Kantoren naar Energielabel C in 2023

Blog
Gepubliceerd op:
Kantoren naar Energielabel C in 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. 2023 lijkt nog ver weg, maar over twee jaar alle kantoorgebouwen in Nederland op energielabel C lijkt nog best een uitdaging. Waar nieuwbouw al standaard voldoet, zullen eigenaar en huurder van bestaande kantoorgebouwen de komende tijd moeten nadenken over te nemen energiemaatregelen. 

Van Energieakkoord naar energielabel

De verplichting voor energielabel C is een afspraak uit het Energieakkoord van 2013. In 2019 zijn nieuwe doelstellingen geformuleerd voor de gebouwde omgeving in het Klimaatakkoord, namelijk het realiseren van een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Voor 2030 is een tussendoelstelling geformuleerd: kantoren met energielabel C vormen een stap richting deze doelstellingen. De verplichting moet ervoor zorgen dat ook bestaande gebouwen beter gaan presteren op energiegebied. Tot slot zorgt energielabel C of hoger voor een beter en comfortabeler werkklimaat. Als werkgever wil je een gezonde werkplek bieden voor je medewerkers: de gang naar (minimaal) Energielabel C is daarin een mooie stap.

Gebruiksverbod bij te laag energielabel

Handhaving van het energielabel ligt bij gemeenten waar de kantoren gevestigd zijn. Daarbij wordt zowel eigenaar als (in het geval van) huurder verantwoordelijk gehouden. De consequentie voor het ontbreken van energielabel C op 1 januari 2023 is een algeheel gebruiksverbod: het kantoor mag dan niet meer gebruikt worden. 

Energiemaatregelen voor label C

Tijd om een Energie-Index van 1,3 of beter te realiseren voor je kantoorpand. Heef jouw kantoor nu een energielabel D t/m G of helemaal geen label? Dan is actie noodzakelijk. Je kan hiervoor advies inwinnen bij een energieadviseur of de energiebesparingsverkenner invullen ter controle. Denk bij energiemaatregelen aan bijvoorbeeld:

  • Isolatie van het kantoorpand;
  • Klimaatbeheersing: ventilatie, koeling en verwarming;
  • Verbruik gas en elektra : van warmtepomp tot zonnepanelen.

Nu beginnen, snel profiteren

Met twee jaar op de teller lijkt vandaag starten geen noodzaak. Maar met het in kaart brengen, uitvoeren en (opnieuw) aanvragen van het label wil je niet onder tijdsdruk komen te staan. De investering in energiemaatregelen is bovendien: hoe eerder, hoe beter. Zo garandeer je medewerkers in je kantoorpand zo snel mogelijk van een fijn werkklimaat en bespaar je op de exploitatiekosten.

Meer weten over de verplichting voor kantoren om minimaal energielabel C te hebben? De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) heeft o.a. een stappenplan en infographics gepubliceerd ter ondersteuning. Wij helpen je graag verder met ons speciaal voor kantoorpanden bestemde systeem.

 ik wil informatie over het Kantoren°Concept

Misschien ook interessant:

CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes
Blog

CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes

De kwaliteit van lucht in binnenruimtes is belangrijk in de bestrijding van COVID-19. Als er te weinig geventileerd wordt, is het risico op besmetting groter. Hoe zit dit en wat is de relatie met CO2?

BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw
Blog

BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw

Sinds 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen BENG. Dit pakket vervangt de EPC-eis.

5 stappen om erachter te komen of het ventilatiesysteem voldoet
Blog
COVID-19

5 stappen om erachter te komen of het ventilatiesysteem voldoet

Er wordt door deskundigen en het RIVM opgeroepen om voldoende te ventileren. Maar hoe kom je erachter dat het in jouw kantoor, winkel, fabriek of school goed geregeld is?

Offerte aanvragen