CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes

Blog
Gepubliceerd op:
CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes

De kwaliteit van lucht in binnenruimtes is belangrijk in de bestrijding van COVID-19. Als er te weinig geventileerd wordt, is het risico op besmetting groter. Hoe zit dit en wat is de relatie met CO2?

Bij onze zuiderburen is CO2 meten en het verschil tussen binnen- en buitenruimtes een belangrijke factor in het coronabeleid. Zo moet iedere horeca, fitness, sportzaal, zorginstelling en evenementenhal voorzien zijn van een CO2 meter. En voor binnen samenkomen en buiten samenkomen gelden andere regels, zo mogen er in België ook meerdaagse festivals plaatsvinden.

Slecht geventileerde ruimtes een paradijs voor Corona

Dit beleid voert België omdat de aerosolen-route van coronabesmetting een van de hoofdroutes is. Slecht verluchte ruimtes zijn een paradijs voor het coronavirus. Besmetting gebeurt door het uitademen van minuscule virusdeeltjes (aerosolen). Aerosolen blijven in de lucht hangen, wordt er niet of onvoldoende geventileerd, dan ademen kamergenoten deze weer in. Door de lucht te verversen, wordt de concentratie van aerosolen kleiner en wordt de kans op besmetting ook aanzienlijk verkleind.

Trouwens, slecht geventileerde ruimtes zijn niet per definitie een bestemmingshaard. Alleen als er een besmet persoon aanwezig is, wordt het een probleem.

Waarom CO2 meten?

Een goede graadmeter voor luchtkwaliteit is de hoeveelheid CO2 (koolstofdioxide) in een ruimte. Een mens ademt CO2 uit. Hoe meer mensen in een ruimte, hoe sneller de CO2 dus toeneemt. Corona maakt, net als CO2, deel uit van uitgeademde lucht. Het meten van CO2 is daarom een goede manier om te weten of er voldoende frisse lucht in een ruimte wordt gebracht en of corona vrij spel heeft.

Luchtkwaliteit in een binnenruimte

Buitenlucht is gemiddeld 400 PPM (afhankelijk van stedelijk of landelijk gebied). Een binnenlucht concentratie van 400 tot 1000 PPM is acceptabel. Tot 700 is eigenlijk ideaal. Boven de 1000 PPM dien je actie te ondernemen zoals ventileren, schokluchten of de ruimte zelfs verlaten.

Ventileren, ventileren, ventileren

Om een binnenruimte dus zo veilig mogelijk te houden is ventileren de oplossing. Dit kan handmatig of mechanisch.

Handmatig is simpel te doen: zet ramen en deuren open. Wel is het belangrijk om te beseffen dat de hoeveelheid frisse lucht die er op deze manier binnen wordt gebracht sterk afhankelijk is van de wind. Is er bijna geen wind of waait de wind vanuit een andere hoek, dan wordt er weinig frisse lucht naar binnen gebracht. Houd dit in de gaten.

De andere mogelijkheid is ventileren met een ventilatiesysteem. Een mechanisch ventilatiesysteem brengt automatisch voldoende frisse lucht naar binnen. Hiervoor hoef je zelf geen actie te ondernemen en het is ook niet wind-afhankelijk. Daarbij kan een ventilatiesysteem vaak ook verwarmen en koelen, waardoor het gehele binnenklimaat geregeld wordt.

Lees meer over mechanische systemen

 

Misschien ook interessant:

BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw
Blog

BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw

Sinds 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen BENG. Dit pakket vervangt de EPC-eis.

Kantoren naar Energielabel C in 2023
Blog

Kantoren naar Energielabel C in 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. 2023 lijkt nog ver weg, maar over twee jaar alle kantoorgebouwen in Nederland op energielabel C lijkt nog best een uitdaging.

5 stappen om erachter te komen of het ventilatiesysteem voldoet
Blog
COVID-19

5 stappen om erachter te komen of het ventilatiesysteem voldoet

Er wordt door deskundigen en het RIVM opgeroepen om voldoende te ventileren. Maar hoe kom je erachter dat het in jouw kantoor, winkel, fabriek of school goed geregeld is?

Offerte aanvragen