Geen wolkje aan de lucht?

Blog
Gepubliceerd op:
Geen wolkje aan de lucht?

Wat is het heerlijk weer deze dagen, rond de 30 graden en het zonnetje schijnt vrolijk. Letterlijk geen wolkje aan de lucht, of toch?

Want kan je buiten van het weer genieten, met je voeten in een poedelbadje? Of ben je binnen aan het werk? Binnen is het vaak lang niet zo aangenaam met de temperaturen die buiten oplopen. Is het binnen wel zo heerlijk met dit weer?

Temperatuur loopt op

In veel kantoren, scholen en zalen, maar ook winkels en industriepanden loopt de temperatuur snel op. ’s Ochtends kan je nog profijt hebben van de nachtkoelte, maar hoe verder op de dag, hoe onaangenamer het wordt. Platte daken, grote raampartijen en te weinig ventilatie zorgen voor een warme en oncomfortabele werkruimte. En in veel beroepen wordt het niet geaccepteerd, als je in korte broek, tanktop en slippers acte de présence geeft.

Minder productief door de warmte

Kortom geen ideale werkomstandigheden, en naast dat het niet prettig aanvoelt gaat de productiviteit ook enorm omlaag. Het is nou eenmaal lastig concentreren met warmte. Dus wat te doen?

Drie tips voor een prettige werkomgeving met dit warme weer

Een raampje openzetten heeft met warmere buitentemperaturen weinig zin, je haalt wel frisse lucht binnen maar ook extra warmte. Daarom deze drie tips om toch met dit weer prettig binnen te werken:

  • Stel de temperatuur in de ruimte ongeveer 4 á 5 graden lager in dan de buitentemperatuur. Een te groot verschil met de buitentemperatuur zorgt voor een koude luchtstroom en is daardoor juist onaangenaam.
  • Houd de ramen en deuren dicht. Zo houd je de warme lucht buiten en zeker wanneer er actief gekoeld wordt door het systeem verlies je door ramen en deuren op te zetten alleen maar koelte en verbruik je onnodig veel energie.
  • Zorg voor zonwering in ruimtes waar de zon op staat. Misschien heeft de ruimte ingebouwde zonwering of screens, doe deze dan naar beneden. Wanneer de ruimte dit niet heeft, houd de zon dan buiten met gordijnen of jaloezieën.

Nog steeds onaangenaam?

Met deze drie tips zou het in een ruimte met een goed werkend binnenklimaatsysteem een stuk prettiger moeten zijn. Is dit niet het geval? Dan zijn er misschien wat grotere actiepunten die opgepakt moeten worden. Ga in eerste instantie na wanneer er voor het laatst onderhoud is gepleegd en, of de filters van het systeem tijdig zijn vervangen. Verder kan je overwegen of er actieve koeling nodig is om het pand voldoende op temperatuur te krijgen. Tot slot is het systeem misschien verouderd en aan vervanging toe of voldoet het simpelweg niet (meer) aan de eisen.

Een aangename werkomgeving belangrijk

Een aangenaam (en gezond) binnenklimaat is erg belangrijk voor hoe je je voelt en hoe productief je bent. Meer informatie over verschillende oplossingen voor een prettig binnenklimaat vind je hier:

Bekijk hier het concept voor uw branche

Misschien ook interessant:

CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes
Blog

CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes

De kwaliteit van lucht in binnenruimtes is belangrijk in de bestrijding van COVID-19. Als er te weinig geventileerd wordt, is het risico op besmetting groter. Hoe zit dit en wat is de relatie met CO2?

BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw
Blog

BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw

Sinds 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen BENG. Dit pakket vervangt de EPC-eis.

Kantoren naar Energielabel C in 2023
Blog

Kantoren naar Energielabel C in 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. 2023 lijkt nog ver weg, maar over twee jaar alle kantoorgebouwen in Nederland op energielabel C lijkt nog best een uitdaging.

Offerte aanvragen