Kantoorklimaat vaak onder de maat

Nieuws
Gepubliceerd op:
Kantoorklimaat vaak onder de maat

Op een kwart van de werkplekken heerst een ongezond werkklimaat. In veel van deze gevallen is er zelfs sprake van een gezondheidsrisico door o.a. een te hoog CO2-gehalte. Deze conclusie wordt getrokken in een onderzoek uitgevoerd door De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) naar het binnenklimaat in veertig kantoorpanden.

Een van de opvallendste uitkomsten van het onderzoek is dat in slechts de helft van de onderzochte gevallen het CO2-niveau onder de gewenste norm van maximaal 800 PPM valt. Maar liefst 20% van alle werkplekken heeft te maken met zeer slechte omstandigheden; meer dan 1200 PPM CO2. Dit toont aan dat er in die gevallen slecht geventileerd wordt.

Een andere indicator voor her binnenklimaat zijn de gevonden aantallen aanwezige schadelijke bacteriën en schimmels. Bij bijna 40% van de gevallen waren die te hoog. Bij nog meer werkplekken werd geconstateerd dat de fijnstofconcentratie als matig of slecht beoordeeld moest worden.

Temperatuur op de werkplek

De onderzochte werkplekken waren over het algemeen goed op temperatuur; tussen de 20 en 24 C. Zorgelijker was het gesteld met de luchtvochtigheid. In driekwart van de gevallen lag die aanzienlijk onder de norm van 40 tot 50 procent.

Ziekteverzuim en vermoeidheid

Een te hoog CO2 gehalte, teveel fijnstof en te hoge microbiologische waarden, in combinatie met een te lage luchtvochtigheid kunnen een gebrek aan concentratie, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. Soms zal het leiden tot onnodig ziekteverzuim.

Misschien ook interessant:

Suzanne Voorrips wint opnieuw goud op 800 meter NK Indoor
Nieuws

Suzanne Voorrips wint opnieuw goud op 800 meter NK Indoor

 Op indrukwekkende wijze versloeg ze de favoriet met een voortreffelijke tijd van 2.07,47.

Montessorischool Zuid kiest opnieuw voor klimaatsysteem Scholen°Concept
Nieuws

Montessorischool Zuid kiest opnieuw voor klimaatsysteem Scholen┬░Concept

Afgelopen najaar hebben we al een aantal lokalen voorzien van het Scholen°Concept en in de meivakantie worden er meer lokalen voorzien én worden er duurzame maatregelen toegevoegd.

Blosse Onderwijs ambitieus in verduurzaming scholen en gaat voor 27 Frisse kindcentra
Nieuws

Blosse Onderwijs ambitieus in verduurzaming scholen en gaat voor 27 Frisse kindcentra

Aankomende zomer staat de volgende school op het programma om een Frisse School te worden. Het gebouw gaat van het gas af en wordt een energie neutrale school.