Houd het hoofd koel!

Blog
Gepubliceerd op:
Houd het hoofd koel!

Scholen en kantoren kampen tegenwoordig steeds vaker met een warmteprobleem. Grote raampartijen en de afwezigheid van kieren en naden in het pand zorgen ervoor dat panden snel opwarmen. Daarnaast worden de zomers steeds warmers en de winters milder. Kortom, de kans op oververhitting neemt toe.

Oververhitting van scholen en kantoren

Het hoeft buiten niet eens heel warm te zijn, maar wanneer de zon naar binnen schijnt en kinderen aan het spelen en leren zijn of volwassenen aan het werk, dan is het snel warm in een pand. Tel daar apparatuur zoals computers en een digibord bij op en het is snel te warm. Door goede isolatie en tochtvrije panden kan de warmte niet weg. De warmte die eenmaal binnen is, blijft binnen en het duurt lang voordat het weer afgekoeld is.  

Comfortgrens ligt rond de 24 graden

In een pand kan je van een aangename temperatuur spreken wanneer deze tussen de 20 en 24 graden is. Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar wanneer de temperatuur boven de 24 graden komt, krijgt het gros van de mensen last van concentratieverlies en vermoeidheid.

Ventilatie en nachtkoeling

Voldoende ventilatie is een belangrijke factor in het geheel, juist in deze tijd van corona. Maar als het buiten ook warm is, dan haal je wel frisse buitenlucht naar binnen, maar daar wordt de temperatuur niet lager van.

Daarnaast kan nachtkoeling een goede uitkomst bieden. Nachtkoeling zorgt ervoor dat er, zoals het woord al doet vermoeden, in de nacht veel koude buitenlucht in het pand wordt gebracht. ’s Nachts is het immers veel koeler dan overdag en hierdoor kan de nieuwe dag fris en koel begonnen worden.

Energiezuinige actieve koeling

Toch kan de nachtkoeling niet voldoende zijn, vooral in nieuwbouw of gebouwen met grote raampartijen bijvoorbeeld op de zuidzijde. De dag wordt weliswaar fris en koel begonnen, maar doordat het pand zo snel opwarmt, is het binnen no time weer oncomfortabel warm. Hierin is actieve koeling de oplossing. En dat hoeven geen energie-slurperde airco’s te zijn, er zijn genoeg energiezuinige en duurzame oplossingen voor het actief koelen van een pand.

Onze concepten zijn bijvoorbeeld alles-in-één oplossingen waarin er energiezuinig, op basis van behoefte, wordt verwarmd, gekoeld en geventileerd. Kijk eens bij het Scholen°Concept of het Kantoren°Concept voor meer informatie hierover.

Heeft u het Scholen°Concept al, maar nog geen actieve koeling?
Actief koelen is een module die kan worden toegevoegd aan het Scholen°Concept. Heeft uw school een warmteprobleem en is de nachtkoeling niet voldoende? Dan kunnen wij eenvoudig actieve koeling aan uw installatie toevoegen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Misschien ook interessant:

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp
Blog

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp

De Suikerfabriek leeft en bruist als nooit tevoren. Er zitten meer dan 50 bedrijven in en er worden evenementen en festivals georganiseerd. Jurian Zijlstra, Style26, is vanaf het begin betrokken bij de invulling en opbouw van het terrein.

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'
Blog

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'

Iemand die alles van de klimaatverandering weet is meteoroloog en boegbeeld van RTL Reinier van den Berg. Hij schetst voor ons een beeld van de huidige situatie én de mogelijkheden om het tij te keren. 

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd
Blog

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Meter geven via een stoplicht aan of de binnenlucht in orde is. Klinkt recht toe, recht aan, is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

Offerte aanvragen