De zon zien ondergaan aan het Paterswoldse meer

Terug naar: Column | Gepubliceerd op:

De dagen worden korter, de blaadjes vallen, na eerst bruin te zijn geworden, van de boom. Buiten is het guur en kil en waaien de regendruppels je om de oren. Stoptober! Maar bedenk, wanneer u dit leest is het nog maar ongeveer twee maanden tot de kortste dag van het jaar. En ter voorkoming dat u spontaan in een herfstdip of winterdepressie terecht komt, heb ik gekozen voor een fantastische, beeldrijke titel. In de hoop dat u zich ziet zitten aan de oevers van het Paterswoldse meer terwijl de zon op een warme, zomerse dag, langzaam maar heel zeker in het water zakt. Ik hoop dat dit beeld uw hart verwarmt. Nog even doorzetten hoor, voordat u het weet is het weer zover!

Paviljoen van De Dame
En mocht u dit allemaal te lang duren, ga dan gerust eens naar Paviljoen van De Dame. Want het Paterswoldse meer is natuurlijk niet voor niets gekozen voor dit verhaal. Want daar is in maart 2016 Paviljoen van De Dame geopend. Wat een prachtige naam toch. In gedachten ziet u vast al wel deze dame langzaam maar zeker aan komen zweven. Met een pen en noteblockje in de aanslag om uw bestelling op te nemen.
Het is niet zo maar een restaurant hoor, waar we het nu over hebben. Gezeteld op een paar minuten van de stad Groningen. Het biedt plaats aan ongeveer driehonderd gasten, ze hebben dus vast nog wel een plekje voor u vrij. Zelfs als u per boot bent, is er geen excuus om het plekje te omzeilen. Want er is een steiger waar u aan kunt meren. Om u daarna te vergapen aan dit van glazen pui voorzien restaurant van 1.200 vierkante meter met een terras rondom én een groot dakterras. Ergens in dit gebouw is er dus altijd plaats om u te verwonderen over de prachtige omgeving inclusief de omringende natuur. Een mooi plekje inderdaad om u van uw winterdip te ontdoen. 

Klimaatgroep Holland en de horeca
Hé, ik ben inmiddels al zo in dit prachtig beeld opgegaan dat ik de naam van mijn opdrachtgever, tevens de veroorzaker van de aangename en constante binnentemperatuur van deze prachtige De Dame, nog helemaal niet genoemd heb. Want Klimaatgroep Holland is de initiator van dit slim uitgedachte concept dat ook nog eens ‘all electric’ is. Wat vast inhoudt dat er geen gas meer aan te pas komt in het gebouw, want ergens is gasinstallatie een vies woord geworden bij deze klimaatbeheersers uit Goningen. Echter, ‘Voor de horeca is dit een behoorlijk uniek project.’
Wat mij doet bedenken dat ik voor Klimaatgroep Holland nog nooit over de horeca geschreven heb. Mijn dag is in een keer weer goed. Het sombere gemoed verdreven door een mooie dame waarbij ik onder het genot van een goed glas bier de zon langzaam maar zeker onder zie gaan in het Paterswoldse meer. Waarbij het idee dat al dit moois ook nog eens op klimatologisch verantwoorde wijze geïnstalleerd is, het weke en ontspannen gevoel nog meer aanwakkert……

Wat weer een lekker stukje techniek
We laten dat heerlijk ontspannen gevoel toch maar even varen. Want directeur Harry Vaatstra komt mijn fantasie binnenwandelen. Hij begint direct enthousiast te vertellen dat een comfortabel binnenklimaat in een horecagelegenheid nogal een dingetje is. Want overal ligt natuurlijk de tocht op de loer. Overdruk is het toverwoord om deze tocht buiten te laten, daar waar hij immers hoort omdat hij door de wind ontstaan is. ‘Door te klimatiseren op overdruk, drukken we de lucht als het ware naar buiten. Dat levert een hoger comfort voor de gasten op.’ Dat is toch een prachtige volzin!
En laat het volgende woord eens op u inwerken: balansventilatie. Harry hierover: ‘Het is bewezen dat de temperatuurverdeling in een pand beter beheersbaar is en gelijkmatiger wordt verdeeld wanneer je het gebouw in balans houdt. Je moet vanuit het ontwerp als het ware door het pand lopen en bedenken wat er gebeurt als de zon schijnt in het voorjaar, wanneer het ’s avonds afkoelt, etc..’ Dat is ook een mooie beeldrijke denkwijze.
‘De eigenaren van het Paviljoen van De Dame wilden een zo duurzaam en energiezuinig mogelijk gebouw. Een vooruitstrevende gedachte in de horecawereld. Zij hebben bewust gekozen om deze investering te doen. Uiteindelijk gaat het hen een besparing opleveren van richting de 45% ten opzichte van een conventionele gasinstallatie. Ik ben er heel trots op dat we erin zijn geslaagd om zo’n groot en uitdagend pand volledig te verwarmen en te koelen met een warmtepomp.’

In gedachten zie ik Harry inderdaad al zitten met een gekoeld glas bier in de aanslag. Proost inderdaad, een warme toost op weer een mooi stukje techniek! Ondertussen verdrinkt de zon langzaam maar heel zeker in het Paterswoldse meer!