Een pareltje in Friesland

Terug naar: Column | Gepubliceerd op:

 
Ook LinkedIn is een prachtige bron van inspiratie voor mij als columnist. Zeker wanneer Klimaatgroep Holland er bij betrokken is. En dat gebeurt gelukkig nogal eens. Zo stuitte ik dankzij dit medium op een artikel in het magazine Installatieenbouw.nl. Een tijdschrift waar ik normaal gesproken niet zo snel in zou snuisteren. Maar nu belandde ik maar zo in Friesland, in Leeuwarden om precies te zijn. Daar is namelijk onlangs Woonboulevard Kapenga geopend. Het eerste energieneutrale retailgebouw van Nederland, mede dankzij vierduizend op het dak aangebrachte zonnepanelen! En uiteraard door de goede zorgen van Klimaatgroep Holland. Een absoluut pareltje in Friesland dus, dit pand van directeur Piet Kapenga.
   
Onderschat dat niet
Onderschat dat trouwens niet, goede klimatologische omstandigheden in een gebouw. Laatst waren we op jacht naar een nieuwe keuken. Niet mijn grootste hobby maar goed, naast het oog wil ook mijn partner wel eens wat. En dus gingen we op een vakantiezaterdagmiddag de provincie in. Het werd een productieve middag waarin zaken afvielen maar waarbij ook één vestiging onze harten stal. Daarmee werd een vervolgafspraak gemaakt.
En dus togen we op een donderdagmiddag terug naar Veendam. Bijna vier uur later waren we een nieuwe keuken rijker. Wel een proces van bloed, zweet en tranen. Detailbepaling tot in den treure, want de keuze is reuze. Voor elk wat wils dus maar dat maakt het beslissingsproces er niet eenvoudiger op. Daarna keiharde onderhandelingen over de prijs. Waarbij ik natuurlijk ‘hard to get’ speelde maar uiteindelijk tot de conclusie kwam dat er misschien nog wel wat meer van de prijs af had gekund. Ach ja, het is geven en nemen in de wereld.

Koud, bedompt of te warm
Maar onbewust was het dus aangenaam vertoeven bij deze keukenboer, ook klimatologisch gezien. Want ga er maar aan staan, om zo lang in een gebouw te moeten zijn waar je of een jas aan moet houden tegen de tocht of waarbij tijdens de eerste onderhandelingen het (angst)zweet al van je hoofd gutst. Dat moet ook Piet Kapenga gedacht hebben toen hij droomde over zijn nieuwe Woonboulevard. In zijn woonpaleis/woonparadijs moest het klimatologisch gezien aangenaam vertoeven zijn. En dus was het niet eens zo verwonderlijk dat hij bij het RetailComfort-concept uitkwam, het binnenklimaatsysteem van Klimaatgroep Holland.

Dhr. Piet Kapenga
Ooit mocht ik dhr. Kapenga al eens telefonisch aan de tand voelen. Het werd een aangenaam gesprek. Hij was toen heel tevreden over Harry Vaatstra en zijn medewerkers. “Een goudeerlijke man die Vaatstra, één met goede adviezen die zijn tijd ver vooruit is. Om heel eerlijk te zijn, begreep ik niets van wat hij mij allemaal vertelde. Maar op basis van vertrouwen ben ik met hem in zee gegaan. Ik geef je op een briefje, dat er in de wereld niet veel eerlijke mensen meer zijn maar Harry is er een van. Geen dank voor deze woorden, ik heb ze met plezier gegeven!”

Woonboulevard Kapenga
Deze prachtige basis van vertrouwen, was de basis voor een pareltje in Friesland. De winkelvloeroppervlakte  werd verdubbeld en door het ingebouwde klimaatbeheersingssysteem is een woonparadijs ontstaan waar je gerust een ontspannend middagje door kunt brengen. Om naar tafels, stoelen, kasten, keukens, bedden en banken te kijken bijvoorbeeld. Waarbij de omstandigheden zo optimaal zijn dat u misschien wel op zo’n bank in slaap valt. Even een powernapje om vervolgens keihard te kunnen onderhandelen over de verkoopprijs.
Ook in esthetisch opzicht is het systeem een topproduct. Wat dat nu weer inhoudt legt Harry nog even haarfijn uit: “We hebben recent een nieuw en zeer fraai ogend type luchtkanaal ontwikkeld. Dat is hier voor de eerste keer toegepast. Het is zaak dat de klant de volle focus heeft op de gepresenteerde producten en zo min mogelijk de aangebrachte installaties in het zicht krijgt. Door de luchtkanalen plat en zeer strak aan te brengen hebben we het probleem van de beperkte ruimte onder de verdiepingsvloeren weten te tackelen!”
Ook Kapenga is uiteraard tevreden over zijn nieuwe Woonboulevard. Had hij eerder al mooie woorden voor Harry in petto, nu is hij zelfs lyrisch: “Hij is niet alleen technisch zeer goed onderlegd, maar ook uitermate vooruitstrevend en toekomstgericht. Dat onderscheidt hem echt van anderen. Ik heb dan ook veel respect voor hem!” Het is maar goed dat Harry een nuchtere Groninger is, anders zou hij vast naast zijn schoenen gaan lopen. Maar ongetwijfeld zullen de klimaatmedewerkers uit Groningen hartstikke tevreden en trots zijn op dit Gronings/Fries bilateraaltje waardoor de eerste energiezuinige retailgebouw van Nederland is ontstaan…