Kantoren naar Energielabel C in 2023

Blog
Gepubliceerd op:
Kantoren naar Energielabel C in 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. 2023 lijkt nog ver weg, maar over twee jaar alle kantoorgebouwen in Nederland op energielabel C lijkt nog best een uitdaging. Waar nieuwbouw al standaard voldoet, zullen eigenaar en huurder van bestaande kantoorgebouwen de komende tijd moeten nadenken over te nemen energiemaatregelen. 

Van Energieakkoord naar energielabel

De verplichting voor energielabel C is een afspraak uit het Energieakkoord van 2013. In 2019 zijn nieuwe doelstellingen geformuleerd voor de gebouwde omgeving in het Klimaatakkoord, namelijk het realiseren van een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Voor 2030 is een tussendoelstelling geformuleerd: kantoren met energielabel C vormen een stap richting deze doelstellingen. De verplichting moet ervoor zorgen dat ook bestaande gebouwen beter gaan presteren op energiegebied. Tot slot zorgt energielabel C of hoger voor een beter en comfortabeler werkklimaat. Als werkgever wil je een gezonde werkplek bieden voor je medewerkers: de gang naar (minimaal) Energielabel C is daarin een mooie stap.

Gebruiksverbod bij te laag energielabel

Handhaving van het energielabel ligt bij gemeenten waar de kantoren gevestigd zijn. Daarbij wordt zowel eigenaar als (in het geval van) huurder verantwoordelijk gehouden. De consequentie voor het ontbreken van energielabel C op 1 januari 2023 is een algeheel gebruiksverbod: het kantoor mag dan niet meer gebruikt worden. 

Energiemaatregelen voor label C

Tijd om een Energie-Index van 1,3 of beter te realiseren voor je kantoorpand. Heef jouw kantoor nu een energielabel D t/m G of helemaal geen label? Dan is actie noodzakelijk. Je kan hiervoor advies inwinnen bij een energieadviseur of de energiebesparingsverkenner invullen ter controle. Denk bij energiemaatregelen aan bijvoorbeeld:

  • Isolatie van het kantoorpand;
  • Klimaatbeheersing: ventilatie, koeling en verwarming;
  • Verbruik gas en elektra : van warmtepomp tot zonnepanelen.

Nu beginnen, snel profiteren

Met twee jaar op de teller lijkt vandaag starten geen noodzaak. Maar met het in kaart brengen, uitvoeren en (opnieuw) aanvragen van het label wil je niet onder tijdsdruk komen te staan. De investering in energiemaatregelen is bovendien: hoe eerder, hoe beter. Zo garandeer je medewerkers in je kantoorpand zo snel mogelijk van een fijn werkklimaat en bespaar je op de exploitatiekosten.

Meer weten over de verplichting voor kantoren om minimaal energielabel C te hebben? De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) heeft o.a. een stappenplan en infographics gepubliceerd ter ondersteuning. Wij helpen je graag verder met ons speciaal voor kantoorpanden bestemde systeem.

 ik wil informatie over het Kantoren°Concept

Misschien ook interessant:

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp
Blog

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp

De Suikerfabriek leeft en bruist als nooit tevoren. Er zitten meer dan 50 bedrijven in en er worden evenementen en festivals georganiseerd. Jurian Zijlstra, Style26, is vanaf het begin betrokken bij de invulling en opbouw van het terrein.

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'
Blog

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'

Iemand die alles van de klimaatverandering weet is meteoroloog en boegbeeld van RTL Reinier van den Berg. Hij schetst voor ons een beeld van de huidige situatie én de mogelijkheden om het tij te keren. 

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd
Blog

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Meter geven via een stoplicht aan of de binnenlucht in orde is. Klinkt recht toe, recht aan, is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

Offerte aanvragen