(Zwaar ge)schut(kleuren)

Terug naar: Column | Gepubliceerd op:

Prachtig, de foto die onlangs op de LinkedIn-pagina van Klimaatgroep Holland verscheen. In eerste instantie denk je dat servicemonteur Dirk Pietersma de warmtepompen op het dak van een van de vele opdrachtgevers van Klimaatgroep Holland probeert vast te leggen of in kaart te brengen. Maar wanneer je beter kijkt, zie je vooraan op de foto vier eieren liggen. Volgens een bijgeleverd commentaar een ‘vol broed van de scholekster met schutkleur bruine dop met zwarte stippen’. Een van de weinige wad- / weidevogels die zijn jongen voedsel op platte daken brengt. En daarmee schijnbaar uitstekend rekening houdt met de omgevingskleuren.
   
Klimaatgroep Holland en het milieu
Ik ga er gemakshalve vanuit dat de tipgever hiermee de juiste informatie af heeft gegeven, anders sta ik er met dit citaat zelf gekleurd op. Want hoewel ik een milieukunde studie achter de kiezen heb, ben ik geen vogelkenner. Ook geen plantenkenner overigens. Tijdens een lesje determineren in het veld beperkte ik mij tot het zetten van een streepje achter de naam van de bloem die mijn studiegenoot via een gids wist op te lepelen. Maar die milieukundige achtergrond doet mij wel beseffen dat ze bij Klimaatgroep Holland groen ondernemen. Zo sloten de klimaatbeheersers uit Groningen zich onlangs bijvoorbeeld nog aan bij Groene Zaken. Hét platform voor duurzame bedrijven in Nederland en België.
En in eerdere columns nam ik regelmatig een quote afkomstig vanuit Harry zijn groene hart op. Zo lanceerde hij ooit eens de prachtige term volhoudbaarheid in een eindejaarscolumn. Daarmee doelend op het feit dat korte termijn oplossingen vaak veel energie vragen waar vervolgens bovendien te snel weer afscheid van genomen wordt. ‘Kies daarom voor duurzaamheid, kies voor volhoudbaarheid!’, zei de directeur van Klimaatgroep Holland destijds. Zware kost misschien en daarom zwaar geschut wellicht, maar zeker iets om over na te denken.

Schutkleuren
In mei leggen alle vogeltjes een ei. Terug naar het columnonderwerp inderdaad. De net voorbije meimaand was trouwens de warmste meimaand ooit in Nederland. Aan de ene kant misschien een lekkere constatering, maar aan de andere kant…. Er broeit vast ergens iets onheilspellends op de achtergrond in ons immens heelal. Net zoals het in mei soms onheilspellend broeierig weer was.
Mijn liefde voor het vak biologie bracht mij er overigens toe om milieukunde te studeren. De ongekende veerkracht die in de natuur te vinden is, heeft mij altijd geboeid. Dieren hebben in de loop der jaren allerlei strategieën ontwikkeld om zich te wapenen tegen de gevaren in hun directe omgeving. Zo zet de egel soms zijn of haar stekels op, verspreidt een stinkdier in nood een zeer onaangename geur en zet een antilope het op een lopen, of is het toch zeer snel wegrennen, wanneer het dier in gevaar komt.
Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Bloemen met prachtige geuren en kleuren waarop allerlei bijen zich verlekkeren. En dat is weer goed voor de bestuiving en vermenigvuldiging van dit ras en dus goed voor de insectenwereld.
Maar misschien heeft het gebruik van schutkleuren in de natuur wel het meeste indruk op mij gemaakt. Een groene insect op een groen blad, een uil op een boomtak, een kikker tussen het kroos in het slootwater, een kievit in de wei, een leeuw in dor vergeeld gras. Als een kameleon zo mooi passen ze zich aan aan hun omgeving waardoor ze zich omgeven met een mystieke vorm van (on)zichtbaarheid. Daarmee naderend gevaar omzeilend of zand in de ogen strooiend van een toekomstige prooi.

Schutkleuren en Klimaatgroep Holland
Gebruikt Klimaatgroep Holland ook schutkleuren bij het installeren van hun (binnen)klimaatbeheersingssystemen? Vast niet. Maar sowieso geen kleuren die je zeer doen aan de ogen. Dat hebben ze ook helemaal niet nodig. Een van de sterke punten van de Groninger klimaatbeheersers is het vakkundig wegwerken van het materiaal achter een wand of in de muur, in de vloer of boven een plafond waardoor er geen haan meer over horizonvervuiling kraait. Voeg daarbij nog het feit dat de installaties zeer geluidsarm zijn ontworpen en bijna geen energie verbruiken. Dat heet perfect integreren met je directe omgeving.
Al deze positieve neveneffecten zijn misschien ook wel de valkuilen voor Klimaatgroep Holland. Alom aanwezig bij veel bedrijven en instellingen in Nederland en België, zonder dat iedereen hier weet van heeft. Vandaar deze column. Als zwaar geschut ingezet om u te wijzen op de vaak geraffineerde afwerking van de klimaatsbeheersingsinstallaties van Klimaatgroep Holland. Onzichtbaar efficiënt aanwezig en doelbewust op weg naar volhoudbaarheid…