CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes

Blog
Gepubliceerd op:
CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes

De kwaliteit van lucht in binnenruimtes is belangrijk in de bestrijding van COVID-19. Als er te weinig geventileerd wordt, is het risico op besmetting groter. Hoe zit dit en wat is de relatie met CO2?

Bij onze zuiderburen is CO2 meten en het verschil tussen binnen- en buitenruimtes een belangrijke factor in het coronabeleid. Zo moet iedere horeca, fitness, sportzaal, zorginstelling en evenementenhal voorzien zijn van een CO2 meter. En voor binnen samenkomen en buiten samenkomen gelden andere regels, zo mogen er in België ook meerdaagse festivals plaatsvinden.

Slecht geventileerde ruimtes een paradijs voor Corona

Dit beleid voert België omdat de aerosolen-route van coronabesmetting een van de hoofdroutes is. Slecht verluchte ruimtes zijn een paradijs voor het coronavirus. Besmetting gebeurt door het uitademen van minuscule virusdeeltjes (aerosolen). Aerosolen blijven in de lucht hangen, wordt er niet of onvoldoende geventileerd, dan ademen kamergenoten deze weer in. Door de lucht te verversen, wordt de concentratie van aerosolen kleiner en wordt de kans op besmetting ook aanzienlijk verkleind.

Trouwens, slecht geventileerde ruimtes zijn niet per definitie een bestemmingshaard. Alleen als er een besmet persoon aanwezig is, wordt het een probleem.

Waarom CO2 meten?

Een goede graadmeter voor luchtkwaliteit is de hoeveelheid CO2 (koolstofdioxide) in een ruimte. Een mens ademt CO2 uit. Hoe meer mensen in een ruimte, hoe sneller de CO2 dus toeneemt. Corona maakt, net als CO2, deel uit van uitgeademde lucht. Het meten van CO2 is daarom een goede manier om te weten of er voldoende frisse lucht in een ruimte wordt gebracht en of corona vrij spel heeft.

Bestel een CO2 meter

Luchtkwaliteit in een binnenruimte

Buitenlucht is gemiddeld 400 PPM (afhankelijk van stedelijk of landelijk gebied). Een binnenlucht concentratie van 400 tot 1000 PPM is acceptabel. Tot 700 is eigenlijk ideaal. Boven de 1000 PPM dien je actie te ondernemen zoals ventileren, schokluchten of de ruimte zelfs verlaten.

Ventileren, ventileren, ventileren

Om een binnenruimte dus zo veilig mogelijk te houden is ventileren de oplossing. Dit kan handmatig of mechanisch.

Handmatig is simpel te doen: zet ramen en deuren open. Wel is het belangrijk om te beseffen dat de hoeveelheid frisse lucht die er op deze manier binnen wordt gebracht sterk afhankelijk is van de wind. Is er bijna geen wind of waait de wind vanuit een andere hoek, dan wordt er weinig frisse lucht naar binnen gebracht. Houd dit in de gaten.

De andere mogelijkheid is ventileren met een ventilatiesysteem. Een mechanisch ventilatiesysteem brengt automatisch voldoende frisse lucht naar binnen. Hiervoor hoef je zelf geen actie te ondernemen en het is ook niet wind-afhankelijk. Daarbij kan een ventilatiesysteem vaak ook verwarmen en koelen, waardoor het gehele binnenklimaat geregeld wordt.

Lees meer over mechanische systemen

 

Misschien ook interessant:

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp
Blog

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp

De Suikerfabriek leeft en bruist als nooit tevoren. Er zitten meer dan 50 bedrijven in en er worden evenementen en festivals georganiseerd. Jurian Zijlstra, Style26, is vanaf het begin betrokken bij de invulling en opbouw van het terrein.

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'
Blog

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'

Iemand die alles van de klimaatverandering weet is meteoroloog en boegbeeld van RTL Reinier van den Berg. Hij schetst voor ons een beeld van de huidige situatie én de mogelijkheden om het tij te keren. 

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd
Blog

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Meter geven via een stoplicht aan of de binnenlucht in orde is. Klinkt recht toe, recht aan, is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

Offerte aanvragen