5 tips voor een goed binnenklimaat in de zomer

Blog
Gepubliceerd op:
5 tips voor een goed binnenklimaat in de zomer

Het is zomer. Tijd om de laatste zaken af te ronden en daarna de deur achter u dicht te trekken. Meestal gaan echter de zaken in de zomermaanden gewoon door en moet er, ook op kantoor of in een school, wel aangenaam en productief gewerkt kunnen worden. Hoe warm het buiten ook is. Hoe zorgt u voor die productiviteit bij uw werknemers?

Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten

Wanneer het buiten 30 graden is, is het niet verstandig om binnen een temperatuur van bijvoorbeeld 21 graden op uw klimaatinstallatie in te stellen. Het verschil tussen buiten en binnen is dan te groot en voelt niet lekker. Als setpoint is het raadzaam om intern een temperatuur van circa 4 graden kouder dan de buitentemperatuur aan te houden. Daarnaast kunt u beter geen ramen en deuren openzetten op het moment dat er gekoeld wordt. Op deze manier voorkomt u energieverlies doordat de koelunit anders extra moet koelen en ontvochtigen.

Klokprogramma

U kunt het beste ’s avonds de installatie gewoon uitzetten en via het klokprogramma zo instellen dat de klimaatinstallatie de volgende dag een half uur voor aanvang werktijd reeds in werking wordt gesteld.* Wanneer er zomernachtventilatie beschikbaar is op de installatie, zal de unit de koele zomernachttemperatuur gebruiken om de ruimte terug te koelen. Op deze manier wordt de ruimte al voorbereid op de volgende dag. Als de volgende dag is aangebroken en de buitentemperatuur oploopt, zal de installatie ervoor zorgen dat het binnen zo lang mogelijk koel blijft. Laat ook de zonwering naar beneden, mits de omgeving het toelaat. Hoe minder zon er naar binnen komt, hoe koeler het blijft.

U kunt het vergelijken met een koelkast. Zolang de deur van de koelkast dicht blijft, hoeft de koelkast weinig moeite te doen om de producten koel te houden als ze eenmaal koel zijn. Het is daarom van belang om de ramen en deuren van een lokaal of kantoorruimte gesloten te houden. Ook de deur naar de gang! Hierdoor kan het systeem zo lang mogelijk het lokaal koel houden. Op het moment dat de luchtkwaliteit in de ruimte niet meer goed is en de CO2 waarde te hoog wordt, gaat de unit ventileren. De installatie herkent zelf wanneer dit wel of niet nodig is.

De tips op een rijtje

  • Houd in de zomer een setpoint aan voor ca. 4-5 graden kouden dan buiten;
  • Zorg dat ramen en deuren gesloten zijn;
  • Laat de zonwering naar beneden of activeer dit automatisch op zoninstraling;
  • Zorg voor schone filters;
  • Laat tijdig onderhoud uitvoeren.

 

*Als u beschikt over een Comfort°Plus unit, welke wordt toegepast in scholen, controleer dan het vakantieprogramma. Tijdens de instellingen ‘vakantie’, wordt er geen nachtkoeling toegepast.

 

Misschien ook interessant:

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp
Blog

Bouwen vanuit het perfecte ontwerp

De Suikerfabriek leeft en bruist als nooit tevoren. Er zitten meer dan 50 bedrijven in en er worden evenementen en festivals georganiseerd. Jurian Zijlstra, Style26, is vanaf het begin betrokken bij de invulling en opbouw van het terrein.

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'
Blog

Reinier van den Berg: 'Klimaatverandering biedt óók kansen.'

Iemand die alles van de klimaatverandering weet is meteoroloog en boegbeeld van RTL Reinier van den Berg. Hij schetst voor ons een beeld van de huidige situatie én de mogelijkheden om het tij te keren. 

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd
Blog

CO2 meter stoplicht: grenswaardes uitgelegd

Meter geven via een stoplicht aan of de binnenlucht in orde is. Klinkt recht toe, recht aan, is het toch niet altijd. Verschillende meters geven namelijk andere grenswaardes aan.

Offerte aanvragen