De SUVIS: van aanleiding tot aanvraag

Blog
Gepubliceerd op:
De SUVIS: van aanleiding tot aanvraag

Binnenklimaat op scholen is lang een ondergeschoven kindje geweest voor gemeenten en schoolbesturen. Tot er in het voorjaar van 2020 een directe aanleiding kwam om dit onderwerp op de agenda te zetten: corona. Sinds de oprichting van de LCVS (Landelijk Coördinatie team Ventilatie op Scholen) in augustus van 2020 heeft het thema ook de aandacht in Den Haag. Dit leidde tot een toezegging van minister Arie Slob om gemeenten tegemoet te komen in de kosten voor de aanpak van ventilatie in scholen. De SUVIS (Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen) werd in november aangekondigd en vanaf vandaag, 4 januari 2021, kunnen gemeenten aanspraak maken op deze regeling.

Corona lockdown: scholen sluiten

Na druk uit de samenleving en politiek sluiten medio maart de scholen. Op dat moment is er nog weinig bekend over het besmettingsgevaar bij kinderen en de rol van ventilatie daarin. Als de kinderen in mei weer terugkeren naar de scholen zijn de eerste geluiden inmiddels opgegaan over ventilatie in scholen. Door de daling van het aantal corona besmettingen lijkt de urgentie nog laag. Pas als leraren in de zomer aangeven het nieuwe schooljaar met weinig vertrouwen tegemoet te treden, ontstaat er actie.

Landelijk coördinatie team Ventilatie op Scholen

In augustus richt Arie Slob het LCVS op: een tijdelijk samenwerkingsverband dat gezamenlijk moet zorgdragen voor veilige ventilatie op alle scholen. Zij brengen het dringende advies uit aan scholen om hun ventilatie in kaart te brengen en te toetsen aan de geldende eisen. De deadline van 1 oktober wordt niet door elke school gehaald, de eerste cijfers noden wel tot actie.

SUVIS: Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen

De Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) is een uitkering voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Het gaat vooral om de financiering van bouw- en installatiekosten. Gemeenten kunnen de aanvraag indienen van 4 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 en het dekt bouwactiviteiten die starten (of gestart zijn) tussen 30 oktober 2020 en 1 januari 2022. De eenmalige uitkering is als gemeente aan te vragen voor één project. Een project betreft één of meerdere schoolgebouwen op dezelfde locatie. Het aantal aanvragen dat men kan indienen is onbeperkt: maximaal 30% van de totale kosten en in totaal maximaal € 1 miljoen per aanvraag worden uitgekeerd als voorschot.

Hier lees je meer over de SUVIS en in de download hiernaast vind je het stappenplan voor het indienen van de aanvraag.

Downloads

Misschien ook interessant:

Kantoren naar Energielabel C in 2023
Blog

Kantoren naar Energielabel C in 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. 2023 lijkt nog ver weg, maar over twee jaar alle kantoorgebouwen in Nederland op energielabel C lijkt nog best een uitdaging. Waar nieuwbouw al standaard voldoet, zullen eigenaar …
5 stappen om erachter te komen of het ventilatiesysteem voldoet
Blog
COVID-19

5 stappen om erachter te komen of het ventilatiesysteem voldoet

Er wordt door deskundigen en het RIVM opgeroepen om voldoende te ventileren. Maar hoe kom je erachter dat het in jouw kantoor, winkel, fabriek of school goed geregeld is?

Het verschil tussen klimaatbeheersing en airco
Blog

Het verschil tussen klimaatbeheersing en airco

Wat is eigenlijk het verschil? Een airco koelt en klimaatbeheersing beheerst het klimaat? Dat is eigenlijk precies waar het op neer komt, maar wat dat betekent dat leg ik graag uit.