BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw

Blog
Gepubliceerd op:
BENG: nieuwe eisen voor energieprestatie nieuwbouw

Sinds 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen BENG. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en vormt een eisenpakket dat een afgeleide is van Europese bouwrichtlijnen. Dit pakket vervangt de EPC-eis. De BENG vraagt van nieuwe gebouwen dat ze voldoen aan grenswaarden voor drie indicatoren:

  1. Energiebehoefte van het gebouw;
  2. Primair fossiele energiegebruik;
  3. Aandeel hernieuwbare energie.

De BENG eisen gelden vooralsnog alleen voor nieuwbouw. Bestaande gebouwen moeten wel voldoen aan een eigen set regels, deze vind je o.a. hier terug. Voor kantoorgebouwen wordt daarnaast wel een aanvullende eis gesteld: deze moeten op 1 januari 2023 minimaal Energielabel C hebben.

Op de hoogte blijven van nieuws rondom bouwbesluiten? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor tips en relevante updates.

BENG: drie indicatoren

BENG is gebaseerd op een driestappenstrategie om een energiezuinig gebouwontwerp te maken, de Trias Energetica, aldus de RVO. De drie indicatoren zijn hierboven al kort even benoemd, maar hoe voldoe je aan de grenswaarden voor deze indicatoren en hoe ziet dat eruit in de praktijk?

1.   Energiebehoefte

Bij deze indicator draait het om de hoeveelheid energie die nodig is voor de verwarming en koeling van het gebouw. Bij utiliteitsbouw wordt de energie benodigd voor verlichting hierbij ook meegerekend. De grenswaarde voor woningen is 25 kWh/m2 per jaar, bij utiliteitsgebouwen is dat het dubbele 50 kWh/m2 per jaar.
Praktisch: de BENG wil er voor zorgen dat gebouwen in aanleg weinig energie nodig hebben om hun functie te kunnen vervullen. Maatregelen om binnen de maximale waarden te blijven kunnen zijn: goede isolatie, optimale luchtdichtheid en/of juiste ligging van het gebouw.

2.   Fossiele energie

Wanneer je bij indicator 1 in kaart hebt gebracht hoeveel energiebehoefte er is (en deze past binnen de grenswaarde), ga je bij de tweede eis kijken hoeveel primaire fossiele energie er nodig is om in deze behoefte te voorzien.
Praktisch: de BENG wil er voor zorgen dat gebouwen in kaart hebben hoeveel energie er nodig is om aan de behoefte te voldoen. Opgewekte energie, door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen, mag je gebruiken als tegenhanger.
Verschil tussen 1 en 2: Bij primair fossiel energiegebruik worden de systeemverliezen (zoals leidingverliezen bij verwarming), hulpenergie (zoals pompen) en het rendement van de opwekkers (zoals de cv-ketel) meegenomen. Bij energiebehoefte is dat niet het geval.

3.   Hernieuwbare energie

Je dient minimaal voor 50% gebruik te maken van hernieuwbare energie. Zonnepanelen, biomassa of windenergie bijvoorbeeld.
Praktisch: de BENG wil er voor zorgen dat gebouwen vanaf 2021 grotendeels draaien op hernieuwbare energie.

BENG en klimaatbeheersing

Als gevolg van de BENG eisen zullen nieuwe gebouwen beter geïsoleerd zijn en een dichte(re) schil hebben. Hierdoor vindt er geen natuurlijke ventilatie meer plaats en wordt de rol van een goede mechanische ventilatie extra belangrijk. De luchtverversing in een nieuwbouw pand is dan immers volledig afhankelijk van het geïnstalleerde klimaatsysteem. Bij onze concepten houden we hier al jaren rekening mee: wij willen duurzaam innoveren en zien al een tijd dat ook overheid en klanten meegaan in deze ambitie.

BENG en Klimaatgroep Holland

Energie besparen, ‘van het gas af’ of volledig voldoen aan de BENG eisen: vele organisaties willen het, maar het mag niet ten koste gaan van comfort. Onze concepten bieden daarom een gezond én aangenaam binnenklimaat, terwijl je investeert in een duurzame toekomst voor je organisatie en de wereld.

Meer weten over de BENG? We helpen je graag verder. Neem contact op.

Afgelopen jaren heeft Klimaatgroep Holland al vaker bericht over de BENG. Hier lees je bijvoorbeeld over de vertraging van de startdatum van het nieuwe eisenpakket en hier over de opmaat naar de strenge nieuwe eisen.

Misschien ook interessant:

CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes
Blog

CO2 en COVID: kwaliteit van lucht in binnenruimtes

De kwaliteit van lucht in binnenruimtes is belangrijk in de bestrijding van COVID-19. Als er te weinig geventileerd wordt, is het risico op besmetting groter. Hoe zit dit en wat is de relatie met CO2?

Kantoren naar Energielabel C in 2023
Blog

Kantoren naar Energielabel C in 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. 2023 lijkt nog ver weg, maar over twee jaar alle kantoorgebouwen in Nederland op energielabel C lijkt nog best een uitdaging.

5 stappen om erachter te komen of het ventilatiesysteem voldoet
Blog
COVID-19

5 stappen om erachter te komen of het ventilatiesysteem voldoet

Er wordt door deskundigen en het RIVM opgeroepen om voldoende te ventileren. Maar hoe kom je erachter dat het in jouw kantoor, winkel, fabriek of school goed geregeld is?

Offerte aanvragen