Stars, Stripes en Sunsation

Column
Gepubliceerd op:
Stars, Stripes en Sunsation

Ergens is deze column een beetje een eerbetoon aan Middelstum. Het prachtige dorpje op het Hoogeland van Groningen dat een kleine 2.500 zielen telt. Daar waar Klimaatgroep Holland op een zolderkamer is ontstaan. En daar waar op een zolderkamertje deze scribent dagelijks zijn verhaaltjes wegtikt. Middelstum is het dorp van het prachtige borgterrein Ewsum. Van de Hippolytuskerk, Mentheda en Asinga en het bijbehorende park. Van de statige Herberg ‘In de Valk’ waar u heerlijk kunt eten. Van de prachtige wierdedorpjes Toornwerd, Westerwijtwerd en Huizinge waar de tijd stil lijkt te staan. Echt, als u eens tijd over hebt, boek dan gewoon eens een overnachting in een van de Bed & Breakfasts dat ons dorpje rijk is. Onthaast u en geniet van al het moois om uw heen. Middelstum is trouwens ook de plaats waar de KlimaatgroepStars en Sunsation op gezette tijden voor de nodige reuring zorgen.

Tafeltennisclinic van de KlimaatgroepStars

Laatst liep ik directeur Harry Vaatstra van Klimaatgroep Holland weer tegen het vege lijf. Het was tijdens een tafeltennisclinic, georganiseerd door de KlimaatgroepStars. De roemruchte tafeltennisvereniging Midstars waar het eerste team gesponsord wordt door Klimaatgroep Holland waardoor dit team omgedoopt is tot de KlimaatgroepStars. Ze spelen hun eerste divisie wedstrijden nog steeds in de sporthal aan de Coendersweg. Daar waar eind jaren zeventig honderden mensen opgepropt zaten toen de gebroeders Vlieg en Ton Pitstra meestreden om de landstitel en zelfs Europees gezien hun mannetje stonden.

Anne Vlieg wil graag nog een keer wat neerzetten in Middelstum en ontvouwde voor een vijftigtal genodigden, waaronder de crème de la crème van de Groninger sportwereld, zijn ambitieuze toekomstplannen. Wat zou het toch mooi zijn wanneer er nog een keer een greep gedaan kan worden naar de landstitel zoals dat ook in 1999 met de legendarische Chinees Wu Bin gebeurde. En dan niet door een kampioensteam te kopen maar door zeer getalenteerde jeugdspelers een kans te geven.

En dus konden we deze avond onder andere genieten van de kunsten van Shuo Han Men. Net achttien lentes op de teller maar toch al Nederlands kampioen bij de dames. En wat te denken van het talent van de net zo jonge Pim van Schaik die al de nodige speelminuten in het eerste heeft mogen maken. Tijdens de clinic deponeerde Anne een stelling die tot nadenken stemde: ‘Tafeltennis is de moeilijkste sport ter wereld’. Een sport waarin het aankomt op een uitmuntende motoriek en dito reactievermogen. En wat te denken van alleen al de opslag waarmee je aan de bal een effect mee kan geven waardoor hij bezwangert raakt van het aantal omwentelingen per seconde.

Sunsation 2019

Harry genoot van de balkunsten van de getalenteerde spelers. En van de toelichting van coach Vlieg die het mooi wist te verpakken. Wanneer u dit leest, is de voorjaarscompetitie al weer begonnen. Een competitie waarin promotie kan worden afgedwongen naar de landelijke eredivisie. Dat zou toch wat zijn voor ons klein dorpje op het Hoogeland….

In de pauze hadden we het nog even over de volgende trekpleister die er aan zit te komen: Sunsation met zijn Klimaatgroep Hollandse Avond. Harry ziet dit evenement al weer helemaal zitten. En tipte mij over topattractie Tino Martin. ‘Die jongen wordt groter dan André Hazes!’ En hij doelde zelfs op de helaas veel te vroeg gestorven senior. Waarop ik in alle eerlijkheid moest antwoorden dat ik tot voor kort nog nooit van die hele zanger gehoord had. Harry keek mij aan alsof hij water zag branden.
Zelf moest ik ook even glimlachen want ik las laatst wel een quote van Tino. ‘Wanneer mensen mij nu nog niet kennen dan hebben ze de laatste jaren onder een steen geleefd’. Daar kan ik het dus mee doen. En met optredens in Ziggo Dome en later dit jaar in het Olympisch Stadion in Amsterdam heeft hij misschien ook wel een punt. We gaan het binnenkort allemaal weer beleven. Dat worden ongetwijfeld twee bomvolle Sunsationavonden want tijdens het Dance Event komt Kraantje Pappie langs. Ook een publiekstrekker van jewelste.

Stripes

Goed, we hebben de Stars besproken en ook Sunsation is in de spotlights gezet. Maar waar slaan dan die Stripes op, die pontificaal de titel sieren? Zal er nog een bruggetje komen naar Trump? Dat is natuurlijk verleidelijk en ergens past Klimaatgroep Holland qua grootheid in dit rijtje. Maar ik durf te bezweren dat we op weg naar een duurzame maatschappij meer hebben aan de klimaatbeheersers uit Groningen dan aan de blabla-verhalen uit The States.

Maar ergens zijn de Stars en Stripes wel een eerbetoon aan Klimaatgroep Holland die qua sponsoring en ondersteuning van de leefbaarheid in de kleine kernen zijn strepen en sporen wel verdiend heeft. Met Middelstum als bakermat van het Hoogeland waar zoveel reuring is en het nodige gebeurt. Mede mogelijk gemaakt door Klimaatgroep Holland.

Bert Koster is tekstschrijver en schrijft met regelmaat columns voor Klimaatgroep Holland over actuele onderwerpen. Altijd wordt op een grappige of onverwachte wijze een brug geslagen tussen de actualiteit en de innovatieve klimaatoplossingen van Klimaatgroep Holland. Meer informatie: www.bert-koster.nl

Misschien ook interessant:

15 jaar Klimaatgroep Holland!
Column

15 jaar Klimaatgroep Holland!

Wat een herinneringen om op terug te kijken. Wie weet kan het jubileum later dit jaar nog waardig gevierd worden. Iets om nu al naar uit te kijken.

Hoe onze wereld in een maand tijd compleet veranderde
Column

Hoe onze wereld in een maand tijd compleet veranderde

Eind 2019 keken we nog vol ongeloof naar Wuhan, een Chinese miljoenenstad. Begin vorige maand was het coronavirus nog een ver-van-ons-bed-show. En nu zit Nederland er midden in...

De arbeidsmarkt in 2050: hoe bereiden we ons voor?
Column

De arbeidsmarkt in 2050: hoe bereiden we ons voor?

Dertig jaar geleden werd ik bijna achttien. Ik had echt geen flauw idee wat te gaan doen of worden. Nu ben ik internetcolumnist en tekstschrijver. Wie had dat in 1990 kunnen denken?