieder deel afzonderlijk voldoet aan de norm.

Download de normen hier

Voldoet uw sporthal?

Wilt u weten of uw sporthal voldoet aan de eisen die gesteld worden vanuit het Bouwbesluit en de normen vanuit NOC-NSF? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen voor u een inventarisatie uitvoeren en eventueel een verbetervoorstel doen.

Misschien ook interessant:

Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen (SUVIS) is live!
Nieuws

Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen (SUVIS) is live!

 Goed nieuws. De Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen, SUVIS, kan vanaf 4 januari aangevraagd worden. Wij zetten de belangrijkste punten op een rij.

Partner interview Duurzaam Gebouwd
Nieuws

Partner interview Duurzaam Gebouwd

Dit najaar hebben we ons aangesloten bij integraal platform Duurzaam Gebouwd. We zien uit naar een vakinhoudelijke, inspirerende samenwerking met meerwaarde.  …
TVVL besteedt aandacht aan recirculatie
Nieuws

TVVL besteedt aandacht aan recirculatie

In het nieuwste TVVL Magazine (nr. 05) wordt een item gewijd aan recirculatie. De aanleiding? Er bestaat onduidelijkheid over recirculatie van lucht in schoolgebouwen. Klimaatgroep Holland en ons Scholen°Concept wordt hierin genoemd.…