CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Blog
Gepubliceerd op:
CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Je ziet steeds meer CO2 meters in klaslokalen. Een mooie ontwikkeling want daardoor krijg je inzicht in de kwaliteit van de binnenlucht.

Op de meters lees je de CO2 waardes af en wordt er (meestal) met een stoplicht aangegeven of het binnenklimaat in orde is. Dat klinkt recht toe, recht aan, maar is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

>> Lees hier over waarom je CO2 meet in relatie tot Corona.

De meningen verdeeld

Sterker nog, verschillende officiële documentatie geven verschillende grenswaardes aan. Ook als je naar Duitsland of België kijkt, gelden er weer andere regels over wanneer het stoplicht groen, oranje of rood moet kleuren.

Alle waardes voor scholen in één overzicht

Hieronder een overzicht van de verschillende officiële documenten en de richtlijnen. De kleuren in het overzicht zijn de stoplichtkleuren volgens de Handreiking ‘Optimaal ventileren in de klas’ van Ruimte-OK.

Het is een afweging

Hoe lager de CO2 waardes, hoe meer zuurstof er in de lucht zit en hoe gezonder dit is. Goed om te weten is dat buitenlucht gemiddeld 400 PPM (parts per million) is. Er zit verschil tussen stedelijk en landelijk gebied.

Zit je in een klaslokaal met 30 leerlingen, het is winter en je hebt de ramen en deuren dicht, dan loopt de CO2 op. Zet je alle ramen en deuren open, dan is dat erg goed voor de daling van de CO2 waardes, maar dan doet dat behoorlijk af aan het comfort. Want je krijgt last van tocht en kou.

De afweging is dus: welke CO2 waardes zijn acceptabel en gezond genoeg en welk comfortniveau wil ik behalen.

Advies van experts

Die afweging maken experts ook. Of je nou het binnenklimaat met of zonder installaties regelt, er wordt altijd een algehele afweging gemaakt tussen voldoende zuurstof, comfort, energieverbruik, filtering, geluid etc.

Zo komen verschillende experts tot verschillende adviezen in de hoogte van de CO2 waardes en het stoplicht. Toch zie je in het overzicht dat het allemaal ook niet zo enorm uiteenloopt. Wij adviseren om te streven naar 950 PPM, dit is een mooie haalbare balans. Als maximum adviseren we 1.200 PPM aan te houden, zoals ook de grenswaarde van Frisse Scholen Klasse C en het Bouwbesluit 2012 voor gebouwen voor 2012 gebouwd.

Misschien ook interessant:

‘Ik pak  regelmatig een flatgebouw’
Blog

‘Ik pak regelmatig een flatgebouw’

Gezond leven, alles uit jezelf halen, samen met een team presteren. Drievoudig olympisch kampioene schaatsen, Marianne Timmer, en voormalig directeur van FC Groningen, Hans Nijland, weten als geen ander hoe je dat voor elkaar krijgt.

Hulde voor het MKB
Blog

Hulde voor het MKB

Een goed verluchte gebouwde omgeving daar is vooral visie, geld en daadkracht voor nodig. Wat hierin ontbreekt bij beleidsmakers, zie ik terug bij het MKB. Ondernemers die praktisch nadenken en doorpakken.

CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes
Blog

CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes

De kwaliteit van lucht in binnenruimtes is belangrijk in de bestrijding van COVID-19. Als er te weinig geventileerd wordt, is het risico op besmetting groter. Hoe zit dit en wat is de relatie met CO2?

Offerte aanvragen