De Russische beer tijdens de Klimaatgroep Hollandse Avond

Terug naar: Column | Gepubliceerd op:

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je hoort het steeds meer. Ondernemen uiteraard gericht op de economische prestaties maar daarbij ook oog hebben, of respect hebben, voor de sociale kant. En dus ondersteunt Klimaatgroep Holland menig (sport)vereniging in de provincie. Waardoor een gedeelte van de ondernemerswinst weer terugvloeit in iets wat als algemeen maatschappelijk nut beschouwd kan worden.
Het is daarom niet verwonderlijk dat Klimaatgroep Holland Sunsation ondersteunt. Hét muziekfestival in Middelstum, de plek waar directeur Harry Vaatstra zoveel voetstappen heeft liggen. Gelegen op het evenemententerrein van Oosterburen, vlakbij de toeristische trekpleister Ewsum. Met als gevolg dat de Hollandse Avond, één van de grote publiektrekkers van dit festival, enige jaren geleden omgedoopt werd tot de Klimaatgroep Hollandse Avond….
   
De 30e editie
En dit jaar viel er in Middelstum een bijzonder feestje te vieren. Sunsation was namelijk toe aan zijn 30e editie. Waar menig muziekfestival in het noorden het moeilijk heeft en soms zelfs het loodje legt, daar bruist Sunsation als nooit te voren. De organisatie heeft een honderdtal vrijwilligers om zich heen verzameld waarop men tijdens de twee feestweekenden een beroep kan doen. En daarbij verliest men de verenigingen niet uit het oog. Zo beheert en bemant judovereniging Bushido de (toegang tot de) toiletten en ontfermt muziekvereniging Concordia zich in de garderobe over de jassen van de bezoekers. Beide verenigingen zouden het voor de kiezen krijgen tijdens deze jubileumeditie…. 

De Russische Beer
Gerard Joling, Snollebollekes, Two Brothers on the 4th Floor, Vengaboys, Brennan Heart en Jonna Fraser. Zo maar wat grote namen die deze jubileumeditie opsierden. En die de kaartvoorverkoop tot grote hoogte wist op te stuwen. Nooit werd Sunsation zo vroeg in het jaar georganiseerd. Om mooi voor de Paasdagen klaar te zijn, ook al zo vroeg dit jaar, stond de eerste feestavond al op vrijdag 16 maart geprogrammeerd. En tijdens deze openingsact werden de sponsoren en andere instanties van harte uitgenodigd om de opening in de VIP room mee te  maken….
Daar was Harry ook te vinden. En met hem de Russische Beer. Want wat was het snijdend koud tijdens dit eerste feestweekend. Toegegeven, wij zijn de laatste jaren op winter- en kougebied ook niets meer gewend. Maar wanneer vanuit Siberië een Russische Beer komt aangewaaid dan is leiden helemaal in last.
Toen Harry en mijn persoontje ongeveer op hetzelfde tijdstip moesten toiletteren, kregen we diep respect voor de vrijwilligers van Bushido die dik ingepakt in hun tent stonden om de kou en snijdende oostenwind te trotseren. Desalniettemin werden wel de nodige sjeikeuro’s, als ware het oliebaronnen, in ontvangst genomen. Dat vergoedt natuurlijk een hoop. Harry had wel oog voor dit detail: ‘Kijk Bert, over die vrijwilligers die hier nog meer letterlijk dan figuurlijk in de kou staan, daar mag jij wel een column aan spenderen!’ Aldus geschiedde…..

Klimaatgroep Hollandse Avond
De dag er op kwam ik Harry weer tegen. Niet geheel ontoevallig, want wij houden beiden wel van een feestje. De Russische Beer lag nog steeds op de loer. Maar die werd in de tent verdreven door werkelijk waar duizenden bezoekers. Nu was het muziekvereniging Concordia die het voor de kiezen kreeg. Want waar moesten in vredesnaam al die jassen wel niet gelaten worden? Nu is dat nog niet zo’n groot probleem, maar je moet ze later die avond natuurlijk ook terug weten te vinden. En dus vond menig zweetdruppel zijn weg over rode wangen richting de bodem. Buiten moesten Sunsation-vrijwilligers alle zeilen bijzetten om bevroren toiletten weer aan de loop te krijgen….
Binnen liep ik in mijn tocht naar het podium, waar Gerard Joling stond op te treden, Harry tegen het vege lijf. Een korte handdruk gevolgd door een trotse blik. Beiden waren we in ons nopjes. Nog nooit had de (Klimaatgroep) Hollandse Avond zoveel bezoekers naar Middelstum getrokken. En ondanks alle drukte genoot menigeen van prachtige optredens. Tijdens de Snollebollekes ging iedereen in de feesttent op commando van links, naar rechts. Waarna vervolgens het onvermijdelijke ‘En springen nondeju’ volgde waardoor de feesttent bijna uit zijn voegen barstte.
Inmiddels hebben we Sunsation weer verteerd. Ook het Dance Event en ‘Back to the ’90 en ‘00’ kende een geweldige opkomst qua bezoekers. De weersomstandigheden waren gelukkig een stuk aangenamer in het tweede feestweekend. Maar wat was de 30e editie een heroïsche gebeurtenis. Iets waar nog lang over nagepraat zal worden. Mede mogelijk gemaakt door zoveel vrijwilligers. En door Klimaatgroep Holland inderdaad. Gezamenlijk werd de Russische Beer overwonnen. En hopelijk gaan we volgend jaar (iets minder) fris maar nog fruitiger naar de 31e editie….

 

Bert Koster is tekstschrijver en schrijft met regelmaat columns voor Klimaatgroep Holland over actuele onderwerpen. Altijd wordt op een grappige of onverwachte wijze een brug geslagen tussen de actualiteit en de innovatieve klimaatoplossingen van Klimaatgroep Holland. Meer informatie: www.bert-koster.nl