Het zal ze een zorg zijn?

Blog
Gepubliceerd op:
Het zal ze een zorg zijn?

Leerkrachten staan voor de zorg van “hun” kinderen. Ze spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. En dat ze doen vaak met grote passie voor hun vak. En op het gebied van dat mooie vak kunnen ze zich op tal van manieren verder ontwikkelen in de vorm van cursussen en conferenties waarin het kind centraal staat. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de kennis van leerkrachten als het gaat om het effect van het binnenklimaat op kinderen en de leer- en werkprestaties?

Het is een zorg

Het binnenklimaat speelt een cruciale rol in de gezondheid van leerlingen en ook leerkrachten en beïnvloeden daarbij de prestaties. Ik kom echter vaak op scholen waar het bewustzijn hiervan onvoldoende lijkt. En toch ben ik ervan overtuigd dat het effect van het binnenklimaat op kinderen de leerkrachten – en schoolleiders - een zorg is.

En die zorg wordt natuurlijk gedeeld met ouders. Als ouder heb je zorg om je eigen kind(eren), het dierbaarste wat je hebt. Elke dag verzorg je je kind en geef je het liefde en aandacht. Je zorgt ervoor dat je kind kan opgroeien in een schone en comfortabele omgeving, je eigen huis. Elke schooldag laten wij als ouders onze kinderen achter op school en geven onze zorg uit handen. In veel gevallen laat je het dierbaarste achter in een gebouw waar geen frisse lucht is, waar het oncomfortabel is en waar het niet altijd even schoon is. Dat is toch raar? Thuis wil je hygiëne, comfort en veiligheid, dit om je kind te laten groot worden met zorg. Dat wij als ouders het blijkbaar heel normaal vinden dat een schoolgebouw stinkt, tocht, oncomfortabel en vies is, dat is zorgelijk.

Nazorg en garantie op werking

Klimaatsystemen in scholen, ook in nieuwbouwscholen, zijn vaak complex en na oplevering moet de school zich er maar mee redden. In de praktijk blijkt de nazorg en garantie op werking nogal eens te wensen over te laten. Een high tech klimaatsysteem garandeert echter niet een garantie voor goede werking. De prestaties blijken vaak niet overeen te komen met wat vooraf is beloofd.

RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) omschrijft een Frisse School als volgt: een schoolgebouw met een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid. Frisse en gezonde lucht in het hele schoolgebouw kunt u verkrijgen door het installeren van een energiezuinige klimaatinstallatie. Vraaggestuurd ventileren, koelen en verwarmen met één systeem: maximaal comfort, minimale exploitatiekosten.

GGD’s gaan bij scholen langs om leerkrachten voorlichting te geven over betere ventilatie in het eigen lokaal. Een goed initiatief als het gaat om bewustwording. Maar gebleken is dat de mogelijkheden voor ventilatie vaak niet toereikend zijn of tocht- en koudeklachten veroorzaken. Wat kun je als leerkracht dan nog?

Ontzorging

Mógen wij van leerkrachten en schoolleiders verwachten dat zij zich bekommeren om het binnenklimaat en de daarbij behorende technische zaken? Als je het mij vraagt, niet. En ik ben van mening dat dit ook niet nodig is. Het gaat er juist om dat leerkrachten ontzorgd worden op dit gebied. Dat zij zich bezig kunnen houden met onderwijsinhoudelijke zaken. En dat is mogelijk, wanneer het binnenklimaat geregeld wordt via een centrale meldkamer. Een klimaatsysteem dat aangesloten is op een meldkamer zorgt er namelijk voor dat de optimale werking en het energieverbruik 24/7 gemonitord wordt door klimaatexperts. Op afstand wordt de werking gegarandeerd. En dat klimaatsysteem moet uiteraard in alles voorzien: ventilatie, verwarming en verkoeling in één. Maar ook integratie met bijvoorbeeld verlichting en zonwering.

De jeugd heeft de toekomst. Wij zorgen nu voor hen, zij later voor ons. Met een toekomstgericht klimaatsysteem, inclusief aansluiting op een meldkamer, garanderen we een klimaat waarin onze kinderen zich gezond en comfortabel kunnen ontwikkelen.

Dat is niet moeilijk, dat heet ontzorging. Ieder zijn vak. Dat zal mijn zorg zijn!

Misschien ook interessant:

De kantoortuin in het kwade daglicht, maar hoe kan het ook?
Blog

De kantoortuin in het kwade daglicht, maar hoe kan het ook?

Niemand blijkt te houden van een kantoortuin: er wordt in veel kantoortuinen niet voldaan aan de eisen op het gebied van lucht, klimaat, licht en geluid.

Wat is eigenlijk een Frisse School?
Blog

Wat is eigenlijk een Frisse School?

Het Programma van Eisen Frisse Scholen, je komt het continue tegen. Wij zetten in het kort op een rijtje wat het PvE Frisse Scholen eigenlijk is.

Maak een keuze voor de lange termijn: 5 aandachtspunten bij het kiezen van klimaatbeheersing voor scholen
Blog

Maak een keuze voor de lange termijn: 5 aandachtspunten bij het kiezen van klimaatbeheersing voor scholen

Hoe maakt u niet alleen een goede keuze voor nu maar juist ook een toekomstbestendige keuze?