Elke school een frisse school

Blog
Gepubliceerd op:
Elke school een frisse school

De luchtkwaliteit en het thermisch comfort op sommige scholen is nog steeds niet goed. Menig onderzoek wijst uit dat dit negatieve invloed heeft op de prestaties en het ziekteverzuim van leerlingen en docenten. Maar uiteraard werkt dit ook door op de energie- en onderhoudskosten.

Scholenbouw kan en moet beter

Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid (Bron: Frisse Scholen | RVO). Hoe vervelend is het, naast een onnodig hoge energierekening, dat een ventilatiesysteem niet naar behoren werkt? Of filters die jarenlang niet vervangen zijn en er stukken luchtkanaal ontbreken. Inderdaad, bij de oplevering van scholen gaat nogal wat mis. Scholenbouw, het kan en moet beter. In zeven recent opgeleverde nieuwbouwscholen werkte het klimaatsysteem niet naar behoren.

Realiseer een frisse school

De markt dwingt uitvoerende partijen scherp in te schrijven wanneer het gaat om een Frisse School. Waardoor er weinig geld overblijft voor een adequate oplevering en nazorg. Zonde en onnodig. Een Frisse School, verzorgd door een slim klimaatsysteem, zorgt juist voor betere prestaties in de breedste zin. Vraaggestuurd ventileren, koelen en verwarmen resulteert in maximaal comfort en minimale exploitatiekosten. Een energiezuinige, gezonde, duurzame school levert maatschappelijk gezien een bijdrage aan een duurzame wereld en is daarmee een statement aan leerlingen en de omgeving (RVO.nl).

Nu de energie-eisen steeds strenger worden, en we volgens Europees beleid in 2020 zelfs energieneutraal moeten gaan bouwen, is het van belang dat energiezuinige gebouwen ook daadwerkelijk zuinig zijn en blijven. Dit kan door middel van een meldkamer: op afstand de actuele status kunnen zien van de complete installatie. Storingsmeldingen worden direct gesignaleerd en eventueel verholpen en bovendien is er altijd managementinformatie beschikbaar. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat nieuwe scholen energiezuinig gezond zijn en blijven? De oplossing ligt voor de hand. Een alles-in-één klimaatoplossing die ventilatie combineert met koelen en verwarmen. Door constante meting van CO2, temperaturen en luchtvochtigheid wordt het binnenklimaat optimaal aangepast aan de wensen van de gebruiker. Elke school een Frisse School.

Misschien ook interessant:

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp
Blog

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp

De Suikerfabriek leeft en bruist als nooit tevoren. Er zitten meer dan 50 bedrijven in en er worden evenementen en festivals georganiseerd. Jurian Zijlstra, Style26, is vanaf het begin betrokken bij de invulling en opbouw van het terrein.

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'
Blog

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'

Iemand die alles van de klimaatverandering weet is meteoroloog en boegbeeld van RTL Reinier van den Berg. Hij schetst voor ons een beeld van de huidige situatie én de mogelijkheden om het tij te keren. 

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd
Blog

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Meter geven via een stoplicht aan of de binnenlucht in orde is. Klinkt recht toe, recht aan, is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

Offerte aanvragen