NOS onderzoekt: hoe veilig is de sportschool, het café en de vergaderzaal?

Nieuws
COVID-19
Gepubliceerd op:

Daar waar mensen samenkomen, daar hangen aerosolen. De minuscule druppels worden geproduceerd bij het praten, zingen, hoesten etc. etc. Het is nog niet bewezen hoe besmettelijk de aerosolen zijn ten opzichte van de grotere druppels die bijvoorbeeld bij niezen vrijkomen. NOS onderzocht hoelang en hoeveel aerosolen in de ruimte bleven nadat er mensen waren samengekomen.

Voor- en nametingen in verschillende ruimtes

Samen met Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen aan de Universiteit van Amsterdam, ging de NOS op onderzoek uit. Zij deden een meting voordat er gesport werd in een sportschool en nadat er gesport werd. Zij deden een meting voor het vergaderen in een vergaderruimte en erna. En tot slot werd er een druk café gesimuleerd (met vloeistof) waar ook een voor- en na meting werd gedaan. Conclusie, er is een kleine stijging van de voor naar de na situatie, maar deze is minimaal. De aerosolen blijven niet in de lucht hangen.

Aerosolen uit de lucht door ventilatiesysteem

Mooie conclusie, dat suggereert namelijk dat we niet bang hoeven te zijn voor besmetting via aerosolen. Alleen dit is niet waar. De hoogleraar legt uit dat de aerosolen snel verdwenen zijn doordat er in alle geteste ruimtes een goedwerkend ventilatiesysteem aanwezig was. Dit zorgde ervoor dat aerosolen snel en voldoende uit de ruimte werden gehaald.

Voldoende ventilatie in het najaar

Alleen goed ventileren zorgt er dus voor dat aerosolen uit de ruimte worden gehaald. Nu kan dat nog prima met een raam of deur open. Maar wat gaat dit betekenen als het straks in het najaar weer kouder wordt en die ramen en deuren dichtblijven? Voldoen sportscholen, cafés en vergaderzalen dan, kunnen de aerosolen snel en voldoende uit de ruimte gehaald worden?

Wilt u weten of uw ruimte voldoende ventileert en hoe u dit kan verbeteren? Neem dan contact met ons op zodat u goed voorbereid het najaar in kan gaan.

Misschien ook interessant:

De hele wereld roept op om meer te ventileren, maar Nederland niet
Blog
COVID-19

De hele wereld roept op om meer te ventileren, maar Nederland niet

Daar waar het in buitenland ventileren tot de basisregels behoord, moet je in de communicatie in Nederland op zoek naar de rol en regels omtrent ventilatie met corona.

De SUVIS: van aanleiding tot aanvraag
Blog
COVID-19

De SUVIS: van aanleiding tot aanvraag

Binnenklimaat op scholen is lang een ondergeschoven kindje geweest. Vanaf 4 januari 2021 kunnen gemeente aanspraak maken op de Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen.

“Maak van ventilatie een prioriteit” - artikel in RenovatieTotaal
Pers
COVID-19

“Maak van ventilatie een prioriteit” - artikel in RenovatieTotaal

RenovatieTotaal besteedt speciale aandacht aan ventilatie, wij werden gevraagd om te reageren op de geldende RIVM adviezen.

Offerte aanvragen