Magische momenten in de Martinikerk

Terug naar: Column | Gepubliceerd op:

Het is al eerder genoemd en inmiddels dus vast bekend: Klimaatgroep Holland bestaat 10 jaar! Een gebeurtenis die de mannen van het eerste uur en oprichters van Klimaatgroep Holland, Harry Vaatstra en Sieds Ploeg, niet onopgemerkt voorbij wilden laten gaan. Sterker nog, op en nabij het prachtige Martiniorgel in de Martinikerk in Groningen werden alle registers opengetrokken. Wat volgde was een onvergetelijke avond met magische momenten. Een avond waar nog lang over na gesproken zal worden….

De locatie is natuurlijk ook al uniek te noemen. Een entree over de rode loper onder aan de voet van de wereldberoemde Martinitoren spreekt uiteraard tot de verbeelding. De feestgangers worden bij binnenkomst enthousiast toegezongen door de Full Minties. De groep die later op de avond langs de verschillende tafeltjes zou trekken om favoriete nummertjes van groepjes partypeople te spelen. Nadat alle gasten gearriveerd zijn, is het de beurt aan spreekstalmeester Koen Janssen om Harry en Sieds eens stevig aan de tand te voelen over 10 jaar Klimaatgroep Holland. Een terugblik met warme woorden maar ook een terugblik met een gevoel van melancholie. Want 10 jaren zijn succesvol en snel voorbijgevlogen. Ook hoofd bedrijfsvoering Heidi van der Laan wordt bedankt voor haar inspanningen tijdens de voorbereidingen van deze bijzondere avond. Daarna volgt een volgende verrassing uit de hoge hoed van E-ventive programmeur Eling Zuidhof. Als je zo’n prachtig orgel tot je beschikking hebt dan moet je er ook gebruik van maken. Maar niet iedereen kan het uiterste uit zo’n orgel halen. Gelukkig beschikt Eling over een uitgebreid netwerk en hij tovert Evert Spriensma uit zijn hoge hoed. Spriensma bespeelde eerder het beroemde orgel van de Bovenkerk in Kampen. Deze orgelconcerten zijn terug te beluisteren op 2 CD’s. Het lukt hem deze avond ook om het orgel in de Martinikerk helemaal tot leven te brengen.

Tussen de bedrijven door is de catering druk in de weer met allerhande hapjes en drankjes. Drankjes kunnen ook zelf besteld worden aan de bar. DJ Peter Zuidhof brengt samen met saxofonist Stanley Medema het publiek in een lekkere dansstemming. Door de vrolijke klanken worden al vroeg in de avond de eerste danspasjes weggeswingd op de dansvloer. Langzaam maar heel zeker wordt toegewerkt naar een prachtige climax in de Martinikerk van Groningen. Magische momenten passeren de revue alsof het alledaagse kost is. Maar dat is het uiteraard niet en er zal nog lang over nagepraat worden. Want wat stemacteur Niek Boes allemaal laat horen in deze prachtige akoestische omgeving tart alle zintuigen maar bovenal onze oren. Auto’s, treinen, vliegtuigen en F16’s komen langs geraasd alsof ze ook daadwerkelijk zo de kerk in komen vliegen en rijden. Een prachtige show, met veel gevoel voor humor gebracht. Momenten om nooit te vergeten.

Een uurtje later wordt een soort van mysterie guest aangekondigd. Een topper in dubbel opzicht. Een week eerder nog actief in de Amsterdam Arena samen met zijn collega-Toppers. Maar tijdens de Klimaatgroep Holland feestavond speciaal even langs gewipt om de feestvreugde te verhogen. En gelukkig voor ons gelukzalige feestgangers weigert Jeroen van der Boom om voor het zingen de Martinikerk te verlaten. Wat volgt is een wervelende show vol met topnummers uit de Nederlandse muziekhistorie. Tussendoor is er ook de nodige interactie met het publiek, iets wat vooral door het vrouwelijk schoon erg gewaardeerd wordt. Helaas is ook dit optreden zo weer voorbij. Zoals eigenlijk de hele avond voorbij vliegt. DJ Peter Zuidhof leidt ons geestdriftig door de laatste uren van deze magische avond.

Tien jaar Klimaatgroep Holland zijn voorbij gevlogen. Directeur Harry Vaatstra sprak in zijn interview met Koen Janssen uit dat de wereld over 10 jaar op zijn kop staat. Er staat ons het nodige te wachten op innovatief gebied. Klimaatgroep Holland is klaar om de veranderingen in goede banen te leiden. Gelukkig maar. En misschien zijn we over 10 jaar getuige van wederom een bijzondere feestavond. Zover is het nog niet natuurlijk. Eerst nog maar even nagenieten van een prachtige avond in de Martinikerk.

Klimaatgroep Holland en iedereen die dit geweldige event heeft georganiseerd en zijn of haar steentje heeft bijgedragen: hartelijk dank. Wij mochten er bij zijn, en het voelde prima! Graag tot een volgende keer…. 

 

Bert Koster is tekstschrijver en schrijft met regelmaat columns voor Klimaatgroep Holland over actuele onderwerpen. Altijd wordt op een grappige of onverwachte wijze een brug geslagen tussen de actualiteit en de innovatieve klimaatoplossingen van Klimaatgroep Holland. Meer informatie: www.bert-koster.nl

   

Bekijk ook: