Elke school een frisse school

Blog
Gepubliceerd op:
Elke school een frisse school

De luchtkwaliteit en het thermisch comfort op sommige scholen is nog steeds niet goed. Menig onderzoek wijst uit dat dit negatieve invloed heeft op de prestaties en het ziekteverzuim van leerlingen en docenten. Maar uiteraard werkt dit ook door op de energie- en onderhoudskosten.

Scholenbouw kan en moet beter

Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid (Bron: Frisse Scholen | RVO). Hoe vervelend is het, naast een onnodig hoge energierekening, dat een ventilatiesysteem niet naar behoren werkt? Of filters die jarenlang niet vervangen zijn en er stukken luchtkanaal ontbreken. Inderdaad, bij de oplevering van scholen gaat nogal wat mis. Scholenbouw, het kan en moet beter. In zeven recent opgeleverde nieuwbouwscholen werkte het klimaatsysteem niet naar behoren.

Realiseer een frisse school

De markt dwingt uitvoerende partijen scherp in te schrijven wanneer het gaat om een Frisse School. Waardoor er weinig geld overblijft voor een adequate oplevering en nazorg. Zonde en onnodig. Een Frisse School, verzorgd door een slim klimaatsysteem, zorgt juist voor betere prestaties in de breedste zin. Vraaggestuurd ventileren, koelen en verwarmen resulteert in maximaal comfort en minimale exploitatiekosten. Een energiezuinige, gezonde, duurzame school levert maatschappelijk gezien een bijdrage aan een duurzame wereld en is daarmee een statement aan leerlingen en de omgeving (RVO.nl).

Nu de energie-eisen steeds strenger worden, en we volgens Europees beleid in 2020 zelfs energieneutraal moeten gaan bouwen, is het van belang dat energiezuinige gebouwen ook daadwerkelijk zuinig zijn en blijven. Dit kan door middel van een meldkamer: op afstand de actuele status kunnen zien van de complete installatie. Storingsmeldingen worden direct gesignaleerd en eventueel verholpen en bovendien is er altijd managementinformatie beschikbaar. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat nieuwe scholen energiezuinig gezond zijn en blijven? De oplossing ligt voor de hand. Een alles-in-één klimaatoplossing die ventilatie combineert met koelen en verwarmen. Door constante meting van CO2, temperaturen en luchtvochtigheid wordt het binnenklimaat optimaal aangepast aan de wensen van de gebruiker. Elke school een Frisse School.

Misschien ook interessant:

De kantoortuin in het kwade daglicht, maar hoe kan het ook?
Blog

De kantoortuin in het kwade daglicht, maar hoe kan het ook?

Niemand blijkt te houden van een kantoortuin: er wordt in veel kantoortuinen niet voldaan aan de eisen op het gebied van lucht, klimaat, licht en geluid.

Wat is eigenlijk een Frisse School?
Blog

Wat is eigenlijk een Frisse School?

Het Programma van Eisen Frisse Scholen, je komt het continue tegen. Wij zetten in het kort op een rijtje wat het PvE Frisse Scholen eigenlijk is.

Maak een keuze voor de lange termijn: 5 aandachtspunten bij het kiezen van klimaatbeheersing voor scholen
Blog

Maak een keuze voor de lange termijn: 5 aandachtspunten bij het kiezen van klimaatbeheersing voor scholen

Hoe maakt u niet alleen een goede keuze voor nu maar juist ook een toekomstbestendige keuze?