Uitleg Klimaatsysteem Sport

Fitconcept voor alle sportruimtes

Of het nu gaat om een sportschool, fitnesscentrum, sporthal of een gymzaal: het binnenklimaat is van cruciaal belang. Waar lichamelijke prestaties moeten worden geleverd, is een koele en goed geventileerde omgeving een must. Als de omgevingstemperatuur te veel oploopt neemt het uithoudingsvermogen en de prestatie namelijk af. Niet voor niets klagen bezoekers van sportscholen vaak over een te warme omgeving. Daarnaast zijn er normen opgesteld voor de ruimtetemperatuur en ventilatiecapaciteit van sportscholen. Het ComfortSport-concept zorgt ervoor dat u altijd aan deze normen en wensen voldoet.

Het ComfortSport-concept

Speciaal voor de sporthal of gymzaal heeft Klimaatgroep Holland het ComfortSport-concept ontwikkeld. Een sporthal of gymzaal kenmerkt zich door wisselend gebruik en een wisselende bezetting. Traditionele klimaatsystemen houden nagenoeg geen rekening met deze eigenschappen. Het ComfortSport-concept doet dit wel. En dit alles op zeer energiezuinige en comfortabele wijze.

Specifieke eigenschappen klimaatsysteem

Het ComfortSport-concept kenmerkt zich door eenvoud. Eén installatie voor zowel verwarming, koeling en ventilatie. De sporthal wordt snel en energiezuinig verwarmd door een hooginductie luchtverwarming. De ventilatie wordt geheel automatisch geregeld op basis van de CO2-concentratie en geur. De gebruiker hoeft dan ook niets te doen, het systeem regelt alles automatisch en voorkomt hiermee onnodig energieverbruik.

Om er voor te zorgen dat de gymzaal of sporthal ook tijdens warmere dagen of bij een hogere bezetting de gewenste temperatuur behoudt, wordt de ruimte indien nodig automatisch gekoeld met frisse en koele buitenlucht. Dit verhoogt het comfort en welzijn van de bezoekers en sporters. Om de frisheid van de gezonde buitenlucht te waarborgen beschikt het ComfortSport-concept over uitstekende filters. Het concept zorgt er bovendien voor dat ook de aangrenzende kleedkamers en sanitairruimtes het hele jaar door lekker fris blijven. Dit door een speciale vorm van warmteterugwinning en ventilatie.

De aanwezigheidsdetectie zorgt ervoor dat de ruimte alleen wordt verwarmd wanneer er mensen aanwezig zijn. Zijn er geen mensen aanwezig, dan schakelt het systeem uit. Op deze manier wordt er geen onnodige energie verbruikt. Dit zorgt voor een aanzienlijke verlaging van de energierekening. Daarnaast kan de besturing gekoppeld worden aan een bestaand gebouwbeheersysteem of aan internet, waardoor beheerders de klimaatinstallatie op afstand kunnen bedienen. Dit verhoogt het bediengemak en garandeert het laagste energieverbruik.

Klimatisering Sportcentra & Sportscholen

In tegenstelling tot een grotere sport- of gymzaal, wordt in een sportcentrum of sportschool vaak met veel mensen in een relatief kleine ruimte intensief gesport. Hierbij is het noodzakelijk dat er voldoende verse lucht aanwezig is. Het lichaam heeft immers behoefte aan veel frisse lucht en afkoeling, om de gewenste prestatie te kunnen blijven leveren. Klimaatgroep Holland heeft voor deze centra dan ook een speciaal klimaatconcept ontwikkeld dat perfect aansluit op deze uitgangspunten: het ComfortSport Plus-concept.

ComfortSport Plus-concept

Het ComfortSport Plus-concept voorziet elke ruimte van een eigen, zelfstandig werkende, unit die verwarmt, verkoelt en ventileert. Door gebruik te maken van de nieuwste generatie warmtepomptechnieken wordt op deze manier een perfect sportklimaat gerealiseerd. Om er voor te zorgen dat de ruimte altijd lekker fris blijft houdt de unit de luchtkwaliteit constant in de gaten. Indien er extra geventileerd moet worden zal de unit hier automatisch voor zorgen.

Om de ruimte te koelen wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van vrije koeling. Hierbij wordt de koelere buitenlucht gebruikt om de ruimte energiezuinig te koelen. Dit uiteraard geheel tochtvrij. Mocht het buiten te warm worden, dan schakelt de warmtepomp unit zich automatisch in koeling modus, waardoor de ruimte efficiënt wordt gekoeld. Groot voordeel hiervan is dat de luchtvochtigheidsgraad afneemt, waardoor een sportend lichaam makkelijker kan transpireren. De ventilatie is bovendien geheel automatisch geregeld op basis van de CO2-concentratie, en houdt dus altijd rekening met de in de lucht aanwezige hoeveelheid zuurstof.

Subsidie

Door de gecombineerde eigenschappen en elementen is het ComfortSport Plus-concept zeer energiezuinig. De overheid geeft daarom een aantrekkelijke subsidie op deze unieke klimaatinstallatie. Onze klimaattechniek neemt bovendien erg weinig ruimte in beslag en is ook voor bestaande locaties en renovatieprojecten erg geschikt.
Omdat veel sportruimten te kampen hebben met geluidsrestricties naar de omgeving is de installatie standaard voorzien van uitstekende geluidsdemping.

Kortom: altijd een gezond, fris en koel sportklimaat tegen de laagste energie- en exploitatiekosten.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op. 

Meer informatie

Vraag hier uw gratis info pakket aan!