Miljoenenverlies dreigt door leegstand scholen

Nieuws
Gepubliceerd op:
Miljoenenverlies dreigt door leegstand scholen

Door de aankomende leegstand in basisscholen, omgerekend 100 voetbalvelden, zal jaarlijks bijna 19 miljoen euro verkwist worden als er niet gauw iets gebeurt.

We stevenen landelijk op een grote dip aan van lege of gedeeltelijk lege basisscholen door afname van het aantal basisschoolleerlingen met 160.000 in acht jaar. Er zal ruim 620.000m2 vierkante meter minder nodig zijn in het basisonderwijs, ofwel 100 voetbalvelden. Gebruikt of niet, het onderhoud van die ruimten kost 18.720.000 euro jaarlijks.

Bouwstenen voor Sociaal

Dit bedrag wordt verkwist als er geen nieuwe bestemming voor deze gebouwen wordt gevonden, iets wat ontbreekt in de huidige beleidsplannen. Dat zeggen huisvestings- en vastgoedprofessionals, werkzaam voor gemeenten, scholen en kinderopvangbedrijven. Zij hebben zich verenigd in het platform Bouwstenen voor Sociaal.

Zij baseren hun berekening op CBS-cijfers, en studies over afname van het aantal basisschoolleerlingen. Overigens per regio soms zeer verschillend. "Leegstand doet een aanslag op het budget van scholen en gemeenten. Deze budgetten zijn niet berekend op leegstand. Het is dus belastinggeld. Iedereen, ook het werkveld zelf, wil dat dit geld goed besteed wordt. Liever dit geld in onderwijs stoppen, dan kwijt zijn aan leegstand. Voor die 19 miljoen euro voor leegstand kun je ook een paar honderd extra docenten aantrekken", zegt Ingrid de Moel, directeur van Bouwstenen voor Sociaal.

Meerdere functies worden in één gebouw samengevoegd

Scholen, gemeenten en rijksoverheid moeten dus flink met elkaar aan de slag om verdere leegstand te voorkomen. Eigenlijk gaat het om slopen, verkopen of een andere bestemming vinden. De Moel: "Het gaat overigens niet altijd om compleet lege scholen, maar ook om (verwachte) leegstand in scholen, die gedeeltelijk gebruikt worden. Die ruimten kosten toch geld. Denk aan alleen al aan verwarmings-en schoonmaakkosten en onderhoud. Anders verloedert het." De krimp in onderwijshuisvesting komt door minder leerlingen, maar ook doordat meerdere functies in één gebouw worden samengevoegd.

Het probleem van (meer) leegstand is er, erkent de Vereniging van Gemeenten al heeft de VNG zelf geen exacte cijfers. "We zijn er als gemeenten mee bezig. Maar het gaat om een veel groter probleem dan basisscholen alleen. Het gaat ook om lege winkels in winkelstraten en heel veel lege kantoorpanden. In totaal gaat het om een gigantisch oppervlak", aldus een woordvoerster.

 

Misschien ook interessant:

Suzanne Voorrips wint opnieuw goud op 800 meter NK Indoor
Nieuws

Suzanne Voorrips wint opnieuw goud op 800 meter NK Indoor

 Op indrukwekkende wijze versloeg ze de favoriet met een voortreffelijke tijd van 2.07,47.

Montessorischool Zuid kiest opnieuw voor klimaatsysteem Scholen°Concept
Nieuws

Montessorischool Zuid kiest opnieuw voor klimaatsysteem Scholen┬░Concept

Afgelopen najaar hebben we al een aantal lokalen voorzien van het Scholen°Concept en in de meivakantie worden er meer lokalen voorzien én worden er duurzame maatregelen toegevoegd.

Blosse Onderwijs ambitieus in verduurzaming scholen en gaat voor 27 Frisse kindcentra
Nieuws

Blosse Onderwijs ambitieus in verduurzaming scholen en gaat voor 27 Frisse kindcentra

Aankomende zomer staat de volgende school op het programma om een Frisse School te worden. Het gebouw gaat van het gas af en wordt een energie neutrale school.