Klimaatgroep Holland op NU.nl over aardbevingsbestendige klimaatinstallaties.

Terug naar: Pers | Gepubliceerd op:

Op de website van NU.nl is te lezen dat de Nationaal Coördinator Groningen zeventig scholen vóór 2021 aardbevingsbestendig, gasloos en toekomstbestendig wil maken. Dat moet gebeuren door de scholen te versterken of te herbouwen.

Twee scholen in de provincie, in Bedum en Middelstum, zijn als eerste scholen voorzien van gasloze klimaatinstallaties. Ook is de aardbevingsschade hersteld. De scholen dienen als voorbeeld voor aankomende schoolprojecten in het aardbevingsgebied.

Klimaatgroep Holland bracht in de twee scholen aardbevingsbestendige klimaatinstallaties aan. "Opdrachtgever Centrum Veilig Wonen eist dat wij aan hogere eisen voldoen dan het Bouwbesluit", zegt directeur Harry Vaatstra. Het systeem voldoet ook aan de eisen van toekomstbestendigheid en duurzaamheid.

Het systeem zorgt voor ventilatie, verwarming en koeling van elk klaslokaal afzonderlijk door temperatuur en CO2 continu te meten. Deze klimaatbeheersing beperkt het energieverbruik tot een minimum. Bovendien maakt een lucht-warmtepomp, die alleen hernieuwbare energie gebruikt, de scholen gasloos en energieneutraal.

Klimaatgroep Holland gaat de systemen van beide scholen op afstand controleren.

Bron: NU.nl