NOS onderzoekt: hoe veilig is de sportschool, het café en de vergaderzaal?

COVID-19
Gepubliceerd op:
NOS onderzoekt: hoe veilig is de sportschool, het café en de vergaderzaal?

Daar waar mensen samenkomen, daar hangen aerosolen. De minuscule druppels worden geproduceerd bij het praten, zingen, hoesten etc. etc. Het is nog niet bewezen hoe besmettelijk de aerosolen zijn ten opzichte van de grotere druppels die bijvoorbeeld bij niezen vrijkomen. NOS onderzocht hoelang en hoeveel aerosolen in de ruimte bleven nadat er mensen waren samengekomen.

Voor- en nametingen in verschillende ruimtes

Samen met Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen aan de Universiteit van Amsterdam, ging de NOS op onderzoek uit. Zij deden een meting voordat er gesport werd in een sportschool en nadat er gesport werd. Zij deden een meting voor het vergaderen in een vergaderruimte en erna. En tot slot werd er een druk café gesimuleerd (met vloeistof) waar ook een voor- en na meting werd gedaan. Conclusie, er is een kleine stijging van de voor naar de na situatie, maar deze is minimaal. De aerosolen blijven niet in de lucht hangen.

Aerosolen uit de lucht door ventilatiesysteem

Mooie conclusie, dat suggereert namelijk dat we niet bang hoeven te zijn voor besmetting via aerosolen. Alleen dit is niet waar. De hoogleraar legt uit dat de aerosolen snel verdwenen zijn doordat er in alle geteste ruimtes een goedwerkend ventilatiesysteem aanwezig was. Dit zorgde ervoor dat aerosolen snel en voldoende uit de ruimte werden gehaald.

Voldoende ventilatie in het najaar

Alleen goed ventileren zorgt er dus voor dat aerosolen uit de ruimte worden gehaald. Nu kan dat nog prima met een raam of deur open. Maar wat gaat dit betekenen als het straks in het najaar weer kouder wordt en die ramen en deuren dichtblijven? Voldoen sportscholen, cafés en vergaderzalen dan, kunnen de aerosolen snel en voldoende uit de ruimte gehaald worden?

Wilt u weten of uw ruimte voldoende ventileert en hoe u dit kan verbeteren? Neem dan contact met ons op zodat u goed voorbereid het najaar in kan gaan.

Misschien ook interessant:

RIVM adviseert: ventileren volgens Bouwbesluit
COVID-19

RIVM adviseert: ventileren volgens Bouwbesluit

Goed ventileren, wat is dat eigenlijk? Beheerders zijn verantwoordelijk voor een goed werkend ventilatiesysteem, het RIVM adviseert daarom wat te doen, met name in het licht van het coronavirus.

Verspreiding via aerosolenroute pleit voor extra ventileren
COVID-19

Verspreiding via aerosolenroute pleit voor extra ventileren

Wetenschappers wijzen steeds meer op de aerosolenroute. Waarom is extra ventileren belangrijk en hoe zorgt u ervoor dat uw pand voldoende geventileerd is?

Ventilatie in coronatijd: veelgestelde vragen m.b.t. het Scholen°Concept
COVID-19

Ventilatie in coronatijd: veelgestelde vragen m.b.t. het Scholen°Concept

Hoe ventileert het Scholen°Concept in normale bedrijfstand? Hoe wordt er gezorgd voor voldoende en extra ventilatie? Is extra onderhoud en extra vervanging van filters nodig? Wat dient u te doen?