De kantoortuin in het kwade daglicht, maar hoe kan het ook?

Blog
Gepubliceerd op:
De kantoortuin in het kwade daglicht, maar hoe kan het ook?

Gister was het één van de headlines in het nieuws: niemand blijkt te houden van een kantoortuin. En hoewel de headline niet helemaal gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, geeft toch een aanzienlijk deel van de bedrijfsartsen in Nederland aan geen fan te zijn van de kantoortuin. Onder andere doordat er in veel kantoortuinen niet wordt voldaan aan de eisen op het gebied van lucht, klimaat, licht en geluid.

Wat gaat er mis?

Op nos.nl is te lezen dat de kantoortuin als oorzaak wordt aangemerkt voor klachten van hoofdpijn, stress en burn-outverschijnselen. Bedrijfsartsen en ook interieurinrichters geven aan dat er veel misgaat in de kantoortuinen, zo wordt bij de inrichting niet goed nagedacht over daglicht. Ook wordt aangegeven dat geluid een probleem is: telefonerende collega’s en spontane overleggen stoort mensen en zorgt dat ze zich minder comfortabel voelen.

Naast geluid en te weinig daglicht wordt in het artikel ook een slecht binnenklimaat genoemd als oorzaak van de klachten. Door niet toereikende klimaatsystemen wordt er te weinig frisse lucht in te kantoortuin gebracht en is de temperatuurverdeling slecht. Zo is het op de ene werkplek te warm en de andere te koud en tochtig.

Onvoldoende preventiebeleid

Bedrijfsartsen geven aan dat er veel wordt geïnvesteerd in de verzekering van schade en het oplossen van de problemen wanneer deze zich voordoen. Er wordt nog veel te weinig gedaan aan preventie. Hoe kan er worden voorkomen dat medewerkers klachten krijgen?

Programma van Eisen Gezonde Kantoren

De problematiek van werkplekken die niet bijdragen aan gezondheid, comfort en productiviteit is niet nieuw. Zo lanceerde de TVVL, RVO, VLA, Platform Duurzame Huisvesting en PIT in 2018 al het Programma van Eisen Gezonde Kantoren. In dit rapport worden op basis van vier thema’s (lucht, klimaat, licht en geluid) en drie ambitieniveaus (voldoende, goed, zeer goed) de eisen van een gezonde werkomgeving gesteld. Wanneer men plannen maakt voor nieuwbouw of renovatie van een kantoorgebouw kan dit PvE worden gehanteerd om een gezonde en aangename werkomgeving te realiseren.

Klachten voorkomen door een toereikend klimaatsysteem

Dat gezonde en aangename werkplekken de basis zijn voor blije en productieve medewerkers, weten wij door onze ervaring in kantoren al lange tijd. Van de vier thema’s beschreven in het Programma van Eisen Gezonde Kantoren zijn er drie onlosmakelijk verbonden met het binnenklimaat en het klimaatsysteem. Om een gezond en aangenaam kantoor te realiseren hebben wij het Kantoren°Concept ontwikkeld. Dit concept is een alles-in-één klimaatsysteem voor verschillende soorten kantoorruimtes, van kantoortuin tot telefoonhokje. Het Kantoren°Concept zorgt te allen tijde voor voldoende frisse lucht, een egale temperatuur verdeling zonder tocht en het geluidsniveau van het systeem is zo laag dat het nauwelijks hoorbaar is. Ook ideaal voor in de stilte ruimtes dus.

Ook een prettige werkomgeving voor uw medewerkers realiseren?

Bekijk het Kantoren°Concept

 

Misschien ook interessant:

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp
Blog

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp

De Suikerfabriek leeft en bruist als nooit tevoren. Er zitten meer dan 50 bedrijven in en er worden evenementen en festivals georganiseerd. Jurian Zijlstra, Style26, is vanaf het begin betrokken bij de invulling en opbouw van het terrein.

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'
Blog

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'

Iemand die alles van de klimaatverandering weet is meteoroloog en boegbeeld van RTL Reinier van den Berg. Hij schetst voor ons een beeld van de huidige situatie én de mogelijkheden om het tij te keren. 

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd
Blog

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Meter geven via een stoplicht aan of de binnenlucht in orde is. Klinkt recht toe, recht aan, is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

Offerte aanvragen