Oproep tot snelle verbetering schoolgebouwen

Nieuws
Gepubliceerd op:
Oproep tot snelle verbetering schoolgebouwen

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, roept op tot een snelle verbetering van de duizenden verouderde basisschoolgebouwen in Nederland. De ondermaatse schoolgebouwen, vaak oud en intensief gebruikt, drukken de prestaties van leerlingen én docenten.

Vanaf 1 januari 2015 worden schoolbesturen zelf verantwoordelijk voor de binnen- en buitenkant van de panden. Het Kabinet hevelt vanaf die datum per jaar 256 miljoen euro over naar besturen. Dat moet leiden tot een verbeterslag, zegt Verhagen: “Moeilijk is het niet. De onderwijsbesturen kunnen hun panden met een aantal simpele ingrepen aanzienlijk gezonder, energiezuiniger en comfortabeler laten maken.”   

Gezonde leer- en werkomgeving
Eerder stelde UNETO-VNI de luchtkwaliteit in klaslokalen al aan de tand, die volgens de installateurskoepel ‘dramatisch slecht’ te noemen is. Titia Siertsema, voorzitter van UNETO-VNI en expert bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd: “Als wij de ambitie van Nederland als kenniseconomie serieus nemen, zullen we op z’n minst moeten zorgen voor een gezonde leer- en werkomgeving voor docenten en scholieren.”

Verhagen: “De problemen van het binnenklimaat op scholen zijn nog onvoldoende geland bij de politiek, bij de gemeenten en bij de schoolbesturen zelf.” Ook volgens hem heeft de staat van het gebouw een effect op de leerprestaties. Verhagen omschrijft het problematiek: "Ook blijkt dat 75% van de scholen een energielabel heeft van hooguit C, maar vaak zelfs nog veel lager, rond F. Eén op de 4 heeft zelfs het allerlaagste G-label. Dat kost per school duizenden euro's per jaar aan onnodige stookkosten."

“De problemen van het binnenklimaat op scholen zijn nog onvoldoende geland bij de politiek, bij de gemeenten en bij de schoolbesturen zelf.”

Als bouwsector stelt Verhagen zelf op de scholen af te stappen: “Bouwend Nederland heeft voor de leden een database, waarin alle onderwijsgebouwen staan met daarbij hun locatie, vloeroppervlak, bouwjaar plus contactgegevens van de schoolbesturen.” Leden kunnen dankzij die database zelf actief scholen benaderen en met een voorstel voor renovatie en verduurzaming komen.

 

 

Misschien ook interessant:

Suzanne Voorrips wint opnieuw goud op 800 meter NK Indoor
Nieuws

Suzanne Voorrips wint opnieuw goud op 800 meter NK Indoor

 Op indrukwekkende wijze versloeg ze de favoriet met een voortreffelijke tijd van 2.07,47.
Montessorischool Zuid kiest opnieuw voor klimaatsysteem Scholen°Concept
Nieuws

Montessorischool Zuid kiest opnieuw voor klimaatsysteem Scholen°Concept

Afgelopen najaar hebben we al een aantal lokalen voorzien van het Scholen°Concept en in de meivakantie worden er meer lokalen voorzien én worden er duurzame maatregelen toegevoegd.
Blosse Onderwijs ambitieus in verduurzaming scholen en gaat voor 27 Frisse kindcentra
Nieuws

Blosse Onderwijs ambitieus in verduurzaming scholen en gaat voor 27 Frisse kindcentra

Aankomende zomer staat de volgende school op het programma om een Frisse School te worden. Het gebouw gaat van het gas af en wordt een energie neutrale school.