BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw

Blog
Gepubliceerd op:
BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw

Sinds 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen BENG. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en vormt een eisenpakket dat een afgeleide is van Europese bouwrichtlijnen. Dit pakket vervangt de EPC-eis. De BENG vraagt van nieuwe gebouwen dat ze voldoen aan grenswaarden voor drie indicatoren:

  1. Energiebehoefte van het gebouw;
  2. Primair fossiele energiegebruik;
  3. Aandeel hernieuwbare energie.

De BENG eisen gelden vooralsnog alleen voor nieuwbouw. Bestaande gebouwen moeten wel voldoen aan een eigen set regels, deze vind je o.a. hier terug. Voor kantoorgebouwen wordt daarnaast wel een aanvullende eis gesteld: deze moeten op 1 januari 2023 minimaal Energielabel C hebben.

Op de hoogte blijven van nieuws rondom bouwbesluiten? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor tips en relevante updates.

BENG: drie indicatoren

BENG is gebaseerd op een driestappenstrategie om een energiezuinig gebouwontwerp te maken, de Trias Energetica, aldus de RVO. De drie indicatoren zijn hierboven al kort even benoemd, maar hoe voldoe je aan de grenswaarden voor deze indicatoren en hoe ziet dat eruit in de praktijk?

1.   Energiebehoefte

Bij deze indicator draait het om de hoeveelheid energie die nodig is voor de verwarming en koeling van het gebouw. Bij utiliteitsbouw wordt de energie benodigd voor verlichting hierbij ook meegerekend. De grenswaarde voor woningen is 25 kWh/m2 per jaar, bij utiliteitsgebouwen is dat het dubbele 50 kWh/m2 per jaar.
Praktisch: de BENG wil er voor zorgen dat gebouwen in aanleg weinig energie nodig hebben om hun functie te kunnen vervullen. Maatregelen om binnen de maximale waarden te blijven kunnen zijn: goede isolatie, optimale luchtdichtheid en/of juiste ligging van het gebouw.

2.   Fossiele energie

Wanneer je bij indicator 1 in kaart hebt gebracht hoeveel energiebehoefte er is (en deze past binnen de grenswaarde), ga je bij de tweede eis kijken hoeveel primaire fossiele energie er nodig is om in deze behoefte te voorzien.
Praktisch: de BENG wil er voor zorgen dat gebouwen in kaart hebben hoeveel energie er nodig is om aan de behoefte te voldoen. Opgewekte energie, door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen, mag je gebruiken als tegenhanger.
Verschil tussen 1 en 2: Bij primair fossiel energiegebruik worden de systeemverliezen (zoals leidingverliezen bij verwarming), hulpenergie (zoals pompen) en het rendement van de opwekkers (zoals de cv-ketel) meegenomen. Bij energiebehoefte is dat niet het geval.

3.   Hernieuwbare energie

Je dient minimaal voor 50% gebruik te maken van hernieuwbare energie. Zonnepanelen, biomassa of windenergie bijvoorbeeld.
Praktisch: de BENG wil er voor zorgen dat gebouwen vanaf 2021 grotendeels draaien op hernieuwbare energie.

BENG en klimaatbeheersing

Als gevolg van de BENG eisen zullen nieuwe gebouwen beter geïsoleerd zijn en een dichte(re) schil hebben. Hierdoor vindt er geen natuurlijke ventilatie meer plaats en wordt de rol van een goede mechanische ventilatie extra belangrijk. De luchtverversing in een nieuwbouw pand is dan immers volledig afhankelijk van het geïnstalleerde klimaatsysteem. Bij onze concepten houden we hier al jaren rekening mee: wij willen duurzaam innoveren en zien al een tijd dat ook overheid en klanten meegaan in deze ambitie.

BENG en Klimaatgroep Holland

Energie besparen, ‘van het gas af’ of volledig voldoen aan de BENG eisen: vele organisaties willen het, maar het mag niet ten koste gaan van comfort. Onze concepten bieden daarom een gezond én aangenaam binnenklimaat, terwijl je investeert in een duurzame toekomst voor je organisatie en de wereld.

Meer weten over de BENG? We helpen je graag verder. Neem contact op.

Afgelopen jaren heeft Klimaatgroep Holland al vaker bericht over de BENG. Hier lees je bijvoorbeeld over de vertraging van de startdatum van het nieuwe eisenpakket en hier over de opmaat naar de strenge nieuwe eisen.

Misschien ook interessant:

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'
Blog

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'

Iemand die alles van de klimaatverandering weet is meteoroloog en boegbeeld van RTL Reinier van den Berg. Hij schetst voor ons een beeld van de huidige situatie én de mogelijkheden om het tij te keren. 

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd
Blog

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Meter geven via een stoplicht aan of de binnenlucht in orde is. Klinkt recht toe, recht aan, is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

‘Ik pak  regelmatig een flatgebouw’
Blog

‘Ik pak regelmatig een flatgebouw’

Gezond leven, alles uit jezelf halen, samen met een team presteren. Drievoudig olympisch kampioene schaatsen, Marianne Timmer, en voormalig directeur van FC Groningen, Hans Nijland, weten als geen ander hoe je dat voor elkaar krijgt.

Offerte aanvragen